Habcsókszellemek
Hozzávalók 10 szellemhez:
- 3 db szoba-hőmérsékletű tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A szobahőmérsékletű fehérjét elkezdjük verni elektromos habverővel, és amikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, kanalanként elkezdjük adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között 1 percig tovább verjük a habot. Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni. Mire a végére érünk a cukoradagolásnak, a masszánk csillogó fehér lesz, és olyan kemény, hogy formázhatjuk is.
- Habzsákból kupacokat nyomunk egy szilikonos sütőlapra, 150 fokos sütőbe tesszük, majd 5 perc múlva a hőfokot 90 fokra mérsékeljük, és 30 percig így szárítjuk a habcsókszellemeket.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és egy kicsit hagyjuk hűlni. Csak annyira, hogy a habcsókoknak ecsettel vagy pálcikával szemet rajzolhassunk az olvasztott csokoládéval. Óvatosan kezeljük őket, mert a habcsók törékeny lehet, a csokoládé pedig folyós. Mindegyiken keletkezik valahol „száj” bemélyedés, keressük meg, ezek fölé rajzoljuk a szemeket.
Csokoládémousse tökfilkók
Hozzávalók:
- 8 db közepes méretű mandarin (vastag héjú, mert azt könnyű hámozni)
- 2 db tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2 db tojás fehérje
- 2 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
Elkészítés:
- A mandarinokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. Alkoholos filctollal „tökarcot” rajzolunk nekik. Levágjuk a kalapjukat, majd óvatosan kiszedjük a gyümölcshúst a héjból úgy, hogy a héj szakadás nélkül egyben maradjon.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral.
- A csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk. A tojásfehérjéket és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük. A kihűlt csokoládékrémet elkeverjük a tojássárgás cukorral, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét és a tejszínhabot is.
- A krémes habot az előkészített mandarinokba kanalazzuk, rájuk helyezzük a kalapjukat, és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük őket.
Képek: Vrábel Kriszta