Konyha

Gyümölcsmentő gyors édesség: Sós karamellás banánkenyér – Recept

Csak kettőt kell rajta kavarni és már mehet is a sütőbe ez a szószos édesség.

Sós karamellás banánkenyér

Hozzávalók:

a sós karamellöntethez:
• 15 dkg cukor
• 8 dkg vaj
• 1,5 dl tejszín
• 1 teáskanál tengeri só
a tésztához (16 szelet):
• 10 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 2 db L-es tojás
• 20 dkg érett banán
• 0,5 dl tej
• 25 dkg liszt
• 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés:

1. Az öntethez a cukrot lábosban melegítjük, amíg közepesen sötétre karamellizálódik, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót. Simára keverjük a karamellkrémet.
2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lágy vajat elektromos mixerrel habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az összeturmixolt banánt, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet és a karamellöntet felét. Simára keverjük a tésztát.
3. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát, beleöntjük a tésztát, a tetejét elsimítjuk, és az előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje nagyon pirulna, lefedjük alufóliával. Ha megsült, kiborítjuk a formából, tálra helyezzük, és megcsorgatjuk a sós karamellel.