Otthon Riportok

Tényleg ártalmasak az illatosítók? A gyerekek nagyobb veszélyben vannak, a mennyiségek összeadódnak

Egyre több helyről hallani, hogy csínján kell bánni az illatgyertyákkal, füstölőkkel. Bár a hangulatunkat javítják, segítenek relaxálni, vagy vitalizálnak, ugyanakkor felesleges terheket róhatnak a szervezetünkre. A szakértőt kérdeztük, mi igaz ebből.

Időnk nagy részét zárt térben töltjük – főleg a téli időszakban. Ilyenkor a lakásunk, a munkahelyünk levegője még jobban hatással van az egészségünkre. A beltéri szennyező anyagok nagyjából fele kültérből származik, a másik fele azonban a lakásban keletkezik. Ez utóbbi az, amelyet leginkább befolyásolni tudunk.

A mennyiségek összeadódnak
„Minden vegyi anyag, melyet a lakásba, zárt térbe beviszünk, növeli a beltéri környezet által okozott betegségterhet” – mondja dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője.
Ilyen szennyezőforrások a kedvelt illatgyertyák, a mesterséges vagy természetes illatosítók is. Az ezekben található vegyi anyagokból egyszerre ugyan kis mennyiség szabadul fel, ami ártalmatlan, ám ha használatuk rendszeres, sőt folyamatos – gondoljunk csak az elektromos illatosítókészülékekre, amiket folyton bedugva tartunk a konnektorban, vagy a lakásillatosító pálcákra, autóillatosítókra – a mennyiségek összeadódnak. „Ez a halmozódó hatás és a különböző vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség az, amiért az egészségre számottevő hatást gyakorolhatnak” – ismerteti a tanszékvezető.

Ügyeljünk a gyerekekre!
A felnőtt szervezetben rövid távon kevésbé érhetők tetten, gyermekeknél már rövid idő alatt kimutatható a hatásuk. „A többszörös kémiai szenzitivitás kórképet, amely sok, kis mennyiségben felszabaduló vegyi anyag együttes hatásából adódó érzékenység, elsőként gyermekeknél írták le” – magyarázza dr. Pándics Tamás.

Számít, hogy mesterséges vagy természetes?

Sokan különbséget tesznek, hogy mesterségesen előállított illatokat vagy természetes, növényi anyagokból sajtolt illóolajokat használnak-e lakás illatosításához, és ez utóbbiakat nem tartják egészségkárosítónak. Ám szakértőnk szerint tévhit, hogy olyan egyszerű lenne állást foglalni, hogy minden, ami természetes, az egészséges és kockázatmentes. Ahogy szintén nem helytálló, hogy minden mesterséges anyag káros. Az illóolajok több tucat, akár több száz komponensből állhatnak, melyek között előfordulnak toxikus hatásúak is.

„Egy ilyen a tujon, mely az orvosi zsályában és a belőle nyert illóolajban is előfordul, s nagy mennyiségben az idegrendszert károsíthatja. A fahéjolajban található fahéjaldehid bőrpírt, irritációt, allergiás reakciót válthat ki. A mesterséges illatanyagokhoz hasonlóan illóolajoknál is fontos, hogy tartósan és nagyobb dózisban ne használjuk őket. Fajtától függően kisebb vagy nagyobb mértékben bőrön vagy a nyálkahártyán irritációt okozhatnak” – figyelmeztet a szakember. A beltéri levegő minőségének javítására a rendszeres szellőztetésen túl javasolt a nedves takarítás, mely a szállópor mellett a felületeken leülepedő polleneket is hatékonyan eltávolítja.

Amit okozhatnak
Az illatosítók együttes hatása hosszú távon növelheti a légúti megbetegedések kockázatát, migrént, szem- és torokirritációt okozhat, megzavarhatja a hormonrendszer működését. Tovább ronthatja az alapbetegségekkel rendelkezők, asztmások, krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők, a gyermekek állapotát. Az (illat)gyertyákból, füstölőkből felszabaduló égéstermékek pedig bizonyítottan rákkeltők.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete