Ez a hétköznapi étel pótolhatatlan klasszikus a magyar konyhában: reggelire, ebédre és vacsorára is szívesen fogyasztjuk. Az ünnepi finomságok szerves részét képezi. Finom, de rendszeres fogyasztása jelentős hatással lehet az egészségedre.
Az egészségügyi szövődmények gyakran észrevétlenül jelentkeznek és lassan, nagyon lassan alakulnak csak ki, de akár halálos szívizominfarktushoz is vezethetnek.
Kolbász: mindenki szereti
A kolbász világszerte népszerű étel, a magyarok azonban különösen szeretik. Ahogy a különféle sonkákat, szalámikat és felvágottakat is rajongjuk finom ízük és praktikusságuk miatt. Csak egy szelet kenyér kell hozzájuk, és máris kész a finom reggeli, uzsonna vagy vacsora. Egy szendvics laktató és nem nehéz elkészíteni, a füstölt áruk pedig viszonylag hosszan eltarthatóak a hűtőben is, így tényleg könnyen lesznek nagy kedvencek.
Miért károsak a kolbászok az egészségünkre?

A szakértők szerint azonban, bármennyire is finom és alapélelmiszer is a magyar konyhában, több okból is célszerű korlátozni a kolbászok fogyasztását.
- Először is, nagy mennyiségű telített zsírt tartalmaznak, ami növeli a rossz LDL-koleszterin szintjét a vérben. Ennek eredményeként plakk-lerakódások képződnek az erekben, és növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kolbászok hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz és más anyagcsere-betegségekhez is.
- A kolbászok tartósítása érdekében viszonylag sok sót használnak az elkészítése során. Azt tudtad egyébként, hogy akár panellakásban is készíthetsz kolbászt? Ha te csinálod, jobban is tudsz bánni a sóval. A túlzott sóbevitel összefüggésben áll a vérnyomás emelkedésével, ami szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a napi sóbevitelünk maximum 5 gramm lehet, de sokan éppen a kolbászfogyasztás miatt túllépik ezt a mennyiséget.
- A kolbászokban gyakran találhatók nitritek és nitrátok is, amelyek további tartósítószerként szolgálnak. Ezek az anyagok reakcióba léphetnek a szervezetben lévő aminosavakkal és vastagbél- és végbélbetegségekkel is járhatnak. A bolti kolbászok gyakran számos különféle adalékanyagot, stabilizátort, színezéket és ízfokozót is tartalmaznak.
A kolbászok növelik a vastagbélrák kockázatát
Különböző statisztikák azt is mutatják, hogy a kolbászok határozottan nem tesznek jót az egészségünknek. Az Egészségügyi Világszervezet felvette őket a bizonyítottan rákkeltő anyagok listájára. A szakértők szerint napi 50 gramm kolbász elfogyasztása 18%-kal növeli a vastagbélrák kockázatát.
Ezeket olvastad már?
Egy 21 országban végzett tanulmányban, amely a feldolgozatlan és a feldolgozott húsfogyasztás, a halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést vizsgálta, a szakértők meglepően riasztó eredményekre jutottak. Azoknál az embereknél, akik naponta több mint 21 gramm feldolgozott húst (például szalonnát, kolbászt és egyéb felvágottakat) ettek, a következők voltak megfigyelhetők:
- 51%-kal magasabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata (azokhoz képest, akik egyáltalán nem esznek feldolgozott húst),
- és 46%-kal nagyobb a súlyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívroham, stroke) kialakulásának kockázata.
Mivel lehet helyettesíteni a kolbászt?
A kolbász ízletes része az életünknek és az étkezéseinknek, de egészségünk érdekében mindenképpen korlátozni kell a fogyasztását. Érdemes egészségesebb alternatívákat keresni, de minimum is olyan húsárukat, amelyek nem nagyipari feldolgozásban készültek és a kolbásztöltő mestert egyszerűen meg tudjuk kérdezni róla, mennyi sót és egyéb dolgot tartalmaz a készítmény.
- Csökkenthetjük a só, a zsír és a rákkeltő anyagok bevitelét például friss csirke vagy hal fogyasztásával.
- A hüvelyesek vagy a tofu, amelyek szintén nagyszerű fehérjeforrások, szintén segíthetnek a kiegyensúlyozott étrend fenntartásában.
- Ha nem akarsz lemondani a kolbászokról, legalább próbálj meg jobb minőségű, nitritmentes és kevesebb sót tartalmazó fajtákat választani. Ne fogyaszd túl gyakran vagy nagy mennyiségben.
Fotó: gettyimages