Konyha

A hűtőtáska nem csodafegyver: így hűtse az élelmiszereket a strandon, hogy biztonságosan fogyaszthatók legyenek

Nem mindenki tud, vagy éppen nem szeretne mindig minden élelmiszert a strandon megvenni. Ilyenkor kerül elő a hűtőtáska, ám ez a praktikus eszköz is csak akkor ad teljes biztonságot az ételek megromlása ellen, ha megfelelően használjuk.

Általános szabályok

1. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert már néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás is ve-
szélyes lehet nyáron.
2. Étkezés előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég azt csupán megmelegíteni. A maradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos sütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat. A megmaradt ételt maximum egyszer szabad melegíteni.
3. Az előre megfőzött ételeket kisebb adagokban tegyük a hűtőbe, hogy ne kelljen a teljes lábossal felmelegíteni, csak annyit, ami biztosan el is fog fogyni.

Hűtés a strandon

Ha vízpartra, kirándulásra készülünk, és csomagolnánk szendvicset vagy más harapnivalót, tegyük hűtőtáskába vagy -ládába, és ne a tűző napon tároljuk, hanem lehetőleg árnyékos helyen. A hűtőtáska nagyon praktikus megoldás, de a gyakori nyitogatással a jégakkuk nem bírják sokáig, ezért érdemes az italokat és az ételeket külön tárolni.

Ha esetleg otthon maradt a jégakkunk, töltsünk meg egy palackot vízzel, fagyasszuk le, majd azt tegyük az étel mellé. Jó megoldás lehet még végszükség esetén, ha veszünk egy-két csomag medvecukrot, és a kirándulás előtti éjszakára mélyhűtőbe tesszük. Az édesség jól tartja a hideget, és nassolnivalónak is kiváló.

Lényeges, hogy nyáron olyan élelmiszert válasszunk, amelyik nem romlik könnyen, jól bírja a meleget. Kerüljük például a tojást, a majonézt. Ne feledjük, hogy a szendvicsek kb. 2 órán keresztül fogyaszthatók hűtés nélkül.

 

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete