Amikor az időskori egészségről van szó, akkor legtöbben a D-vitamin és a B12-vitamin fontosságát emelik ki. Létezik azonban egy harmadik vitamin is, amely legalább annyira lényeges, mint társai. Sőt, bizonyos esetekben még fontosabb. Ez pedig nem más, mint a K-vitamin.
Igazi életmentő
Bár ritkán hallunk róla, a K-vitamin szerepe mégis kulcsfontosságú az időskori egészségmegőrzés szempontjából.
Egy pár éve megjelent amerikai tanulmány szerint azok az 54 és 76 év közötti személyek, akiknek alacsony volt a K-vitamin szintjük, kevesebb ideig éltek a megfigyelt 13 évben – írja a Házipatika.
A kutatás egyértelműen rávilágított: a K-vitamin nem csupán a véralvadásban játszik szerepet, hanem az érrendszer egészségét is védi. Például azzal, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Eltérő szükségletek
Nem mindenkinek van egyforma mértékben szüksége K-vitaminra. Ha az alábbiak közül beletartozol valamelyik csoportba, akkor viszont érdemes odafigyelned a bevitelre:
- A 60 év felettieknél elengedhetetlen.
- Azoknak is hasznos, akiknek felszívódási zavaruk van.
- Akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.
- Akik gyógyszert szednek, különösen antibiotikumok, bizonyos koleszterincsökkentők vagy véralvadásgátlók szedése esetén.
Fontos:
Véralvadásgátló szedése alatt csak orvosi felügyelet mellett módosítsd a K-vitamin beviteledet! A túlzott mennyiség ellensúlyozhatja a gyógyszer hatását, ami komoly egészségügyi kockázattal járhat.
Természetes források
Az életmentő vitamin pótlásának egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módja az, ha tudatosan válogatod meg, hogy mi kerül a tányérodra. A K-vitamin két fő formában van jelen:
- K1-vitamin: főként zöld leveles zöldségekben található meg.
- K2-vitamin: állati eredetű termékekből és fermentált ételekből nyerhető ki.
Íme néhány K-vitaminban gazdag étel, amit érdemes beiktatnod az étrendedbe:
- Fodros kel: fél csésze főtt fodros kel több mint 500 mikrogramm K-vitamint tartalmaz.
- Mángold: egy csésze főtt mángoldból a napi adag ötszöröse is bevihető.
- Káposzta: szintén kiváló K-vitamin forrás, emellett C-vitamint, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.
Ez is érdekelhet
Figyelj a mennyiségre
Íme a legnagyobb kérdés: mennyi az ajánlott napi mennyiség? K1-vitamin esetében a nőknek legalább 90, férfiaknak 120 mikrogramm naponta. K2-vitamin fogyasztásakor pedig nemtől függetlenül 100–300 mikrogramm az ideális napi adag.
Tipp:
Az E-vitamin és az A-vitamin nagy dózisban zavarhatja a K-vitamin felszívódását, valamint annak hatását. Ha tehát többféle étrendkiegészítőt is szedsz, akkor bevitelük között tarts néhány órás szünetet.
Fotó: Getty Images, archív