Konyha

TOP3 recept: a leggyorsabb és legfinomabb tésztás vacsorák

Van az úgy, hogy sokáig kell dolgozni és nem úgy alakul az este, ahogy azt elterveztük. Az ilyen nyűgös estéket mentik meg ezek a gyorsan elkészíthető tészták.

Édes-savanyú woktészta bundázott csirkemellel

Hozzávalók:

A mártáshoz:
• 2,5 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál 6%-os fehérborecet
• 5 evőkanál méz
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál burgonya-keményítő
• 20 dkg sárgarépa
• 15 dkg cukkini
• egy 2-3 centiméteres friss gyömbér
A csirkéhez:
• 30 dkg csirkemellfilé
• 1 tojás
• 2 evőkanál liszt
• 1 evőkanál burgonyakeményítő
• 0,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
• só
• olaj a sütéshez
A tésztához:
• 30 dkg woktészta
• 2 evőkanál szójaszósz

1. Az apróra felkockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, felöntjük a paradicsompüré és 2,5 dl víz keverékével. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a vékony szeletekre vágott répát, cukkinit, a mézet, a fehérborecetet és a reszelt gyömbért. A zöldségeket 7-8 perc alatt ressre főzzük.
2. Két evőkanál kukoricakeményítőt fokozatosan, lassan összekeverünk kevés forró szósszal, majd az egészet a szószhoz öntjük és összeforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges édesítjük vagy savanyítjuk még, hogy pikáns legyen.
3. A csirkét csíkokra vágjuk. A tojást elkeverjük a liszttel és a keményítővel, fél dl szódavízzel hígítjuk, és megsózzuk. A csirkecsíkokat megmártjuk a tésztában, majd a forró olajban ropogósra sütjük.
4. A bundázott csirkét elkeverjük a szósszal, majd az egészet összeforgatjuk a bő, sós vízben puhára főtt, leszűrt és szójaszósszal elkevert tésztával.

Kelbimbós-szalonnás fusilli mogyoróval

Hozzávalók:
• 50 dkg fusilli tészta
• 40 dkg kelbimbó
• 15 dkg füstölt hús (tarja) vagy füstölt, húsos szalonna
• 5 dkg törökmogyoró
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 2 db tojás sárgája
• 4 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt fekete bors

1. A kelbimbót megpucoljuk és kettévágjuk. A felkockázott szalonnát egy nagy serpenyőben kevés olívaolajjal zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zöldséget és a durvára vágott mogyorót, valamint a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, és a kelbimbót lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk. Kevergetés mellett itt-ott bátran pirítsuk le
2. A főzőtejszínt elkeverjük a tojások sárgájával, megsózzuk és bőven megborsozzuk.
Közben lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát. Elkeverjük a kelbimbós feltéttel, hozzáöntjük a tojásos tejszínt, összemelegítjük, majd tálaljuk.

Lencseragus-paradicsomos spagetti

Hozzávalók:
• 50 dkg spagetti
• 20 dkg lencse
• 40 dkg darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1-1 db kisebb sárga- és fehérrépa
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 babérlevél
• 2-3 levél friss vagy 1 teáskanál szárított zsálya
• 1 ág rozmaring
• 1 teáskanál szárított bazsalikom
• olívaolaj

1. Az apróra kockázott vöröshagymát a tisztított, egészen finomra reszelt répákkal és a zöldfűszerekkel együtt az olajon puhára dinszteljük.
2. Hozzáadjuk a lencsét, ezzel is dinszteljük 2-3 percig, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Megsózzuk, és lefedve, takaréklángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Ha szükséges, kevés vizet pótolunk alá. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a paradicsomszószt, megsózzuk, megborsozzuk, és összeforraljuk a mártást.
3. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és a raguval együtt tálaljuk.