Konyha

A tökéletes kávé titka: egyszerű trükkökkel lesz igazán finom az otthon készült feketeleves

Nem muszáj barista tanfolyamra mennünk ahhoz, hogy krémes presszó kerüljön a csészébe, vagy a kapucsínó habja szépen megálljon. Nyűgözze le magát és szeretteit a következő házi fortélyokkal!

Forró csészében
Az eszpresszó még finomabb lesz, ha előtte felmelegítjük a csészét, és abba kerül a reggeli frissítő. Nemcsak hosszabb ideig tartja melegen az italt, de az íze is jobb lesz. Amíg fő a kávé, töltsünk forró vizet a bögrébe, de gőzpálcával is ugyanazt a hatást érhetjük el.

Micsoda hab!
A mikrohab egy olyan speciális felhabosított tejhab, aminek titka a tej krémességében rejlik – ezzel a technikával dolgoznak a profik. Ezt úgy készíthetjük el, hogy a felhabosított tejet addig keverjük, amíg a hab teteje láthatóan fényleni nem kezd és minden apró buborék szertefoszlik.
Mire kell figyelni a tejvásárlásnál? Leginkább arra, hogy magas zsír- és fehérjetartalmú terméket válasszunk, ugyanis ettől lesz a tejhab krémes és tartós. Ezzel a technikával csodás latte artot is készíthetünk, vagyis különböző formákat rajzolhatunk a hab tetejére – akár virágot, akár szívecskét szeretnénk.

Így csináljuk: Mindig magasról indítsuk el az öntést, majd amikor a csésze félig megtelt, lejjebb engedhetjük a kezünket úgy, ha már látjuk, hogy a hab kezd alakulni. Egyenletes sebességgel csináljuk, mert a túl gyors mozdulat széttörheti a krémet, míg a lassú nem képez szép habot. Döntsük meg a csuprot, és csak a hátsó részbe menjen a tej, miközben finom csuklómozdulatokkal mozgassuk az egyik oldalról a másikra. Próbálkozzunk addig, amíg nem sikerül valamit alkotunk.

Az őrlés másodpercei
A szemes kávé egyenletes, finom részecskékre való őrléséhez professzionális darálóra van szükség. Használjuk a közepes vagy magas fokozatot, és nagyjából három-öt másodpercig dolgoztassuk a gépet. Ha már finom por áll a darálóban, főzhetjük is a friss presszónkat. Amennyiben úgy érezzük, valami nem stimmel az őrléssel, addig ne adjuk fel, amíg ki nem derül, mit rontunk el. Érdemes közben számolni az időt, így kiderülhet, hogy a kedvenc kávébabokat hány másodpercig kell forgatni a készülékben.
Az sem mindegy, hogy mikor daráljuk le a babot fogyasztás előtt – a legtöbb ételhez hasonlóan a kávé is akkor a legjobb, ha friss. Egy-két héten belül érdemes felhasználni az őrleményt, mivel 14 nap elmúltával egyre gyorsabban veszít az intenzitásából.

A kotyogóst kedvelőknek
Ha előnyben részesítjük a hagyományos elkészítésű koffeinbombát, akkor érdemes a következő szabályokat betartanunk a legjobb ízélmény érdekében:
• Mindig a nyomáscsökkentő szelep alsó pereméig töltsük a vizet.
• Akkor lesz finom a kávé, ha meleg vagy forró vizet rakunk bele, máskülönben könnyen fémes, keserű ízt kaphatunk.
• Érdemes kissé durvább állagot őrölni.
• Annyi port kanalazzunk bele, hogy teljesen megtöltsük a fémszűrőt.
• Közepes lángot használjunk, mert a túl erős tűzcsóvák megégethetik a kávét, és keserű lesz az ital.

Szöveg: Sinkó Edit • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete