Konyha

Régi karácsonyok legszebb emlékei: csak a nagymamák ismerték ezeket a nosztalgikus édességeket

Szálkás betűk, öreges írás, egy-két különös hozzávaló… Ha a receptek írója már csak az emlékeinkben él is, a süteményei örökre velünk maradnak.

Igazi klasszikusok

A dédihez, nagyihoz nem lehetett úgy látogatóba menni, hogy ne lett volna valamilyen édesség a kamrában, a szalvétával bélelt dobozokban. Nem sajnálták az időt és az alapanyagot klasszikus desszertjeikből. Egyes receptek már jórészt kikoptak a köztudatból, például a dalauzi nevű diós, mézes, mákos erdélyi–örmény csemegéé, vagy a maronette-é, ami csokoládéval, gesztenyével készült sütemény.

Nagyi nosztalgikus finomságai közé tartozik az igazi házi bejgli, a zserbó, a hókifli, a non plus ultra, az almás pite, a Rákóczi-túrós, a mézes puszedli vagy éppen a hajszálvékony tésztájú rétesek, a puha fánkok, a gazdagon töltött bukták. A női szeszélyről, a hatlaposról is mindenkinek a nagymama vasárnapi ebédje jut az eszébe. A klasszikus házi sütemények a nemzeti kultúrkincs részei: érdemes megtanulni az elkészítésüket, hogy majd mi is továbbadhassuk a receptet az unokáinknak.

A szalalkáli

Igazi régimódi hozzávaló. Ott kell keresni a boltban, ahol a sütőport és a szódabikarbónát. A funkciója is hasonló: a fehér, kristályos por, amit tejben vagy tejfölben kevernek el, lazítja a tészta szerkezetét, és puhává, porhanyóssá teszi. Nem minden tésztához felel meg, inkább csak a vékonyakhoz, a soklapos sütikhez érdemes használni. A vastag tésztákban ugyanis megmarad a szúrós ammónia­szaga.

Méteres kalács

6 tojás sárgáját elkeverjük 20 dkg kristálycukorral, 15 dkg olvasztott margarinnal és 1,5 dl langyos vízzel. Hozzáadjuk a 35 dkg liszttel elkevert másfél csomag sütőport, és a tojások keményre felvert fehérjét. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét 2 evőkanál kakaóporral színezzük. A fehér és a barna tésztákat két kikent és liszttel megszórt őzgerincformába töltjük. 170 fokon tűpróbáig sütjük, majd kiborítjuk, és kihűtjük. 2 csomag puncs pudingport megfőzünk 7 dl tejjel és 15 dkg cukorral. 30 dkg margarint elkeverünk 15 dkg porcukorral és a kihűlt pudinggal. A kakaós és a fehér tésztát 1 cm-es szeletekre vágjuk, felváltva megkenjük őket a krémmel, és összeillesztjük. Két őzgerincforma hosszúságú rudat készítünk, bevonjuk őket felolvasztott tortabevonó csokoládéval. Hűtőbe tesszük, és ha a csokoládé megszilárdult, forró vízbe mártott késsel átlósan felvágjuk.

Hatlapos

15 dkg margarint összemorzsolunk 50 dkg liszttel és 10 dkg porcukorral. Egy tasak szalalkálit feloldunk 3 evőkanál tejfölben, és 2 tojással együtt hozzáadjuk, összegyúrjuk. A tésztát pihentetés után 6 adagra osztjuk, egyenként kinyújtjuk a tepsi méretére. Villával megszurkáljuk. 190-200 fokon 5-6 perc alatt megsül. 4 evőkanál lisztet és 3 evőkanál ka­kaót péppé keverünk 2,5 dl tejjel. 30 dkg kristálycukrot megolvasztunk, hozzáadunk 7,5 dl tejet, majd beletesszük a kakaós-lisztes tejet is, kevergetve krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, és hozzáadunk 18 dkg puha margarint. Ha kihűlt, megkenjük, és egymásra rétegezzük a tésztalapokat. Átlátszó fóliával lefedjük, és 1 napra a hűtőbe tesszük puhulni.

Női szeszély

14 dkg margarint habosra keverünk 7 tojás sárgájával és 14 dkg cukorral. Hozzáadjuk a kávéskanálnyi sütőporral elkevert 14 dkg lisztet. Kivajazott, klisztezett tepsiben, 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. A 7 tojás fehérjét 14 dkg cukorral kőkeményre felverünk. A tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük kb. 20 dkg baracklekvárral, és rákanalazzuk a tojásfehérjét. Villával megmintázzuk, majd 5-6 percre visszatesszük a  sütőbe, amíg szép színt kap a teteje.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete