Egy nehéz nap után végre este leülsz a tévé elé, felteszed a lábad, és bekapcsolod a kedvenc filmedet vagy műsorodat. Végre van egy kis időd a pihenésre. Hogy a nyelvedet és a lelkedet is kényeztesd, már nyúlsz is valami nassolnivalóért – és itt követed el a legnagyobb hibát.
A szakértők óva intenek tőlük, mivel jelentősen károsíthatják az egészséget. Ha csak időnként engeded meg magadnak a nassolást, akkor semmi okod sincs aggódni. Ha azonban ezek a nassolnivalók rendszeresen szerepelnek az esti menüdben, akkor érdemes óvatosnak lenned. Hiszen sem a pattogatott kukorica, sem a chips, sem a csoki nem olyan étel, amiket gyakran kellene fogyasztanod.
Ultrafeldolgozott olajos krumpli
Egy dolog közös bennük. A chips, a pattogatott kukorica és más sós rágcsálnivalók az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak.
- A burgonyachipset olajban sütik, és nagy mennyiségű sót és zsírt tartalmaz.
- Az ízesített pattogatott kukorica vagy keksz kémiai adalékanyagokat és számos E-számos hozzávalót tartalmazhat.
Ezek határozottan nem olyan összetevők, amelyeket rendszeresen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk. Pedig milyen finomak! De épp ez a csel, ebben rejlik az erejük. Hányszor indultál már neki egy zacskó chipsnek úgy, hogy csak egy-két szemet fogsz enni, aztán észre sem veszed és már a harmadik marék chipset nyeled?
Így van ez az ilyen típusú ételekkel: a tápanyagban nem túl gazdagok ízlenek a legjobban. Ezért egyébként éppen a fent említett összetevők, azaz a só és a zsír a hibás.
Függőséget okoznak
A zsírt gyakran az íz hordozójaként emlegetik. Kémiai természetének köszönhetően egyedülálló képességgel rendelkezik az íz- és aromaanyagok megkötésére és továbbítására, ezáltal gazdagítva az ételek összízét.
A só fokozza az ételek természetes ízét, növeli érzékszervi értéküket. E két tényező kombinációja biztosítja, hogy a sós finomságoknak, például a chipsnek vagy a pörkölt-sózott olajos magvaknak nagyon nehéz ellenállni, ha egyszer megkóstoltuk őket. Egy tanulmány szerint ez a vágy hasonló ahhoz, amely a függőséget okozó szerek használatakor jelentkezik.
Szívproblémák és magas vérnyomás
A fő veszély a magas nátriumtartalom.
„Ha a legsósabb chips csomagjának kétharmadát elfogyasztjuk, akkor a napi ajánlott sóbevitel több mint egyötödét kimerítjük. A magas sóbevitel többek között összefüggésben állhat a magas vérnyomás kialakulásával, de a gyomorrákkal is, mivel a só irritálja a nyálkahártyát” – mondja Jana Dostálová, a cseh Vegyészeti Műszaki Egyetem professzora.
- A tudósok szerint a túlzott sófogyasztás szív- és érrendszeri problémákat, például szívrohamot vagy sztrókot is okozhat.
- De ha ez nem volna elég, csontritkulást vagy veseproblémákat is eredményezhet.
Napjainkban a magas sóbevitel az egyik leggyakoribb tényező, ami egészségi problémákat okozhat.
„Naponta maximum öt-hat gramm ajánlott, és mi ennek majdnem háromszorosát fogyasztjuk” – mondja Dostálová, hozzátéve: a rosszabb vérkeringés, rosszabb agyi vérkeringést is jelent, ami idővel memóriaproblémákban is megmutatkozhat.
Óvakodj a rákkeltő anyagoktól és a súlygyarapodástól

Ez is érdekelhet
A telített zsírok, amelyek szintén megtalálhatók a sós nassolnivalókban, szintén negatív hatásokkal bírnak. Növelik a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintjét. Ez hozzájárul az erek elzáródásához és növeli a szívbetegségek kockázatát.
- 1 gramm zsír 9 kilokalóriát tartalmaz, míg a fehérje és a szénhidrát csak 4-et, így a nassolás érthetően túlsúlyhoz is vezethet.
- Végül, de nem utolsósorban a chipset magas hőmérsékleten sütik, amiben rákkeltő anyagok, az úgynevezett akrilamidok képződnek.
„Ez különösen igaz a burgonyasziromra, amely sok keményítőt tartalmaz, és 120 fok feletti magas hőmérsékleten készül” – mondja a szakértő.
Tartsd meg az egyensúlyt
Ha időnként sós chipsre vágysz, semmi gond, egyél belőle. De ügyelj arra, hogy mértékkel fogyaszd, amit a chips esetében könnyebb mondani, mint megtenni. A bioboltokban is kereshetsz megfelelőbb, kevésbé zsíros és alig sós alternatívákat. De figyelmesen olvasd el a címkéket, mivel a zöldségchips nem mindig automatikusan egészségesebb, mint a burgonyachips.
Fotó: