Egészség

Ez a legfontosabb vitamin 60 év felett: évekkel tovább élhetsz, ha eleget eszel belőle

A K-vitamin szedése kötelező kellene legyen 60 év felett. Hiánya komoly egészségügyi kockázattal járhat, mégis kevesen tudják, hogy mennyire fontos.
boldog idős házaspár reggelizik

Amikor az időskori egészségről van szó, akkor legtöbben a D-vitamin és a B12-vitamin fontosságát emelik ki. Létezik azonban egy harmadik vitamin is, amely legalább annyira lényeges, mint társai. Sőt, bizonyos esetekben még fontosabb. Ez pedig nem más, mint a K-vitamin.

Igazi életmentő

Bár ritkán hallunk róla, a K-vitamin szerepe mégis kulcsfontosságú az időskori egészségmegőrzés szempontjából.

Egy pár éve megjelent amerikai tanulmány szerint azok az 54 és 76 év közötti személyek, akiknek alacsony volt a K-vitamin szintjük, kevesebb ideig éltek a megfigyelt 13 évben – írja a Házipatika.

A kutatás egyértelműen rávilágított: a K-vitamin nem csupán a véralvadásban játszik szerepet, hanem az érrendszer egészségét is védi. Például azzal, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Egy K betű alakú tálban káposztalevelek egy asztalon
A K-vitamin gazdak étrend elengedhetetlen 60 év felett

Eltérő szükségletek

Nem mindenkinek van egyforma mértékben szüksége K-vitaminra. Ha az alábbiak közül beletartozol valamelyik csoportba, akkor viszont érdemes odafigyelned a bevitelre:

  • A 60 év felettieknél elengedhetetlen.
  • Azoknak is hasznos, akiknek felszívódási zavaruk van.
  • Akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.
  • Akik gyógyszert szednek, különösen antibiotikumok, bizonyos koleszterincsökkentők vagy véralvadásgátlók szedése esetén.

Fontos:

Véralvadásgátló szedése alatt csak orvosi felügyelet mellett módosítsd a K-vitamin beviteledet! A túlzott mennyiség ellensúlyozhatja a gyógyszer hatását, ami komoly egészségügyi kockázattal járhat.

Természetes források

Zöldségek, gyümölcsök és magok egy asztalon, amik K-vitamint tartalmaznak

Az életmentő vitamin pótlásának egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módja az, ha tudatosan válogatod meg, hogy mi kerül a tányérodra. A K-vitamin két fő formában van jelen:

  • K1-vitamin: főként zöld leveles zöldségekben található meg.
  • K2-vitamin: állati eredetű termékekből és fermentált ételekből nyerhető ki.

Íme néhány K-vitaminban gazdag étel, amit érdemes beiktatnod az étrendedbe:

  • Fodros kel: fél csésze főtt fodros kel több mint 500 mikrogramm K-vitamint tartalmaz.
  • Mángold: egy csésze főtt mángoldból a napi adag ötszöröse is bevihető.
  • Káposzta: szintén kiváló K-vitamin forrás, emellett C-vitamint, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Ez is érdekelhet

Figyelj a mennyiségre

Íme a legnagyobb kérdés: mennyi az ajánlott napi mennyiség? K1-vitamin esetében a nőknek legalább 90, férfiaknak 120 mikrogramm naponta. K2-vitamin fogyasztásakor pedig nemtől függetlenül 100–300 mikrogramm az ideális napi adag.

Tipp:

Az E-vitamin és az A-vitamin nagy dózisban zavarhatja a K-vitamin felszívódását, valamint annak hatását. Ha tehát többféle étrendkiegészítőt is szedsz, akkor bevitelük között tarts néhány órás szünetet.

Fotó: Getty Images, archív