Egészség

5 jótékony étel, ami csökkenti a húgysavszintet: hálás lesz a veséd, ha ezeket eszed

Ez az öt természetes étel segít csökkenteni a húgysavszintet, megelőzni a köszvényt, támogatják a vese egészségét és enyhítik az ízületi gyulladásokat.
mű vese kézben tartva

A szervezetünkben termelődő húgysav alapvetően a purinok lebontásából keletkezik, amely megtalálható a vörös húsokban, tengeri herkentyűkben és az alkoholban is. Normál esetben a vese kiválasztja és vizelettel üríti ki, de ha a test túl sokat termel belőle, vagy a vese nem működik megfelelően, megnőhet a húgysavszint, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyenek a köszvény, vesekövek vagy akár vesekárosodás.

Ezekkel az ételekkel csökkentheted a húgysavszinted

Cseresznye

Ez az ízletes gyümölcs tele van antocianinokkal, amelyek gátolják a húgysav képződését és segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges húgysavtól. Emellett gyulladáscsökkentő hatású, így enyhíti az ízületi fájdalmakat is. Magas víztartalmának köszönhetően természetes vízhajtó, továbbá a benne lévő flavonoidok az agyműködést is támogatják.

Ez is érdekelhet:

érett piros cseresznye fehér tálban
A cseresznye még a memória javításában és a neurodegeneratív betegségek megelőzésében is segíthet.

Citrusfélék

Narancs, citrom és lime – ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, de tele vannak C-vitaminnal, amely fokozza a vesék működését, segíti a húgysav kristályainak feloldását és megelőzi a köszvényes rohamokat. A citrusfélékben található természetes citrátok a vesekő kialakulását is gátolják, ráadásul bőrünk fiatalosságának megőrzésében is segítenek, védik azt az UV-sugárzástól és a szennyeződésektől.

Vízben gazdag zöldségek

Uborka, cukkini és paradicsom – ezek a zöldségek magas víztartalmukkal és alacsony purintartalmukkal remekül segítik a húgysav kiürítését a szervezetből. Antioxidánsaik küzdenek a gyulladások ellen, és megelőzik a húgysav kristályok képződését. Különösen a paradicsom magas antioxidáns-tartalma (likopin és C-vitamin) járul hozzá a szervezet lúgosításához és a gyulladás mérsékléséhez.

Zöld tea

Természetes méregtelenítőként a zöld tea felgyorsítja az anyagcserét, javítja a vesék működését és csökkenti a gyulladásokat. Epigallokatechin-gallát (EGCG) tartalmának köszönhetően mérsékeli a húgysav termelődését és segít lebontani a meglévő kristályokat. Emellett nyugtató hatású, javítja a koncentrációt, továbbá támogatja a szív egészségét.

filteres zöld tea üvegbögrében
A zöld tea híres arról, hogy javítja az immunrendszert.

Lenmag és dió

Ezek az apró magvak igazi szuperélelmiszerek, tele gyulladáscsökkentő hatású összetevőkkel. A lenmag lignán- és rosttartalma hozzájárul a vesék egészséges működéséhez, segíti a felesleges húgysav kiürülését, míg a dió magnézium- és káliumtartalmával támogatja a vesék munkáját, és elősegíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

Érdemes tehát ezeket a finom és egészséges ételeket beilleszteni a napi étrendbe, hogy természetesen és hatékonyan tarthasd kordában a húgysavszintedet.

Forrás

Fotó: unsplash