Dr. Riedl szenvedélyesen hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás kulcsszerepet játszik a betegségek megelőzésében. Célja, hogy minél több emberhez eljuttassa azt az üzenetet, miszerint a helytelen étkezés gyakran a krónikus egészségügyi problémák gyökere.
- A szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú diabétesz széles körben elterjedtek.
- Az egészséges életmód jelentősen csökkentheti ezeknek az úgynevezett „jóléti betegségeknek” a kockázatát.
- Egy apró növényi eredetű összetevő különösen fontos szerepet játszhat a megelőzésben.
A Robert Koch Intézet szerint a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak. A halálesetek mintegy 40 százaléka szívkoszorúér-betegségre, szívrohamra vagy stroke-ra vezethető vissza. A 2-es típusú diabétesz szintén népbetegség: a Német Táplálkozástudományi Társaság adatai szerint tavaly kb. 8,7 millió embert érintett.
A jó hír: egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető a megbetegedés kockázata. A cigaretta és az alkohol kerülése mellett a növényi alapú, egészséges táplálkozás is segíthet a betegségek megelőzésében vagy lefolyásuk lassításában. Friss kutatások szerint különösen egy bizonyos növényi összetevő lehet kulcsfontosságú: az úgynevezett fitoszterol.
Ez is érdekelhet: A 2-es típusú cukorbetegség 8 korai tünete: azonnal fordulj orvoshoz, ha ezeket tapasztalod

Ez is érdekelhet
A fitoszterolok lenyűgöző hatása
Egy kutatás három korábbi tanulmány adatait foglalta össze, összesen több mint 200 000 amerikai felnőtt részvételével. Az évtizedeken át tartó megfigyelés során több mint 20 000 résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, és majdnem 16 000 főnél jelentkeztek szívbetegségek.
A kutatók étkezési szokásokra vonatkozó kérdőívek segítségével becsülték meg, hogy a résztvevők mennyi fitoszterolt fogyasztottak. Az eredmény: azoknál, akik több növényi eredetű ételt fogyasztottak, 9%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség, és 8%-kal alacsonyabb a cukorbetegség kockázata. Ezek az emberek napi legalább négy adag zöldséget, három adag gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat és dióféléket fogyasztottak – ezek mind gazdagok fitoszterolokban.
Miért olyan egészségesek a fitoszterolok?
De miért olyan előnyösek ezek a koleszterinszerű növényi anyagok? A kutatók szerint a magasabb fitoszterol-bevitel csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. Emellett pozitívan befolyásolja a bélflórát (mikrobiomot), ami segít fenntartani az egészséges anyagcserét.
„Eredményeink alátámasztják az egészséges, növényi alapú étkezési minták követését, amelyek bőségesen tartalmaznak zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonákat” – mondta Dr. Fenglei Wang, a tanulmány vezetője.
A Német Táplálkozástudományi Társaság is napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlja, valamint teljes kiőrlésű gabonafélék, például kenyér, tészta, rizs vagy liszt fogyasztását, illetve napi egy marék diófélét.
Miben találhatók meg a fitoszterolok?
A fitoszterolok a növények sejtfalában találhatók. Legnagyobb mennyiségben a magvakban, valamint zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben és gabonákban fordulnak elő. Különösen sok van bennük például a napraforgómagban, szezámban, hüvelyesekben, de a szója is gazdag forrásnak számít.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fitoszterolokat egyes élelmiszerekhez – például margarinokhoz – is hozzáadnak, sőt, étrend-kiegészítőként is elérhetőek.
Fontos!
A fogyasztóvédelmi hivatal figyelmeztet: a fitoszterolt tartalmazó étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása (napi 3 gramm felett) csökkentheti bizonyos vitaminok felszívódását. Ezért nem ajánlottak terheseknek, szoptatós anyáknak, illetve 5 év alatti gyermekeknek.
Forrás: Berliner Morgenpost
Fotó: pexels