Egészség

Szelíd segítség 10 panaszra: használja ki a menta gyógyító erejét!

Ez az aromás gyógynövény amellett, hogy ízletes, nagyon sokoldalú is: többek között frissítő, hűsítő, görcsoldó és élénkítő hatású.

Hosszú távon ne!

Ha a mentát célzottan és rövid ideig használjuk, akkor jó segítség lehet. Ha azonban több mint hat hétig, akkor a szervezetünk hozzászokik a hatóanyagaihoz, és csökkenni fog a gyógyító hatása. Ráadásul a benne található mentol is okozhat gyomorproblémákat. Gyerekeknél
4 éves kor alatt ne használjuk, mert a mentol légzési bajokat idézhet elő. Krónikus
panaszok esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal.

Nátha és köhögés

Tegyünk 3-4 csepp mentaolajat forró vízbe, és inhaláljunk vele. Ez segít kitisztítani az orrunkat, és megnyugtatja az irritált hörgőket. Éjszakára csepegtessünk belőle a hálóruhánkra vagy a párnánkra.

Torokfájás

Naponta többször szopogassunk mentás cukorkát, vagy igyunk meleg mentateát, hogy csökkentsük a fájdalomérzetet és csillapítsuk a toroknyálkahártya gyulladását.

Viszketés

Az érintett bőrfelületet kenjük be vékonyan mentaolajjal – enyhén és kellemesen hűsítő hatású. Csak akkor használjuk, ha ép és sértetlen a bőrünk!

Fejfájás, hátfájás

Dörzsöljük be a homlokunkat, a halántékunkat és a tarkónkat mentaolajjal. Ez az ingerlő hidegség blokkolja a fájdalom útját. Fontos: csak tiszta, igazi mentaolajat használjunk hozzá,
különben nem ér semmit!

Gyomorgörcs, étvágytalanság, felfújódás

Igyunk meg egy csésze mentateát – igény szerint egy nap akár hármat is. Megnyugtatjuk vele az emésztésben résztvevő izmokat, és oldja a bennük lévő görcsöt, javítja az étvágyunkat.

Hányinger, émelygés

Csökkenthetjük a rosszullét tüneteit, és megnyugtathatjuk háborgó gyomrunkat, ha megiszunk 1-2 csésze mentateát, vagy mentaolajat csepegtetünk egy zsebkendőre, és azt szagolgatjuk.

Szájnyálkahártya-gyulladás

Öblögessünk naponta többször mentateával, vagy tegyünk 4-5 csepp mentaolajat vízbe, és azzal. Csökkenti a gyulladást és a baktériumok mennyiségét a szájban.

Szájszag

Tegyünk 1 csepp mentaolajat a nyelvünkre vagy a fogkefénkre fogmosás előtt. Használjunk minden étkezés után cukormentes mentás rágógumit.

Menstruációs problémák

Keverjünk össze egyenlő arányban menta-, kamilla- és édesköményolajat, és finom mozdulatokkal masszírozzuk be vele a hasunkat – ez oldja a görcsöt az altesti izomzatban.

Ízületi bajok, izommerevség, idegzsába

Keverjünk össze egyenlő arányban mentaolajat és olívaolajat, és bőségesen masszírozzuk be az érintett területet. Ezzel javul a vérellátás egészen a szövetek mélységéig, és kilazulnak a makacs görcsök is, és a fájó ízületek oxigénellátottságát, rugalmasságát és mozgékonyságát javíthatjuk.

Fotó: dreamtime