Címlapsztori Lélek Sztárok

Megtörten nyilatkozott Lady Di nagy szerelme: Ha feleségül vettem volna Dianát, egy év múlva elváltunk volna

Dodi Al-Fayedet sohasem szerette Diana, vele csak féltékennyé akarta tenni és visszaszerezni azt, aki visszautasította a szerelmét – tartják sokan a hercegné környezetében. Ám az igazság már soha nem fog kiderülni...

Azon a 25 évvel ezelőtti nyáron naponta jelentek meg friss fotók, ahogyan Diana hercegné Dodi Al-Fa­yeddel csókolózik, fürdik a Földközi-tengerben, összebújva beszélgetnek a férfi jachtján. Mintha azt üzente volna a világnak, nézzétek, túl vagyok Károly hercegen, magam mögött hagytam a királyi családot, új életet kezdtem ezzel a férfival. Sokak szerint valójában csak egy embernek üzent, élete második nagy szerelmének, egy pakisztáni szívsebésznek. A trükk végzetes döntésnek bizonyult, 1997. augusztus 31-én a hercegné Dodival együtt autóbalesetben elhunyt.

A kórházban ismerte meg

A ma 64 éves dr. Hasnat Khan mindössze egyszer, 2013-ban adott interjút a brit The Daily Mailnek és a The Telegraphnak. Ebben elmondta, hogy akkor ismerte meg a walesi hercegnét, amikor az 1995-ben egy szívműtéten átesett ismerősét látogatta meg a londoni ­Ro­yal Brompton kórházban, melyet maga is támogatott, és melyben dr. Khan dolgozott. Itt ecsetelték Dianának az orvos tehetségét, remek operációit, a hercegné pedig ezután találkozni akart vele.

„Diana már akkor is egy melegszívű, nagylelkű nő volt, nem egy hercegné. Sem akkor, sem később nem volt közöttünk hierarchia, nem mutatta, hogy ő a társadalom csúcsán áll. Egyszerű, közvetlen asszony volt” – fogalmazott egykor Khan.

Valójában még ma sem tudja senki, hogy miként alakult ki a hercegné és Khan kapcsolata. „Soha nem fogom nyilvánosságra hozni a részleteket” – erősítette meg az orvos.

Az egykori cikkekből csak annyi világos, hogy a hercegné egyre többször kereste fel a Royal Brompton kórházat, és egy alkalommal végignézett egy szívműtétét is, melyet a Sky News tévécsatorna élőben közvetített. Az eset botrány lett, mert Diana szemei a nagyobb hatás érdekében, erősen ki voltak sminkelve, a haja pedig kilátszott a sapka alól. Khan akkor kiállt a hercegné mellett, elmondta, hogy jelenlétének köszönhetően rengeteg adomány érkezett a kórháznak.

Zűrzavaros viszony

A kapcsolat mindenesetre fejlődött, Khan, akit a hercegné csak Mr. Csodálatosnak becézett, elmesélte, hogy Dia­na inasa az autója csomagtartójában csempészte be őt az otthonába, a Kensington-palotába. Diana, aki ezeken az éjszakákon kimenőt adott a személyzetnek, az ajtóban, pólóban és rövidnadrágban várta kedvesét.

A férfi szerint kötelékük 1996-ban vált komollyá, amikor Diana hivatalos látogatást tett Pakisztánban. „Valójában a szüleimmel találkozott. Hagyományos muszlim ruhát vett fel, ötórai teá­ra érkezett, és kedvesen beszélgetett. Végignézte a fotóalbumokat, mindent tudni akart rólunk” – mesélte Khan.

A viszonyra azonban fény derült, és Khan élete rémálommá vált, mindenhová követték, a lapok arról írtak, hogy a hercegné feleségül akar menni hozzá. „Ha feleségül vettem volna Dianát, egy év múlva elváltunk volna. Túl nagy volt a kulturális különbség, és bár akkoriban azt írták, hogy Diana áttért volna miattam a muszlim hitre, erről soha nem beszéltünk, és nem hiszem, hogy mint az anglikán egyház jövendő fejének, Vilmos hercegnek az édesanyja, ezt megtette volna. Az életünk, a mindennapjaink is nagyon távoliak voltak egymástól, idegesített a médiafigyelem, zaklatták a családomat, a barátaimat, és ez több volt, mint amit el tudok viselni. Én nyugodt, csendes ember vagyok, ez a kapcsolat pedig zűrzavart okozott az életemben.”

Az orvos kilenc évvel a hercegnő halála után megnősült, de házassága 18 hónap múlva válással ért véget. 2012-ig Londonban élt és dolgozott, majd hirtelen felmondott, és Malajziában kezdett praktizálni. Öt évvel ezelőtt pedig újra megházasodott.

Adódik a kérdés, hogy ha Diana nem hal meg abban a tragikus autóbalesetben Párizsban, 1997 augusztus 31-én, sikerült volna-e visszaszereznie a férfit?

Az utolsó levél

Hogy anno miért szakítottak, arra Khan soha nem volt hajlandó vála­szolni. A walesi hercegné legközelebbi barátnői később megerősítették, Lady Di féltékennyé akarta tenni az orvost Dodival, ezért kezdett vele a szakítás után. Soha nem akart az egyiptomi playboyhoz feleségül menni, mert „Mr. Csodálatos” volt élete második nagy szerelme. Arra a kérdésre, hogy ez igaz-e, a férfi kitérően felelt:

„Én soha nem találkoztam Dodival, nem ismertem őt, nem tudom, mennyire passzoltak egymáshoz. Talán jelez valamit, hogy Diana hetente írt nekem, kétnaponta felhívott telefonon azon a végzetes nyáron. Az utolsó levelét a halála után hozta a posta.”

Az interjúban egyébként megjegyezte, hogy az otthonában semmi sincs, ami Dianára emlékeztetné. „Minek is lenne – tette hozzá Khan –, amikor a világ időről időre tesz róla, hogy soha ne tudjam elfelejteni.”

Szöveg: Szabó Csaba

Fotók: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete