Otthon Riportok

Bevált tippek: így űzze el a mosógép rossz szagát, előzze meg a gép ugrálását

Minden háztartásban a legnélkülözhetetlenebb gépek egyike. Csak beletesszük a piszkos ruhákat, és mire vége a programnak, nincs más dolgunk, mint kiteregetni. Legalábbis, ha megfelelően működik a masina…

Időnként előfordul, hogy a kimosott, öblítőzött ruha bűzlik, vagy mosás közben ugrál a mosógép, amivel tönkreteheti a fürdőszobai csempét. Nézzük, hogyan tudjuk orvosolni ezeket a gyakori kellemetlenségeket!
Vegyük először sorra, mit tehetünk a bűz ellen!

1. Mosás magas hőfokon
Manapság sok mosószerre írják rá a gyártók, hogy alacsony hőfokon is tökéletesen tisztítanak. Ám, ha állandóan 20, 30 vagy 40 fokon mossuk ki a ruhákat, akkor előfordulhat, hogy a mosógép dobjában egy vékony filmréteg keletkezik a ruhákra került zsíros élelmiszerektől, testápolóktól, krémektől, hajszálaktól. Ez pedig a gombák, baktériumok táptalaja lehet, amelyek ugyan nem veszélyesek az emberre, ám a kellemetlen szagokért felelősek lehetnek.
Tanács: Havonta egyszer-kétszer használjuk a magasabb hőfokon működő programot is. Mossuk ki az erre alkalmas ruhákat 60 fokon univerzális mosószerrel, esetleg a törülközőket, konyharuhákat 95 fokon is tisztíthatjuk. Hasonló hatást érhetünk el, ha időnként az előmosás programot is használjuk, és folteltávolítót, illetve fehérítőt is öntünk az adagolóba. Ilyenkor persze fontos, hogy a ruha anyaga tolerálja ezt a fajta kezelést.

Plusz egy tipp:

Ha valaki fertőző betegségben szenved (influenza, koronavírus stb.), akkor az ágyneműt, törülközőt, a beteg által használt ruhákat mindenképpen magas hőfokon mossuk ki!

2. Tiszta gumitömítés
Rendszeresen tisztítsuk meg az ajtónál található gumitömítést. A legjobb, ha minden mosás után a redőket is áttöröljük egy puha szivaccsal, régi fogkefével. Havonta egyszer a fertőtlenítés érdekében antibakteriális törlőkendőt is használhatunk, illetve szódabikarbónás vízbe mártott ronggyal is érdemes áttörölni. Hagyjuk a gumit megszáradni, és csak azután csukjuk be a gép ajtaját. Ha van elegendő helyünk, akár nyitva is hagyhatjuk legalább résnyire a mosógép ajtaját, függetlenül attól, hogy elöl- vagy felültöltős gépünk van.

Plusz egy tipp:

Minden használat után ellenőrizzük, hogy nem került-e papír zsebkendő, pénzérme, gemkapocs a ruha zsebéből a gépbe, mert ezek károsíthatják a tömítést.

3. Öblítő- és mosószer­rekesz kitakarítása
Ha nem ügyelünk a kis fakkok tisztításra, bizony ott is megtelepedhet a kosz és ezáltal a bűz is. Időnként szedjük ki a dobozt, és alaposan –  egy régi fogkefe a legjobb erre –, akár egy kis fertőtlenítő folyadékkal, hipóval dörzsöljük át a felületet, majd alaposan öblítsük ki.

4. Vízkőmentesítés
Mivel nálunk elég kemény a víz, bizony a mosógép is gyorsan vízkövesedhet. Ezt megakadályozandó használjunk speciális vízkőoldó szert, vagy alkalmazzuk az alábbi házi praktikák egyikét:
100 gramm citromsavat oldjunk fel langyos vízben, majd ezt öntsük a mosógépbe (a mosószer-adagolóba, illetve a dobba), majd indítsunk el 60 vagy 90 fokon egy mosóprogramot, üresen. Máris illatos lesz a gép.
A szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szagokat, ezért érdemes a mosószer-adagolóba tenni, majd 60 fokon, üresen elindítani egy mosást.

Plusz egy tipp:

Ha megszabadulunk a vízkőtől, nemcsak a ruháink lesznek illatosak, hanem spórolhatunk is. Ha ugyanis a fűtőszálon már 5 mm vízkő található, a készülék 30 százalékkal többet fogyaszt, mint egyébként.

5. Azonnali teregetés
Ahhoz, hogy a ruháink illatosak legyenek, fontos, hogy a mosóprogram lejárta után azonnal kivegyük a gépből, és kiteregessük azokat. A legjobb, ha egy jól szellőztethető szobát választunk, ha ugyanis pici a helyiség, és nem tudunk szellőztetni, könnyen bedohosodhat a szoba és a ruhák is.

6. Nézzük meg a szivattyúszűrőt!
Ez az alkatrész általában a gép bal vagy jobb alsó sarkában található egy kis ajtó mögött. Az alkatrész célja, hogy felfogja a textilszálakat, amelyek a ruhákból kijönnek. Ha nem is havonta, de félévente érdemes ezt a szűrőt is kitakarítani, a nedvesség miatt ugyanis itt is könnyen képződhet penész, ami szintén okozhat kellemetlen illatot. Amikor leszedjük a szűrő elejét, ügyeljünk arra, hogy kifolyhat a gépben maradt víz (néhány modellhez már van egy kis tömlő, ami elvezeti ilyenkor a vizet, ha ilyen nincs, akkor tegyünk oda egy rongyot, vagy lehetőleg húzzuk félre a bútort, kosarakat stb.
Amennyiben a szűrő nincs kitakarítva, nemcsak kellemetlen szagokra számíthatunk, de egyúttal előfordulhat, hogy a mosógép ugrálni, vibrálni kezd centrifugálás közben. Lássuk, még mi minden okozhatja ezt a problémát!

  • 1. Rögzítőcsavar: Szállításnál egy csavarral rögzítik a dobot, hogy ne sérüljön meg. Amennyiben új a készülék, elképzelhető, hogy ezt a csavart nem távolítottuk el, és ezért ugrál a gép. Ellenőrizzük!
  • 2. Nem jó alátét: Sokan valamilyen szőnyeget, alátétet tesznek a gép alá, nehogy megsérte a készülék a padlót. Ám ha nem megfelelő típust választunk, könnyen még rosszabbul járhatunk. Ha jól van beállítva a gép lába, nincs szükség ilyen alátétre, ám ha biztosra akarunk menni, akkor a legjobb, ha speciális, rezgéscsillapító mosógépalátétet vásároluk.
  • 3. Koszos padló: A mosógép alatti területet ritkán tisztítjuk, ám évente egyszer-kétszer érdemes elhúzni a gépet, és alaposan kitakarítani alatta. Ha ugyanis lerakódik ott a kosz, könnyen instabillá válhat a gép, ami ugráláshoz vezet.
  • 4. Túl sok ruha: Hetente egyszer mosunk, de akkor jól megpakoljuk a gépet? Az tény, hogy nem érdemes kevés ruhával elindítani a mosást, ám ha túlterheljük az sem jó. Nézzük meg a használati útmutatóban, hány kiló ruhát javasol a gyártó, és aszerint járjunk el.
  • 5. Egyenetlen súlyeloszlás: A mosógép dobjában nem egyenlő az erőhatás, amikor egy nagyobb textilt (például fürdőköntöst, párnát) akarunk kimosni. Ez megszívja magát vízzel, és ahogy dobálja a gép, mindig más oldalon van a súly, ami vibrációhoz vezethet. Érdemes kiegyenlíteni a súlyt, vagyis az ilyen darabokat célszerű párosával mosni. (Tehát két párna, két köntös, vagy egy párna, egy köntös stb.)

Plusz egy tipp:

Sokan a legmagasabb fokozatra állítják a centrifugát, ám az 1000 fordulatszám teljesen felesleges, a legtöbb ruháknál a 800-as fordulat bőven elegendő, de sok esetben már 400-as fordulatszámon is kellően megszárad a ruha. Minél nagyobb a fordulatszám, annál jobban rezeg a gép.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete