Angol zelleres borsóleves
Hozzávalók 4 főre:
• 3 evőkanál étolaj
• 1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
• 2 cm friss gyömbér
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 rúd szárzeller, hámozva (a vastag ereket zöldséghámozóval hántsuk le), vékony-ra szeletelve
• 1 evőkanál laktózmentes vaj
• 30 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
• 6 dl alaplé vagy víz
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 1 dl laktózmentes tejszín vagy más növényi tejszín
• 2 evőkanál olívaolaj
• só, bors, szerecsendió
• 4 db főtt tojás (esetleg fürjtojás)
1. Közepes lángon olajat melegítünk, ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, és négy-öt percig pirítjuk. Ráreszeljük a gyömbért és a fokhagymát, fél percig kevergetjük, majd a zeller nagy részét is hozzáadjuk. Beleteszünk egy evőkanál laktózmentes vajat, hagyjuk felolvadni, majd a borsó nagy részét is beleforgatjuk. Egy keveset elteszünk a tálaláshoz.
2. Pár percig pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük alaplével vagy vízzel, felforraljuk, és fedő alatt négy-öt percig főzzük. Beledobjuk a petrezselyemzöldet, és turmixoljuk. A levest tejszínnel dúsítjuk, kevés sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3. A félretett borsót és zellert olívaolajon, forró serpenyőben átforgatjuk. Főtt tojással (esetleg fürjtojással), zöldségekkel és zellerzölddel tálaljuk a levest.
Recept: Szatmári Feri
Fotó: Puskás Nóra