Egészség

Elkerülheted memóriavesztést: ezt a 6 ételt edd és lassíthatod az időskori elbutulást

Idős korban a megfelelő étrend sokat segíthet a szellemi hanyatlás megelőzésében. Mutatjuk, mit érdemes enni 60 év felett, hogy sokáig megőrizd agyad épségét!
Egy idős pár ül az asztalnál és eszik

Ahogy telnek az évek, úgy szervezeted működése is fokozatosan változik. Azonban nem vagy teljesen kiszolgáltatva ezeknek a folyamatoknak, elég csak odafigyelned például az étkezésedre. Dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központjának igazgatója szerint az időskori szellemi hanyatlás lassítható megfelelő étrenddel.

Csökkenő érzékelés

Az éhség és szomjúságérzet idősebb korban már nem működik olyan megbízhatóan, mint fiatalon. Tompul az ízlelés, csökken a nyáltermelés, romlik a szaglás: ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősek kevésbé kívánják az ételt, vagy épp teljesen elfelejtsenek inni. Sajnos az eredmény hosszútávon alultápláltság és kiszáradás.

A családtagok, vagy a gondozók ebben kulcsszerepet játszanak: ha segítenek visszahozni az étkezés örömét, akkor szeretteik életminőségét is javítják.

Egy anyuka és a lánya reggeliznek
A családtagok kulcsszerepet játszanak az étkezés élményében

Az 5L szabály

Dr. Gadó Klára egy könnyen megjegyezhető módszert ajánl: az 5L szabály segít abban, hogy az étkezés vonzóbbá váljon az idősek számára.

  • Látható – Legyen színes, kontrasztos a tálalás.
  • Lágy – Az ételek legyenek könnyen rághatók és nyelhetők.
  • Lédús – A fogások járuljanak hozzá a folyadékbevitelhez is.
  • Lelkesítő – Rendszeresen kerüljön a tányérra kedvenc étel.
  • Lassú – Stresszmentes környezetben történjen az étkezés.

További tippek:

Az étkezés élvezeti értékét fokozhatod természetes ízesítőkkel. A zöld fűszerek – kakukkfű, petrezselyem, rozmaring – élénkítik az ízeket, míg a savanykás italok – citromos víz vagy almaecetes limonádé – serkentik a nyáltermelést és étvágyfokozó hatásúak. A savanyú ízeket – paradicsom vagy érlelt sajt – az idősek gyakran jobban érzik, mint az édeset, esetleg a sósat. Ezek előnyben részesítése tehát segíthet, hogy az étkezések élvezetesebbek legyenek.

Szomjúságérzet hiánya

Időskorban a szomjúságérzet is tompul, ezért ne várd meg, hogy megszomjazz. Inkább emlékeztesd magad, és igyál óránként egy keveset, vagy egészítsd ki a folyadékbevitelt levesekkel, gyümölcsökkel, illetve joghurttal.

Étvágytalanság és a szellemi leépülés

A demencia nemcsak memóriaromlással jár, hanem gyakran az étvágy csökkenésével, valamint nyelési nehézségekkel. A nyelészavar (diszfágia) különösen megnehezítheti az étkezést. Ilyenkor a biztonság érdekében érdemes áttérni krémlevesekre, pürésített vagy puhára párolt ételekre. A folyadékokat pedig ajánlott sűríteni, zseléállagúvá akár.

Egy idős nő fekszik az ágyon
Megfelelő étrenddel megelőzhető a demencia kialakulása

Egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban gazdag étrend védő hatással lehet az agy működésére. A Semmelweis Egyetemen például a dió jótékony hatását kutatja aktívan. Emellett különösen ígéretes és igen elterjedt a MIND-diéta, amely a mediterrán étrend és a DASH-diéta ötvözete. Az alábbiakat tartalmazza:

  • Sok zöldség
  • Bogyós gyümölcsök
  • Hal és tenger gyümölcsei
  • Olívaolaj
  • Diófélék, hüvelyesek
  • Semmi vörös hús, semmi sajt, semmi édesség

Ez az étrend nemcsak az agyműködésre van jó hatással, hanem csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét is.

Ez is érdekelhet

Már nem megy az evés?

Előfordulhat, hogy egy idős beteg nem tud már szájon át elegendő táplálékot elfogyasztani. Ha az emésztőrendszer működik, akkor szóba jöhet az enterális, azaz szondán keresztüli táplálás is. Ez mindig egyéni mérlegelést igényel: figyelembe kell venni a beteg általános állapotát, betegségeinek előrehaladását, valamint etikai szempontokat is.

Fotó: archív