Ha nem tudsz normálisan működni a reggeli kávéd nélkül, viszont a szíved úgy kalapál, mintha maraton után lenne, itt az ideje, hogy egy egészségesebb, édesebb és teljesen koffeinmentes alternatívára válts. Például kipróbálhatsz öt hozzávalót, amitől egészségesebb lesz a kávéd, vagy egy egészen más terméket is. A fügés „kávé” nem divathóbort, hanem egy okos módja annak, hogy enyhítsük a test terhelését és egyúttal energiával töltsük fel.
A hagyományos kávé ugyan beindíthatja a napot és az agyadat, de gyakran szapora szívveréssel, vércukorszint-ingadozással és dél körül kellemetlen energiacsökkenéssel jár a fogyasztása. A fügés „kávéitalnak” más hatása van. Kizárólag szárított fügéből készül, és természetes cukrokat (fruktózt és glükózt) tartalmaz, amelyek lassan szabadítják fel az energiát – hirtelen emelkedés és csökkenés nélkül. Természetes, ízletes és tápláló termék, amely testet és lelket egyaránt feltölt.
Miért rajonganak majd a fügekávéért a sejtjeid?
Ez a kávé összetételének érdeme. A természetes cukrok mellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A rost játssza itt a főszerepet, amiért a belek hálásak lesznek. Ezen kívül káliumot, magnéziumot, vasat, A-, K- és B6-vitamint is tartalmaz. És persze antioxidánsokat, amelyek küzdenek a szabad gyökök ellen és fenntartják a szervezet maximális teljesítményét. Ez a kávé egész napra energiát ad, javítja a koncentrációt és stabilizálja a vércukorszintet. És tudod, mi a legjobb? Egy gramm koffeint sem tartalmaz, így nem áll fenn a gyomorfájás vagy álmatlanság kockázata. Ez a kávé fokozatosan hat a szervezetre és javítja a közérzetet.
Ne félj az ízétől. A fügés kávénak nincs aszalt gyümölcs íze. Ez egy sima, enyhén karamellszerű ital lesz, amely remekül illik tejhez (beleértve a növényi alapúakat is), fahéjhoz és még kakaóhoz is. Fogyaszthatod, mint a sima kávét forrón, készíthetsz belőle hideg italt, vagy hozzáadhatod egy turmixhoz. A fügés kávé nem zsíros, így minden nap iható.
Így készíts otthon koffeinmentes fügekávét
Ha azt hiszed, hogy a recept bonyolult és nem tudsz megbirkózni vele, nagyon is tévedsz. Csak néhány lépés és kész is a reggeli italod:
- Vegyél mag nélküli szárított fügét (vagy távolítsd el a magokat, ha egészben vetted), vágd fel, és szárítsd meg még jobban (például sütőben 100°C-on egy-, maximum másfél órán át).
- Őröld finom porrá, mint a kávét.
- Önts 1-2 teáskanálnyit 200 ml forró vízbe. Hagyd ázni 5-7 percig.
- Szűrd le egy szűrőn, vagy kávé-/teafilteren és már kortyolhatod is a fügekávéd.
Igyál belőle minden reggel a szokásos kávéd helyett. Csökkenni fog a cukorszinted, és az agyad úgy fog működni, mint egy számítógép.
Kérsz még egy lattét? Adj hozzá tejet vagy a kedvenc növényi alapú italodat. Ízesítheted kardamommal, vaníliával vagy gyömbérrel – az íze még érdekesebb lesz. Mit szólnál egy kis teszthez? Igyál fügés kávét egy hétig a sima kávé helyett. A tested hálás lesz érte, és már néhány nap után érezni fogod a különbséget. Koffein nélkül is tele leszel energiával. Csak ne feledd, hogy néhány nap múlva már lehet, hogy nem akarsz majd visszatérni a hagyományos kávéhoz.
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages