A retek család titkai
A legismertebb tavaszi fajta a ropogós, piros hónapos retek, amelynek enyhe csípősségét egy csipet sóval tompíthatjuk. Létezik hosszúkás, fehér változata is, a japán eredetű daikon, valamint a jégcsapretek. Télen azonban a legértékesebb fajta kerül elő: a fekete retek. Gömbölyű, durva héjú, és íze a tormáéra emlékeztet – nem véletlenül feledkezünk meg róla, pedig igazi kincs.
Hogyan válasszuk és tároljuk?
A legjobb, ha dércsípte példányt veszünk. Olyat keressünk, ami nehéz, repedésmentes és nem puha. Hűtőben, lyukacsos zacskóban akár egy hónapig is eláll. Felhasználás előtt alaposan sikáljuk meg, a végeit vágjuk le, és ha fonnyadni kezdett, áztassuk jeges vízbe – ettől újra friss lesz.
Ez is érdekelhet
- Évekig volt Gobbi Hilda szeretője, mégis alig tudni róla valamit: Temessy Hédi diszkréten kezelte párkapcsolatát
- Tíz év után végre kiderült az igazság: ezért mondott fel valójában a TV2-ben Gombos Edina
- Nem foglalkoztak vele, viharos szerelemben élt Lorán Lenke: „Elszerettek a vízilabdázó férjemtől”
Felhasználási tippek
- Nyersen: reszelve salátákba, mártásokba, levesekbe. Sóval, olívaolajjal, fokhagymával és tejföllel keverve húsok mellé is tökéletes.
- Főzve: leveszöldségként remek.
- Sütve: sütőben enyhül a csípőssége, íze a karalábéra emlékeztet.
- Serpenyőben: szeletelve, fűszerezve, olajban pirítva, a végén pár csepp ecettel.
Nagymamák titkos receptje

Megfázás ellen régen egyszerű módszert alkalmaztak: a fekete retekbe lyukat vájtak, mézet töltöttek bele, és egy éjszakán át hagyták állni. A keletkező szirupot köhögéscsillapítóként adták a gyerekeknek. Ma is érdemes kipróbálni, hiszen a retek vírusellenes hatása influenza idején különösen hasznos.
Miért érdemes fekete retket fogyasztani?
- Gazdag C-, B1-, B2-vitaminban, valamint kalciumban, vasban, káliumban és magnéziumban.
- Étvágygerjesztő, javítja az emésztést, tisztítja a vesét.
- Levét régóta használják húgyúti problémákra.
- Természetes vízhajtó, méregtelenít, regenerálja a májat.
Figyelem! Ne vigyük túlzásba a fogyasztását, különösen, ha allergiásak vagy gyomorbetegségben szenvedünk.
Extra ötletek fekete retekhez
- Reszelve keverhetjük narancsdarabokkal és uborkával salátának.
- Sajtkrémbe, túróba, krumplipürébe is remek.
- Francia stílusban remouládmártásba keverve húsok és halak mellé kínálhatjuk.
- A retekleveleket se dobjuk ki: salátába vagy pestóba is felhasználhatók.
Fotó: gettyimages


