A magas vérnyomás hosszú távon komoly szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A jó hír, hogy a megfelelő táplálkozással sokat tehetünk ellene – sőt, bizonyos ételek természetes módon képesek csökkenteni a vérnyomást. Dr. Matthias Riedl öt olyan élelmiszert nevezett meg, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás normalizálásában.
Vérnyomáscsökkentő ételek
Egyre több ember szenved magas vérnyomástól: 1990 óta a betegek száma világszerte megduplázódott. De természetesen ezen lehetne változtatni: számos növényi eredetű élelmiszer jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Ide tartoznak azok az élelmiszerek, amelyek nitrátokat, antocianint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.
A magas vérnyomás nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy „lassú, krónikus folyamat eredménye” – mondja Dr. Matthias Riedl. A táplálkozáskutató szerint ezt a folyamatot a helytelen táplálkozás gyorsítja fel. A jó hír: „A magas vérnyomás visszafordítható, ha a megfelelő intézkedéseket megtesszük. A kulcs a helyes étrend, amely vérnyomáscsökkentő ételeket tartalmaz.”
Ez is érdekelhet
Vérnyomáscsökkentés étrenddel
A magas vérnyomásnak számos oka lehet – genetika, krónikus stressz, mozgáshiány, túlsúly. Nagyon fontos tényező az étrend is: a káros ételek kerülése és a vérnyomásbarát étrendre való átállás nagyban segíthet.
Az első és leghatásosabb lépés a sófogyasztás csökkentése, a só ugyanis az egyik legfőbb vérnyomás-emelő tényező, főként azoknál, akik genetikailag sóérzékenyek. Esetükben a nagyobb sóbevitel azonnali vérnyomás-emelkedést vált ki.
- Az ajánlott mennyiség napi maximum 6 gramm só (kb. egy teáskanál) fogyasztása, ezt azonban sokan jóval túllépik.
- Ha túl sok készételt fogyasztasz, amibe még a felvágottak is beletartoznak, egyszerűen követhetetlen lesz a sóbeviteled.
- Ha igazán pontosan szeretnél számolni, a bolti pékáruk sótartalmát is figyelembe kellene venni, ami megint csak nem egyszerű feladat.
Öt növényi eredetű élelmiszer, ami csökkenti a vérnyomást

- Nitrátban gazdag zöldségek: káposzta és leveles zöldek
Minden zöldség jótékonyan hat a vérnyomásra, de különösen azok, amelyek sok nitrátot tartalmaznak. A nitrát a szervezetben nitritté alakul, ami tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást. Kiemelkedően magas a nitráttartalma a rukkolának (több mint 1000 mg/kg), de sok van a spenótban, madársalátában és fejes salátában is. - Cékla – bizonyítottan vérnyomáscsökkentő
A céklalé különösen hatásos a nitrátok miatt. Egy újabb brit kutatásban a napi 70 ml céklalevet fogyasztó betegek 12 hét után átlagosan 4,5 Hgmm-rel alacsonyabb szisztolés vérnyomást mértek. - Antocianin a lila zöldségekben
Az antocianin természetes növényi színezőanyag, erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket. A lila zöldségekben, például padlizsánban, lila répában vagy vöröskáposztában található. Tanulmányok szerint ezek fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és mérsékelheti a vérnyomást. - Bogyós gyümölcsök – rugalmasabb erek
Az antocianin gyümölcsökben is jelen van, leginkább az áfonyában, feketeribizliben, szederben, meggyben.
Egy kísérlet szerint a napi 200 g áfonyalé fogyasztása 4 hét után átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentette a vérnyomást, és már két órával a fogyasztás után javította az erek rugalmasságát. - Diófélék – omega-3 zsírsavakban gazdagok
A dió rendszeres fogyasztása bizonyítottan segíti a vérnyomás csökkentését. Egy tanulmányban azoknál, akik napi energiaszükségletük 15%-át dióból fedezték, 3,8–8,5 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás.
Fontos: Az étrend kiegészítheti, de nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést. A magas vérnyomással élők mindig konzultáljanak orvosukkal.
Forrás: abendblatt
Fotó: archív