Konyha Riportok

Drága takarítószerek helyett: az egész lakás kipucolható szódabikarbónával és ecettel

Az összes háztartásban megtalálhatók ezek a sokoldalú szerek. Nemcsak főzéshez, sütéshez használhatjuk őket, hanem takarításnál is bevethetők.

Bár ma már számtalan tisztítószer kapható az üzletekben, nem árt ezeket a régi, bevált praktikákat elővenni: egyrészt pénzt spórolhatunk, ráadásul a környezetet is védhetjük vele. Nézzünk 10-10 tippet, miben lehetnek a segítségünkre ezek a szerek!

Szódabikarbóna

Már a nagymamák is használták a háztartásban, ha valamit súrolni, tisztítani, szagtalanítani kellett.

  • Csíkmentes ragyogás: Tegyünk 3 evőkanál szódabikarbónát 5 liter langyos vízbe, keverjük össze, majd ezzel pucoljuk meg az ablakot. Nemcsak a makacs szennyeződéseket távolítja el gyorsan, de az üveg sem lesz csíkos.
  • Kellemetlen szagok: A cipők kellemetlen szagát megszüntethetjük, ha 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát szórunk a lábbelikbe, állni hagyjuk egy éjszakán át, majd reggel kiporszívózzuk, és máris kellemes illatuk lesz.
  • Természetes csapda: A hangyákat és a csótányt is távol tarthatjuk az otthonunktól, ha szódabikarbónát összekeverünk ugyanennyi fahéjjal. Szórjunk ebből a keverékből a bejárati ajtóhoz, az ablakhoz, és arra a részre, ahol az állatok vonulási útvonalát látjuk.
  • Könnyebb megpucolni: Könnyen meg tudjuk pucolni a főtt tojást, ha a főzővízbe egy kiskanálnyi szódabikarbónát is teszünk.
  • Szájöblítő: A szódabikarbóna szagsemlegesítő hatását nemcsak a szőnyegek, cipők tisztításánál hasznosíthatjuk, hanem a szájhigiéniában is. Így készítsünk antibakteriális, frissítő szájöblítőt: keverjünk össze egy teáskanál szódabikarbónát, három csepp teafaolajat, 250 ml vizet, és ezzel öblögessünk fogmosás után.
  • Savtalanítás: A lekvárok, dzsemek befőzésénél cukrot spórolhatunk, ha minden kiló gyümölcshöz kimérünk egy késhegynyi szódabikarbónát, és ezt adjuk a forrásban lévő gyümölcshöz. Ezzel semlegesíthetjük a savakat, és kevesebb cukorra lesz szükségünk.
    +1: A kemény, vízköves vizet lágyabbá, finomabbá tehetjük, ha kevés szódabikarbónát szórunk bele.
  • Tiszta szőnyeg: A lábunkról, zokninkról is rengeteg szennyeződés juthat a szövetbe, amely egy idő után kellemetlen szagot is áraszthat, annak ellenére, hogy rendszeresen porszívózzuk. Szórjunk szódabikarbónát a szőnyegre, hagyjuk egy órán át állni, végül porszívózzuk ki a felületet.
  • Arctisztító: Keverjünk össze 3 evőkanál szódabikarbónát langyos vízzel, majd esténként ezzel a szerrel mossuk meg az arcunkat. Frissít, kíméletesen tisztít, és megszünteti a mitesszereket.
  • Fehérít: A durva szemcséknek köszönhetően a szódabikarbóna a vécé tisztításához is használható. Szórjunk egy kis zacskónyi szódabikarbónát a vécébe – adhatunk hozzá kevés citromsavat is –, hagyjuk hatni félórát, majd vécékefével dörzsöljük át a felületet, és öblítsük le. +1: Ezenkívül a ruhákat is fehérebbé tehetjük, ha a mosószerhez fél teáscsészényi szódabikarbónát adunk, és a szokott programon elindítjuk a mosógépet.
  • Zöldség és gyümölcs mosása: Szódabikarbónával könnyebben megtisztíthatjuk a gyümölcsöket: egyszerűen tegyünk két teáskanál szódabikarbónát egy tálba, adjunk hozzá vizet, és ebben öblítsük le a zöldségeket, gyümölcsöket.

Ecet

Már az ókori egyiptomiak, görögök is ismerték az ecet tisztító erejét, és használták ételek tartósítására. Nézzük, ma hol vehetjük hasznát!

  • Általánosan: Keverjünk össze 2 citrom reszelt héját, fél liter ecetet, tegyük jól záródó üvegbe, majd hagyjuk állni 1 hétig sötét helyen. Öntsük egy nagyobb edénybe, adjunk hozzá 5-10 csepp levendula- vagy citrusolajat és fél liter forrásban lévő vizet, majd töltsük egy szórófejes flakonba. Tisztíthatjuk vele a fürdőszobát, a padlót és a konyhai pultot.
  • Vízkő nélkül: A vízforraló és a kávéfőző könnyen vízköves lehet. Ez tönkreteheti a konyhai eszközt, és az italok ízét is ronthatja. Öntsünk 1:8 arányban ecetet és vizet a készülékbe, majd hagyjuk egy órát állni. Utána kapcsoljuk be a vízforralót, kávéfőzőt, és öblítsük ki.
  • Muslicák: A gyümölcsök körül lévő rovarokat távol tarthatjuk: tegyünk almaecetet és néhány csepp mosogatószert egy tálba, és ezt állítsuk a konyhában lévő gyümölcsök mellé.
  • Egészséges haj: 3 evőkanál almaecetet adjunk langyos vízhez, majd a már megmosott, leöblített hajat ezzel öblítsük át. Javítja a fejbőr vérkeringését, így csökkenheti a hajhullást, és a haj is csillogóbb lesz tőle.
  • Növeli a gépek élettartamát: Tovább marad működőképes a mosógépünk, ha rendszeresen eltávolítjuk a vízkövet. A drága szerekhez hasonló hatást érhetünk el, ha időnként a mosószer-adagolóba ecetet töltünk, majd 30-40 fokon beindítunk egy programot. Ez nemcsak a vízkövet, de a kellemetlen szagot is eltünteti, ráadásul fertőtlenít is.
  • Tükörsima: 4-5 evőkanál ecetet adjunk egy liter vízhez, majd ezzel töröljük át a lakás üvegfelületeit, az ablakot vagy a tükröket.
  • Öblítő helyett: Elfogyott az öblítő? Öntsünk a helyére kevés ecetet! A ruhák tiszták, illatosak és nagyon puhák lesznek.
  • Utazás előtt: A dohos, régen használt bőröndöt ecetes vízzel mossuk át, így megszüntethetjük a kellemetlen szagokat.
  • Fürdőszoba takarítása: A csapon, zuhanyfejen mindig meglátszanak a vízfoltok és a szappanmaradékok. Egy rész vizet keverjünk össze ugyanennyi ecettel, majd mártsunk egy szivacsot a szerbe, és ezzel töröljük át a felületet. Ha túl vízköves a felület, akkor növeljük az ecet mennyiségét. A zuhany­fejet akár ecetben is áztathatjuk egy-két órát, utána már csak át kell öblíteni hideg vízzel.
  • Megöli a baktériumokat: A konyhában könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, ha a vágódeszkát vagy a konyhapultot – melyeken a húsokat, zöldségeket vágtuk fel – nem takarítjuk le megfelelően. Egy-egy arányban keverjünk össze ecetet vízzel, majd ezzel a szerrel tisztítsuk meg a felületeket.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete