Konyha

Új kedvencünk a sült tea: mi fán terem ez a szokatlan finomság?

Szörp, dzsem, lekvár, gyümölcstea, kompót: a sült tea kicsit mindegyik és egyik sem. Külön műfajt képvisel, de nagyon is érdemes megkóstolni.

Csak nálunk számít újdonságnak

Figyelemfelkeltő, de kissé megtévesztő a név, hiszen nem a teát kell sütni, hanem a gyümölcsöket. Az eredmény egy karamellizált, mézédes massza lesz, amit aztán forró – vagy nyáron akár hideg – vízben oldhatunk fel. A sült tea nem mai és nem is magyar találmány: Csehországban már 150 éve készítik a nyári befőzéssel párhuzamosan. Tradicionális kézműves ital, természetes gyümölcskoncentrátum, amelyet minden háznál a saját, jól kidolgozott recept szerint sütnek. Ha magunk is kipróbálnák, az előkészületek nagyjából azonosak a befőzés előtti teendőkkel. Szükségünk lesz kisebb vagy nagyobb, sterilizált befőttes üvegekre és a dunsztolás kellékeire is.

Sokféleképpen variálható

Hozzávalók: 2 kg szabadon választott gyümölcs, 50 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, tetszés szerint fahéj, szegfűszeg, 1 citrom leve.

A megmosott gyümölcsöket feldaraboljuk, és sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe terítjük. Megszórjuk a cukor és a fűszerek keverékével, meglocsoljuk citromlével, összeforgatjuk, és előmelegített, forró sütőben 180 Celsius-fokon egy-másfél óráig sütjük, közben többször átforgatjuk. Vigyázzunk, lehetőleg maradjanak egyben a gyümölcsdarabkák, ne essenek szét, ne váljanak lekvárszerűvé! A még forró sült gyümölcsöket a kioldódott sűrű levükkel együtt az előkészített üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, és két-három napig dunsztban tartjuk.

Téli-nyári üdítő

Amikor a kész gyümölcsmasszát kivesszük a dunsztból, máris fogyasztható. Innen már a hagyományos teakészítésnél is kényelmesebb a dolgunk, hiszen nem kell cukorral, citrommal ízesíteni. Mindössze 1-2 evőkanálnyi sült gyümölcsöt kell pohárba tennünk, és forró vízzel leöntenünk. A téli hidegben átmelegít. A kánikulában viszont jeges vízzel vagy ásványvízzel hígítva remek hűsítő, és azonnal ihatjuk, hűteni sem kell. Koktélok alapanyagául is használhatjuk. Amikor megittuk a hideg vagy meleg folyadékot, a gyümölcsöket elfogyaszthatjuk, vagy joghurtba is keverhetjük. Ha nincs időnk az otthoni főzőcskére, ma már több kistermelőnél vagy web­áruházban is találkozhatunk kész sülttea-variációkkal.

100%-ban természetes

  • A bolti teákkal és szörpökkel ellentétben a sült tea nem tartalmaz mesterséges színezékeket és ízfokozókat.
  • Nincs koffeintartalma, gyerekek is bátran fogyaszthatják.
  • Fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetjük.
  • Cukor helyett mézzel is ízesíthetjük, de a nádcukor is kellemes aromát ad neki.

Miből készülhet?

A gyümölcsöket tekintve almából, körtéből, áfonyából, cseresznyéből, meggyből, szederből, bodzából, kajszibarackból, homoktövisből, ringlóból, szilvából, eperből, őszibarackból, málnából, fekete berkenyéből, szőlőből, banánból és narancsból főzhetjük. Akár úgy, hogy csak egyfélét használunk, akár úgy, hogy többfélét keverünk össze.
Fűszer gyanánt a fahéj és a szegfűszeg mellett mehet még bele gyömbér, csillag­ánizs vagy kardamom is.

Forrás: ketkes.com, anyanet.hu, nool.hu, nosalty.hu, sokszinuvidek.24.hu

Fotó: adobestock, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete