Otthon Riportok

Otthon, illatos otthon: Házi trükkök, tippek a kellemetlen szagok ellen

A szagok befolyásolják az ember hangulatát, különösképpen igaz ez a lakásunk esetében. Hogyan legyen jobb kedvünk?

Nagytakarításkor a legnagyobb igyekezet ellenére is megesik, hogy bár tiszta a lakás, mégis kellemetlen szag terjeng a szobában, esetleg mindent átitat a konyhából kijövő hagymaszag. Mindenre van megoldás, ám tévhit, hogy csak drága illatosítókkal tudjuk elűzni a rossz szagokat. Vannak olyan egyszerűen elkészíthető szerek, amelyekkel pár perc alatt felfrissíthetjük a levegőt.

Friss hűtő
Már megvettük az ünnepi menü, a sütemények alapanyagait, vagy legalábbis azok egy részét? Igen ám, de elképzelhető, hogy bizonyos élelmiszerek átveszik majd a hűtőben tárolt ételek szagát. Az aktív szénnel sikeresen megszüntethetjük a bűzt, ezért ezt használják a hűtőillatosítókban is. Olcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha egy tálkába sütőport szórunk, ez ugyanúgy semlegesíti a szagokat. Az edényt két-három hetente cseréljük. Szintén hatásos lehet, ha néhány almagerezdet teszünk egy tálba. Ezt is célszerű cserélni, ha már nagyon fonnyadt a gyümölcs.

Takarítás közben
Citrom- vagy bármelyik kedvenc arománkat is elhinthetjük a lakásban, ha a porszívó porzsákjába cseppentünk néhány csepp illóolajat. Porszívózás közben és után szintén kellemes illat terjeng majd a szobában, ha a művelet előtt mosóport teszünk a zsákba, vagy egyszerűen csak a parkettáról felszívunk a géppel egy keveset a tisztító porból. Hasonló hatást érhetünk el, ha vattapamacsra parfümöt öntünk, majd ezt helyezzük el a zsákban.

Légfrissítő autóba, lakásba
Ki ne ismerné a fenyőfa alakú illatosítót az autókban? Hasonlót készíthetünk otthon is, amelyet aztán az autóban vagy a szobában egyaránt használhatunk. Szórjunk mosóport egy színes, mintás gyerekzokniba, kössük át masnival, és akasszuk fel a szobában vagy az autó visszapillantójára. Ha pedig karácsonyi díszbe is öltöztetnénk a lakásunkat, válasszunk karácsonyi mintás zoknit, esetleg filcanyagból vágjunk ki fenyőfa-, harang-, vagy akár mikulásformákat. Kettőt-kettőt kezdjünk el összevarrni, amikor már csak egy pici rés maradt ki, töltsük bele a mosóport, végül férceljük össze teljesen. Szalaggal, gyöngyökkel stb. kedvünk szerint díszíthetjük az illatosítót.

Kárpitra
Kárpitos bútor vagy szőnyeg felfrissítéséhez ecetes vízbe mártott kefével lássunk hozzá. Kiváló dohányfüst ellen is, de a cica, kutya szagát is elveszi. Szintén nagyon hatásos lehet, ha szódabikarbónát szórunk a kanapéra, szőnyegre, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Reggel egyszerűen porszívózzuk ki a felületet. Ha a szódabikarbónára kevés illóolajat cseppentünk, mielőtt rászórnánk a kanapéra, illatos lesz a szövet. Fontos, hogy kevés olajat használjunk, és alaposan keverjük el a szódabikarbónával, különben foltot hagyhat.

Mosogatógép
Hiába tiszta, mégis kellemetlen az illata? A következő használatnál tegyünk az evőeszköztartóba egy szelet citromot és így indítsuk el a mosást.

Felmosás után
Ragyog a lakás, már csak a felmosás van hátra? Tegyünk a felmosóvízbe 3-4 csepp illóolajat vagy egy kevés ruhaöblítőt, és ezzel mossuk fel a padlót. Az öblítős változat azért is előnyös, mert ez taszítja a port, és így hosszabb ideig marad tiszta a lakás.

Szekrények, ágyneműtartó
Elijeszthetjük a textilek kártevőit, és a ruháink is kellemes illatúak lesznek, ha szárított narancshéjat vagy levendulalevelet teszünk egy textilzsákba, és azt akasztjuk a szekrénybe. De kitűnő ötlet a ruhák zsebébe pár szem szegfűszeget rejteni. Szintén hatásos, ha az ágyneműtartóba illatos szappankockákat teszünk. Természetesen a boltokban kapható molyirtólapka is megbízható védelmet nyújt, akár 2-4 hónapig a textíliák számára.

Üvegbe állítva
Fogjunk egy szép, tiszta befőttesüveget, töltsük meg negyedrészig szódabikarbónával, majd cseppentsünk rá 8-10 csepp illóolajat. Végül állítsunk bele fahéjrudat, levendulát, és tegyük a polcra, konyhaszerkényre. A szódabikarbóna semlegesíti a rossz szagokat, míg a fahéj, a levendula kellemes aromát áraszt.

Potpourri házilag

Egész fűszerekből (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér stb.) és szárított gyümölcsökből (narancs-, citrom-, almaszeletek), virágszirmokból potpourrit is készíthetünk: tegyük a hozzávalókat egy kis üvegbe, tálba, majd helyezzük el a lakás több pontján. Még intenzívebb lesz az illat, ha fenyőágat is teszünk hozzá, vagy cseppentünk rá kevés illóolajat. A hálószobában a pihenést segíti, ha gyengéd rózsaillat terjeng a levegőben, így oda jó ötlet szárított rózsaszirmokat használni.

Gyertyafényben

Ma már számtalan formájú, fajtájú illatgyertya kapható, de ha hagyományos viaszos gyertyánk van otthon – mondjuk, akár az adventi koszorún –, abból is varázsolhatunk aromás változatot. Cseppentsünk a viaszra, a kanóc mellé néhány csepp illóolajat, és máris csodás illat lesz a helyiségben.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete