Currys-paprikás sertéshús
Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj csont nélkül
1 vöröshagyma
1-1 piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
30 dkg hosszú szemű rizs
1 liter zöldségleves
fél dl olaj
só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál currypor
A karajt, a hagymát, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk. A rizst forrásban lévő zöldséglevesbe szórjuk, és puhára főzzük. Forró olajon megpirítjuk a húst, rászórjuk a hagymát, a paprikacsíkokat, és közepes tűzön összepirítjuk. Megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, zúzott fokhagymával, curryporral fűszerezzük, és hozzáadjuk az előzetesen megfőtt, le-szűrt rizst.
Összekeverjük, a rizs főzőlevéből egy decivel meglocsoljuk, és ha lazán összeforgattuk, forrón tálaljuk.
Pirított csirke zöld metélttel
HOZZÁVALÓK:
50 dkg csirkemell
1 lila hagyma
8 db zöld tagliatelle
tésztafészek
3 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
3 dl 30%-os tejszín
A megmosott, leszárított csirkemellet éles késsel vékony csíkokra vágjuk, a meghámozott lila hagymát vékony fél karikákra szeleteljük, majd a zöld tagliatellét forrásban lévő, sózott vízbe tesszük, és közepes tűzön megfőzzük. Közben a forró vajon megfuttatjuk a lilahagyma-szeleteket, hozzáadjuk a csirkecsíkokat, és megpirítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval, aprított petrezselyemmel ízesítjük, majd meglocsoljuk a tejszínnel, és felforraljuk. Végül a megfőtt tésztát leszűrjük, a tejszínes csirkéhez adjuk, lazán összeforgatjuk, lassú tűzön 2-3 perc alatt összefőzzük, és forrón tálaljuk.
Gombás pulykamell
HOZZÁVALÓK:
50 dkg pulykamellfilé
1 vöröshagyma
15 dkg csiperkegomba
1 cukkini
1 sárgarépa
30 dkg spagetti
5 dkg vaj
só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1,5 dl száraz fehérbor
A pulykamellfilét 2×2 centis kockákra daraboljuk, a hagymát szintén kockákra vágjuk, a gombát cikkekre, a cukkinit, sárgarépát vékony fél karikákra szeleteljük. A spagettit 3 centis darabokra tördeljük, és bőséges mennyiségű, felforralt, sózott vízbe szórjuk. Közepes tűzön főzzük.
Közben a forró vajon kicsit megpirítjuk a pulykakockákat, rászórjuk az előkészített hagymát, gombát, cukkinit, sárgarépát, és közepes lángon 4-5 percig pirítjuk. Sóval, borssal, aprított fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Hozzáadjuk a megfőtt, leszűrt rövid spagettit, meglocsoljuk a száraz fehérborral, magas tűzön összeforgatjuk, és forrón tálaljuk.
Fokhagymás parajos csirke
HOZZÁVALÓK:
50 dkg csirkemellfilé
20 dkg friss paraj
3 gerezd fokhagyma
25 dkg köles
zöldségleves
fél dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors
A megmosott, leszárított csirkemellet 2×2 centis kockákra daraboljuk, a friss parajt megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a kölest fazékba szórjuk, felöntjük másfélszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, és ha felforrt, lefedve, lassú tűzön 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a forró olívaolajon rázogatva megpirítjuk a csirkehúskockákat, majd rászórjuk a friss parajt, a fokhagymát, és közepes tűzön rázogatva néhány perc alatt összepirítjuk, amíg a paraj kicsit összeesik. Megsózzuk, megborsozzuk, végül hozzáadjuk a párolt kölest, összeforgatjuk, ha nagyon száraz, egy deci zöldséglevessel meglocsoljuk, és forrón tálaljuk.
Édes-savanyú woktészta bundázott csirkemellel
Hozzávalók:
A mártáshoz:
• 2,5 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 4 evőkanál 6%-os fehérborecet
• 5 evőkanál méz
• só, frissen őrölt bors
• 2 evőkanál burgonya-keményítő
• 20 dkg sárgarépa
• 15 dkg cukkini
• egy 2-3 centiméteres friss gyömbér
A csirkéhez:
• 30 dkg csirkemellfilé
• 1 tojás
• 2 evőkanál liszt
• 1 evőkanál burgonyakeményítő
• 0,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
• só
• olaj a sütéshez
A tésztához:
• 30 dkg woktészta
• 2 evőkanál szójaszósz
Az apróra felkockázott hagymát kevés olajon megdinszteljük, felöntjük a paradicsompüré és 2,5 dl víz keverékével. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a vékony szeletekre vágott répát, cukkinit, a mézet, a fehérborecetet és a reszelt gyömbért. A zöldségeket 7-8 perc alatt ressre főzzük.
Két evőkanál kukoricakeményítőt fokozatosan, lassan összekeverünk kevés forró szósszal, majd az egészet a szószhoz öntjük és összeforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges édesítjük vagy savanyítjuk még, hogy pikáns legyen. A csirkét csíkokra vágjuk. A tojást elkeverjük a liszttel és a keményítővel, fél dl szódavízzel hígítjuk, és megsózzuk. A csirkecsíkokat megmártjuk a tésztában, majd a forró olajban ropogósra sütjük.
A bundázott csirkét elkeverjük a szósszal, majd az egészet összeforgatjuk a bő, sós vízben puhára főtt, leszűrt és szójaszósszal elkevert tésztával.
Fotó: Vrábel Kriszta, pexels