Egészség

Hozd haza a sétáról, és főzd meg teának: erősíti az immunitást és csökkenti a stresszt ez a filléres gyógynövény

A közönséges mogyoróra elsősorban úgy gondolunk, mint ízletes csonthéjas, pedig érdemes tavasszal is odafigyelni rá, amikor virágzatát összegyűjthetjük, és értékes főzetet készíthetünk belőle.
mogyorófa virágzata

A mogyoró virágzata számos fontos anyag forrása, amelyekkel pozitívan befolyásolhatjuk egészségünket, valamint segíthetnek a stressz csökkentésében. A mogyoróból készült főzet elkészítésével elsősorban az immunitásunkat növelhetjük. Emellett rendszeres fogyasztása erősítő hatással lesz az erekre, és enyhíti a húgyúti és emésztőrendszeri gyulladást is.

A mogyoró szintén ismert arról a tulajdonságáról, hogy segít ellazulni, ezért folyamatos stressz alatt álló embereknek ajánlott a fogyasztása. Ezen kívül akkor is érdemes használnod, ha vizesedéssel vagy keringési problémákkal küzdesz.

Ez is érdekelhet

  1. Így ültessünk házi patikát: 16 gyógynövény a konyhakertbe és gondozási igényeik
  2. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle
  3. Gyors segítség a hasi zsír ellen: a 10 legjobb fogyasztótea, ami a vizesedésen is segít

Ezt tudja a mogyoró virága

A mogyorófa értékes tulajdonságai a megtalálhatóak s hímivarú virágaiban, valamint levelei és kérge is számos, az egészségre előnyös anyagot tartalmaznak, mint a tanninok és a flavonoidok.

Mi több, a mogyoró jó fehérjeforrás. Ezenkívül nagyszerűen támogatja az endokrin rendszert és enyhíti a torokfájást.

A mogyorótea fogyasztása nem ajánlott terhes nőknek, 12 év alatti gyermekeknek és azoknak, akik allergiásak a mogyoróra vagy a mogyoró virágporára.

Nagyon fontos, hogy csak a mogyorófa hímivarú virágzatát szüreteld a főzethez, amelyek virágport tartalmaznak. Ne szedd le a rózsaszínű női virágokat, amelyek később fejlődnek ki.

Mivel a mogyoró tél végén virágzik, a hímivarú virágzatokat több hónapig szedheted, pontosabban januártól május közepéig. A legértékesebbek azonban akkor, amikor még nem túlságosan beporzottak, mert ekkor van bennük a legtöbb értékes anyag.

mogyorófa virágzata
A mogyorófa virágzatából készült tea remek stresszoldó

Így készíts teát mogyorófavirágból

Maga a mogyorótea elkészítése nem nehéz. Elkészítéséhez 350 ml forró vízre és egy marék friss vagy szárított mogyoróvirágra lesz szükséged.

A főzetet úgy készítsd el, hogy a tedd a virágot egy csészébe vagy bögrébe és egyszerűen öntsd fel meleg vízzel.

Hagyd a teát lefedve ázni, és várj körülbelül 15 percet.

Ezután szűrd le a főzetet és melegen fogyaszd.

Ha szeretnéd gazdagítani az ízét, adhatsz egy kis mézet az italhoz, vagy beledobhatsz egy szelet narancsot vagy citromot.

Forrás

Fotó: gettyimages