Konyha Lélek

Szenvedés helyett karfiollal enyhítse a klimax tüneteit

A változókor minden nőt megrémít. A testi tünetek sem kellemesek, de a legrosszabb a tudat, hogy elveszthetjük korábbi virágzó nőiességünket. És lássuk be, az ősz végi hangulat sem segít a vigasztalódásban. Merre van a kiút?

Vége a fiatalságnak?

A klimax, amely amúgy görög eredetű szó és jelentése: kritikus, sorsdöntő időszak, minden nő életében nagy változásokat hoz, testileg, lelkileg egyaránt. Hiába átkoztuk el minden hónapban a mindig legrosszabbkor jelentkező menstruációt, amikor végre megszabadulunk tőle, már szinte hiányzik, hiszen ez az élettani jelenség biztosította, hogy nők vagyunk. Ezt fokozatosan elveszítjük. Furcsa tüneteket érzékelünk magunkon: például száraz lesz a bőrünk, és nem ehetünk olyan gondtalanul, mint régen, mert vigyáznunk kell, nehogy meghízzunk. A férfiak sem úgy tekintenek ránk, mint régen. Vajon kellünk még valakinek, ugyanúgy, mint évekkel ezelőtt?

Hosszú esték jönnek

Nem véletlen, hogy mindez elszomorítja a nőket. Úgy érzik, véget ért a fiatalságuk, nem kellenek majd senkinek, termékenységük megszűnik, nemsokára öregek lesznek. Sokan nehezen kezelik ezt a helyzetet: ingerlékennyé válnak, könnyen felcsattannak, vagy éppen magukba zárkózva szomorkodnak a szoba sarkában. Talán még a depresszióhoz is közel kerülnek.

Mindezt csak fokozza, hogy novemberben végképp beköszönt az ősz, már délután besötétedik, a reggelek is komorak, kevés a napfény. Elvész a nyári napok vidám hangulata, fakóvá válnak a színek, a fák lombjának megnyugtató zöldje helyett kopár ágak recsegnek-ropognak. A hosszúra nyúlt, sötét esték felerősítik a magány érzését, főleg ha a gyerekeink felnőttek, és nem laknak velünk. Könnyen lehet, hogy úgy érezzük, már nem kellünk senkinek, és hiába élünk párkapcsolatban, azt is csak a megszokás tartja össze.

Nem kell belenyugodni

Az idő múlásán nem tudunk változtatni, de az életünk minőségén igen. Nem kell belesüppednünk a bánatba és elbúcsúznunk minden jótól, hanem meg kell találnunk mindazt, ami vidámabbá teheti még a komor téli időszakot is.

  • Amikor csak tehetjük, menjünk napfényre. Igaz, hogy erre télen kevesebb lehetőségünk van, de ha csak 10 percre szabaddá tesszük magunkat, és napfürdőzünk egyet egy közeli parkban, már sokat javíthatunk kedélyállapotunkon.
  • Mozogjunk minél többet, sétáljunk, kiránduljunk. Gondoljunk arra, mennyivel kellemesebb mindez most, mint a nyári forróságban.
  • Járjunk társaságba, frissítsük fel baráti kapcsolatainkat. Szervezzünk közös programokat, színház- vagy mozilátogatást, kezdeményezzük egy új kiállítás felkeresését, egy koncert meghallgatását.
  • Táplálkozzunk tudatosan, együnk sok zöldséget, lenmagot, kukoricát, babot, borsót, lencsét, karfiolt, B-vitaminokat, D-vitamint, magnéziumot, mangánt, kalciumot. Egyes gyógyhatású növények is segíthetnek, teák, kapszulák, porok formájában.
  • Aludjunk minél többet. Találjunk ki taktikákat, hogy ne kelljen álmatlanul hánykolódnunk. Hallgassunk halk muzsikát, meditációs zenéket, hanghatásokat (például tengerzúgást), vagy olvassunk.

Kiemelt kép: AdobeStock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete