A mogyoró virágzata számos fontos anyag forrása, amelyekkel pozitívan befolyásolhatjuk egészségünket, valamint segíthetnek a stressz csökkentésében. A mogyoróból készült főzet elkészítésével elsősorban az immunitásunkat növelhetjük. Emellett rendszeres fogyasztása erősítő hatással lesz az erekre, és enyhíti a húgyúti és emésztőrendszeri gyulladást is.
A mogyoró szintén ismert arról a tulajdonságáról, hogy segít ellazulni, ezért folyamatos stressz alatt álló embereknek ajánlott a fogyasztása. Ezen kívül akkor is érdemes használnod, ha vizesedéssel vagy keringési problémákkal küzdesz.
Ez is érdekelhet
Ezt tudja a mogyoró virága
A mogyorófa értékes tulajdonságai a megtalálhatóak s hímivarú virágaiban, valamint levelei és kérge is számos, az egészségre előnyös anyagot tartalmaznak, mint a tanninok és a flavonoidok.
Mi több, a mogyoró jó fehérjeforrás. Ezenkívül nagyszerűen támogatja az endokrin rendszert és enyhíti a torokfájást.
A mogyorótea fogyasztása nem ajánlott terhes nőknek, 12 év alatti gyermekeknek és azoknak, akik allergiásak a mogyoróra vagy a mogyoró virágporára.
Nagyon fontos, hogy csak a mogyorófa hímivarú virágzatát szüreteld a főzethez, amelyek virágport tartalmaznak. Ne szedd le a rózsaszínű női virágokat, amelyek később fejlődnek ki.
Mivel a mogyoró tél végén virágzik, a hímivarú virágzatokat több hónapig szedheted, pontosabban januártól május közepéig. A legértékesebbek azonban akkor, amikor még nem túlságosan beporzottak, mert ekkor van bennük a legtöbb értékes anyag.

Így készíts teát mogyorófavirágból
Maga a mogyorótea elkészítése nem nehéz. Elkészítéséhez 350 ml forró vízre és egy marék friss vagy szárított mogyoróvirágra lesz szükséged.
A főzetet úgy készítsd el, hogy a tedd a virágot egy csészébe vagy bögrébe és egyszerűen öntsd fel meleg vízzel.
Hagyd a teát lefedve ázni, és várj körülbelül 15 percet.
Ezután szűrd le a főzetet és melegen fogyaszd.
Ha szeretnéd gazdagítani az ízét, adhatsz egy kis mézet az italhoz, vagy beledobhatsz egy szelet narancsot vagy citromot.
Fotó: gettyimages