Egészség Riportok

Itt vannak a pontos részletek: így változik a CSOK január elsejétől

Az otthonteremtést szolgáló támogatások rendszerében komoly átalakulások várhatók 2024. január 1-től. A falvakban marad a régi feltételek szerinti forma, de a városok­ban új konstrukció lép életbe.

Bővítésre 7,5 millió

A korábbi CSOK kizárólag a kormányrendeletben felsorolt, 5000 főnél kisebb lélekszámú, úgynevezett preferált településeken vehető majd igénybe. Itt azonban nő a támogatás maximális összege, három- vagy többgyermekes család esetén akár 15 millió forint, felújítás, bővítés céljával igényelve pedig 7,5 millió forint is lehet. Újépítésű ingatlanok esetében azonban csak az egylakásos lakóépületekre vonatkozik majd.

Kitolták a nők életkorát

„A nagyobb településeken a korábbi támogatás helyett a CSOK Plusz nevű új hitelt lehet majd igényelni” – mondja Valkó András, a hitelesandras.hu jelzáloghitel- és babaváróhitel-szakértője. – „Vissza nem térítendő támogatás helyett ez az új konstrukció egy 3%-os fix kamatozású, kamattámogatott hitel lesz. A hitelösszeg egy gyermek esetén maximálisan 15, két gyermek esetén 30, három vagy több gyermek esetében pedig 50 millió forint lehet. Ennek megállapításánál számítanak a meglévő gyerekek is, de az igénylésnek az a feltétele, hogy még legalább egy gyermeket vállaljunk. Az a család például, ahol már van egy gyermek, és vállalnak még egyet, jogosult lehet a 30 millió forint kedvezményes hitelre. Kizárólag házaspárok vehetik igénybe. A pár hölgytagjának életkora legfeljebb 41 év lehet, ám 2024-ben és 2025-ben ennél idősebbek is igényelhetik, ha legalább 12 hetes várandósságot igazolnak.

„Első közös ingatlan vásárlása esetén – amelyhez 10 százalék önerő is elegendő lesz – legfeljebb 80 millió, nem az első lakás vagy a meglevő ingatlan bővítése esetén legfeljebb 150 millió forint vételárú házzal, lakással tervezhetnek az igénylők. A futamidő első évében csak kamatot kell törleszteni” – teszi hozzá a szakértő.

És ha nem sikerül?

Ha a vállalt gyermekek nem születnek meg az időhatáron belül, a hitelt büntetéssel együtt kell visszafizetni – kivéve, ha orvosi papírral igazolja a pár, hogy a gyermekáldás elmaradásának egészségügyi oka van, és az államilag támogatott lombikprogram lehetőségeit is kimerítették.

„Válás esetén az a legpraktikusabb, ha értékesítik az ingatlant, az árából visszafizetik az adósságot, a fennmaradó pénzt pedig elosztják egymás között – figyelmeztet Valkó András. – Lehetőség van arra is, hogy az egyik fél kivásárolja a másik fél tulajdonrészesedését, és ha minden vállalt gyermek megszületett, büntetést sem kell fizetni, ha az összes gyermek a támogatással megszerzett ingatlanban marad. Ám a bank nem biztos, hogy kiengedi az adóst vagy adóstársat. Ebben az esetben a támogatásért nem lesz felelős a kiengedett fél, de a hitel visszafizetéséért felelnie kell. Kérdés, hogy plusz adóstárs bevonásával lehetne-e segíteni ezen a helyzeten, de a törvénytervezet egyértelműen fogalmaz: az igénylőkön kívül más adós a kölcsönszerződésben nem szerepelhet.

A kölcsönre bármelyik igénylő csak egy alkalommal jogosult, ideértve azt az esetet is, ha a már igénybevett kölcsönt ­visszafizették.”

Elengedik?

Egy vállalt gyermek esetén 4 év, kettőnél 8 év, háromnál pedig 10 év áll rendelkezésükre a fiatal pároknak. „Ha megérkezik az első baba, kérni lehet a törlesztés egyéves szüneteltetését. A második babánál 10 millió forintot, a harmadiknál pedig újabb 10 millió forintot engednek el a hitelösszegből” – magyarázza Valkó András. A  CSOK Plusz a preferált kistelepüléseken kombinálható lesz a falusi CSOK-kal.

Így dönt a bank

„Gyakori kérdés, mennyi fizetést kell igazolnunk ahhoz, hogy felvehessük a hitelt” – mondja szakértőnk. – „A hitelképesség-vizsgálatot a bankok végzik, hiszen ők vannak kitéve a kockázatnak. A jelenlegi szabályozás szerint 600 ezer forintos havi fizetés alatt az összeg 50, a fölött 60 százalékát terhelhetik meg, de ebbe beleszámít minden meglevő hitelünk, például a hitelkártya-tartozás vagy az épp törlesztési szüneteltetés alatt álló babaváró hitel, diákhitel részlete is. Ráadásul a bankok a törvény adta lehetőségnél sokszor szigorúbbak a mérlegelésnél.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete