Konyha

Mit főzzünk, ha ételérzékeny vendég jön hozzánk? Sokat számít az apró figyelmesség

Egyre többen érintettek glutén-, laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységben, így bármikor lehet olyan meghívottunk, aki közéjük tartozik. Ezért jó, ha tisztában vagyunk a probléma ismérveivel, hogy nálunk mindenki biztonsággal ehessen.

Nagy előnyben vagyunk, ha a családban már van olyan személy, aki bármilyen összetevőt nem fogyaszthat. Egy gyermek és egy unoka kedvéért is bármikor áttérünk a mentes menükre, de ha eddig nem találkoztunk ilyen emberrel, vagy nem kellett főznünk rá, muszáj lesz az elejéről kezdeni a leckét.

Az egyik legfontosabb az, hogy az ételérzékenység nem egyenlő az ételallergiával!

  • Az ételérzékenység többségében puffadással, hasmenéssel jár, olyan látható bőrproblémákkal, mint a pattanások, ekcémás foltok, továbbá orrdugulás, orrfolyás is kísérheti. De gyakran észlelhető fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalmak és alvászavar is.
  • Az allergiát úgy tudjuk megkülönböztetni az érzékenységtől, hogy bár itt is jelentkezhetnek légúti és emésztőszervrendszeri tünetek és akár ekcémás foltok is, de ennél az esetnél sokkal inkább a csalánkiütés a jellemző, és azok a szájüregben bukkannak fel. A viszketés és az ajak- és nyelvduzzanat is tipikus tünet. Az ételallergia életveszélyes is lehet, ha valaki anafilaxiás sokkot kap – vérnyomáscsökkenés, ájulás, szédülés –, ezért azonnali ellátásra van szüksége.

Örök diéta?
Az ételérzékenység egy felszívódási zavar, ezért, ha nem fogyasztjuk a kellemetlen tüneteket okozó ételeket, a bélrendszer egy idő után regenerálódhat. Az is lehet, hogy lassan vissza tudunk vezetni valamilyen ételt az étrendükbe, és később minimálisan képesek leszünk tolerálni. Ez az allergia esetén sajnos nem opció, ebben az esetben kénytelenek vagyunk örökre tartani a diétát. Sokan nem is szívesen esznek máshol, inkább maguk készítik el az ételt, és azt viszik a vendégségbe. Ezen nem szabad soha egyetlen vendégvárónak sem megsértődni. Az allergiások nem kockáztathatnak.

Laktózérzékenység esetén
A laktózérzékenyekkel van a legkönnyebb dolgunk, hiszen ők mindent ehetnek, amire rá van írva, hogy laktóz-, azaz tejcukormentes. Már nagyon sok készterméket kaphatunk a boltokban. Tejet, tejfölt, túrót, tejszínt, sajtot, joghurtot és megannyi más tejes finomságot, de az ő esetükben is oda kell figyelni arra, hogy kizárólag laktózmentes legyen. Nem kell megijedni ezektől a készítményektől, mert ugyanúgy csinálhatunk velük habarást és tésztaszószokat is. Nem sokban fog különbözni az íze, talán csak annyiban, hogy minden kicsit édesebb lesz, mint a tehéntejjel.

  • Tilos fogyasztani! A készételek esetében mindig olvassuk el, mit tartalmaznak pontosan, mert az apróbetűs rész bizony sok érdekességet rejthet. Ha a sima tehéntejet megtaláljuk a felsorolt összetevők között, azt bizony nem szabad kitennünk az asztalra, mert azonnali tüneteket okozhat az illetőnek, és akár az egész estét az illemhelyen töltheti.

Mit adjunk egy gluténérzékenynek?
A lisztérzékenyek vagy gluténérzékenyek – más néven cöliákiások – ­a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjét nem tolerálják. Plusz érdekesség, hogy sokaknál nem tudják kimutatni a cöliákia tüneteit, mégis puffadnak, fáj a hasuk, és állandó székletproblémákkal küzdenek, ha glutént fogyasztanak. Az biztos, hogy akár igazolt betegséggel jönnek hozzánk, akár nem, ha az illető külön szól, hogy nem bírja a glutént, akkor arra készülnünk kell. Ilyen esetben ne kínáljuk semmilyen búzalisztes süteménnyel, pékáruval, de még egy kanál lisztet sem tehetünk a rántásba. Először furcsa lehet rizs-, köles-, hajdinaliszttel habarást csinálni, de könnyen rá lehet jönni, hogyan működnek ezek az alternatív megoldások.
Továbbá bátran vehetünk szója-, mandula- és kókuszlisztet (különösen sütik alapanyagként), de a gesztenyeliszttel és a lenmagliszttel is érdemes próbálkozni. Burgonya­lisztből kimondottan bársonyos szószokat, mártásokat készíthetünk.

  • Nem mehet az asztalra! Nagyon fontos, hogy minden esetben figyelmesen olvassuk el az összetevőket, mert szintén sok késztermékben lehet glutén. Az a legjobb, ha külön feltüntetik a csomagoláson, hogy valami gluténmentes – így foghatunk a legkevésbé mellé. Akárcsak tejet, glutént is tartalmazhatnak a fagyasztott ételek, feldolgozott húsok, szószok, pástétomok, csipszek, csokoládék és ételízesítők is. Nem is gondolnánk, de lehet a szójaszószban, mogyoróvajban, dobozos paradicsomsűrítményben és akár a ricottában is, mivel azt gabona alapú ecettel készítik. Számos alkoholban is található glutén – ilyen például a sör, a whisky és a gin. Semmiképp ne főzzünk köretként kuszkuszt, bulgurt, árpát – maradjunk a sima rizsnél vagy burgonyánál. Ne készítsünk teljes kiőrlésű tésztát vagy durumtésztát, mert egyik sem gluténmentes, akármennyire is egészséges.
    Érdemes a meghívott vendéggel előre egyeztetni az ételek, összetevők tekintetében, hogy aztán senki ne érezze kellemetlenül magát, és ne kelljen végig azon feszengenünk, vajon mit rontottunk el.

A tejfehérje-érzékenyek menüje
Aki a tejfehérjére (kazein) érzékeny, annak a vendégnek már sokkal nehezebb kivitelezni a menüt, mert ő semmilyen tejterméket – még laktózmentest sem – fogyaszthat. Nála kizárólag a növényi tejszínek és sajtok jöhetnek szóba. Remek választás a rizs-, zab-, kókusz-, mandula-, mogyoróital, és szintén nagyon jól lehet főzni zab- és rizstejszínnel. Ezekkel ugyanúgy készíthetünk például krumplipürét, kását, levest, főzeléket, rakott dolgokat, mint a tejes társaikkal. A kókusztej – és joghurt – különösen finom süteményekben, gyümölcslevesekben.

  • Ne használjuk! Mivel itt a tejfehérje a mumus, ezért tiltólistás a tej, a tejföl, a tejszín, a tejszínaroma, a joghurt, a vaj, a túró, a kefir és a tejpor is. Sajnos a polcokon található áruk túlnyomó többségében ott lapul valamilyen tejtermék mint alapanyag, ezért ez esetben is tájékozódnunk kell, mielőtt bármit megvennénk. Nem is gondolnánk, de tejfehérje lehet a kenyérfélékben, péksüteményekben (például tejes kifli), édességekben, felvágottakban, májkrémekben, konzervekben, csipszekben, fagyasztott zöldségekben, gesztenyepürében is.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete