Egészség

Stresszteszt: 11 kérdésből kiderül, mennyire szorong valójában – Tesztelje!

Vajon jó anya vagyok? Meg van elégedve velem a főnököm? Elég vonzó vagyok? Az állandó megfelelési kényszertől feszültek és kimerültek leszünk. Stresszesek vagyunk vagy csak elfoglaltak? A teszt segítségével most eldönthetjük!

Csak őszintén!

Ahhoz, hogy a teszt valóságos eredményt mutasson, nagyon fontos, hogy minden kérdést alaposan fontoljunk meg, és csak őszinte választ adjunk. Olvassuk el figyelmesen a kérdést, majd X-szel jelöljük a helyes választ. Nagyon fontos, hogy a kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz!

1. Gyakran – szinte ok nélkül – izgulok, sokszor úgy érzem, mintha gombóc lenne a torkomban.

❑ igaz
❑ hamis

2.Nehezen tudom a figyelmemet, gondolataimat egy bizonyos feladatra vagy munkára összpontosítani.

❑ igaz
❑ hamis

3.Időnként teljesen hasznavehetetlennek érzem magam, úgy érzem, nem elég jó, amit csinálok. Mások szerint csak feleslegesen rágódom valamin.

❑ igaz
❑ hamis

4.Mostanában nem köt le annyira az olvasás, többször kell végigfutnom ugyanazt a mondatot, mert gondolataim állandóan elkalandoznak, cikáznak.

❑ igaz
❑ hamis

5.Időnként már az egészségemet is féltem, mert olyan testi tüneteket produkálok, amelyek megijesztenek (heves szívverés, magas vérnyomás, izzadás).

❑ igaz
❑ hamis

6.Esténként az agyamat nem tudom kikapcsolni, még mindig a napi problémákon gondolkodom, valamint a másnapi feladatok nyomasztanak.

❑ igaz
❑ hamis

7.Időnként olyan nyugtalan vagyok, hogy nem tudok megmaradni egy helyben.

❑ igaz
❑ hamis

8. Még ha rövid időre kell is elutaznom, félelem fog el.

❑ igaz
❑ hamis

9.Hetente többször felizgatom magamat, ilyenkor úgy érzem, hogy csak teher az életem.

❑ igaz
❑ hamis

10.Egyszerűen nem tudok eleget aludni! Mindig fáradtanak, az egész testemben gyengének érzem magam, sokszor remegés jön rám. Néha attól félek, hogy megbolondulok.

❑ igaz
❑ hamis

11.Néha úgy érzem, hogy az elém kerülő problémával nem tudok megküzdeni, szinte lefagyok, csődöt mondok.

❑ igaz
❑ hamis

Értékelés

Kérem, hogy számolja össze egyesével, hogy hány helyen adott „igaz” választ. Minden olyan jelölés, ahol Igaz választ adott, 1 pontot ér. A pontokat adja össze, majd olvassa el a szöveges értékelést, pontjai alapján.

0–2 pont
Ön jól alkalmazkodik a streszhez. Minden ember életében van nehezebb időszak, ettől ne ijedjen meg, azonban jól látszik, hogy ön a problémákkal szembe tud nézni, és az adott helyzetnek megfelelően sikeresen képes túljutni azokon.

5–3 pont
Az élet sok területén kudarcot vall, a stressz ott van, de mégis képes helyzetekben, magát is meglepő módon szembenézni a problémákkal, továbbá adaptív módon megoldani azokat. Sokszor elbizonytalanodik magában, azonban nagyobb önismerettel még magabiztosabbá tud válni.

8–6 pont
Az ön szorongása olyan fokú, amit szinte egész nap jelen van, fojtogatja. Úgy tűnik, hogy kimerült, nem tud megküzdeni a stresszel, ami állandó félelemben tartja. Meg kell tanulnia szemléletet váltani, legyen nyitott befogadni az új helyzeteket, ami lehetővé teszi, hogy megküzdjön a feladatokkal.

9–11 pont
A stresszre adott reakciója kontrollálhatatlan szorongást mutat, érdemes pszichológus segítségét kérnie, hogy az önre nehezedő nyomás csökkenjen, élete működőképesebb legyen. Merjen segítséget kérni, meghozza a várt eredményt.

Stresszoldó tippek:

✔ Munka után vegyünk egy frissítő zuhanyt vagy egy illóolajos, nyugtató fürdőt!

✔ Mozogjunk rendszeresen! Mindegy, hogy mit, az is jó, ha sétálunk egy nagyot, vagy kosarazunk a gyerekkel, esetleg táncolunk.

✔ Rágcsáljunk olajos mag-vakat, diót, mandulát!

✔ Igyunk egy csésze forró csokit (étcsokiból) vagy kakaót. A meleg italok már önmagukban jó érzéssel töltenek el, mert növelik a testhőmérsékletet, és ezt az agy komfortérzetként értelmez.

✔ Hallgassunk zenét, főként olyanokat, amelyek kellemes érzést, korszakot idéznek fel bennünk.

Fotó: fotolia