Konyha

Tudja, meddig fogyasztható egy szendvics hűtés nélkül? Strandoláskor érdemes erre is gondolni

Annyit előre elárulhatunk, sokkal, de sokkal kevesebb ez az idő, mint amennyi reggelitől ebédig eltelik egy strandon.

Általános szabályok

1. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert már néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás is ve-
szélyes lehet nyáron.
2. Étkezés előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég azt csupán megmelegíteni. A maradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos sütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat. A megmaradt ételt maximum egyszer szabad melegíteni.
3. Az előre megfőzött ételeket kisebb adagokban tegyük a hűtőbe, hogy ne kelljen a teljes lábossal felmelegíteni, csak annyit, ami biztosan el is fog fogyni.

Utazás

A legfontosabb szabály, ha nyaralásra akarunk csomagolni: minél egyszerűbb az étel, annál jobb. Hiszen elsődleges szempont, hogy akár útközben evőeszköz nélkül is könnyen el tudjuk fogyasztani. A gyerekek szívesen majszolják utazás közben például a szalámis vagy sajtos szendvicset. Lényeges, hogy nyáron olyan élelmiszert válasszunk, amelyik nem romlik könnyen, jól bírja a meleget. Kerüljük például a tojást, a majonézt. Ne feledjük, hogy a szendvicsek kb. 2 órán keresztül fogyaszthatók hűtés nélkül. A gyümölcsök közül az alma vagy a savanykás körte a legmegfelelőbb, mert nem csöpög, ráadásul még a szomjat is oltja. Az édességek közül a krém nélküli keksz vagy muffin az ideális választás. A csokoládét, tortákat, vajas süteményt hagyjuk inkább otthon.

Amennyiben önellátással megyünk nyaralni, vihetünk termo- vagy hűtőtáskában élelmiszert, de csak akkor, ha biztosak vagyunk abban, hogy az utazás végéig hűtve marad az étel, mert az autóban, buszban könnyen felforrósodik a levegő. Ilyen esetben érdemes inkább konzervet vásárolni, esetleg zacskós, instant leveseket a friss alapanyagok helyett, mert azok kibírják a hosszú utazást.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete