Konyha

Válogatós vendégek kedvence: 3 egyszerű ünnepi fogás, amit az ínyencek is szeretettel befalnak majd – Recept

Az ünnepen – reggelire vagy vendégváráshoz – szívesen teszünk valamilyen apró különlegességet a sonkával, zöldségekkel teli asztalra. Ezeknek az ennivalóknak a válogatós locsolók is örülni fognak.

Gombás töltött tojás

Hozzávalók
8 darabhoz:
• 8 db tojás
• 20 dkg csiperkegomba
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál tejföl
• 2 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál mustár
• egy kis csokor snidling
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál pirospaprika
• 2 evőkanál olaj

1. A tojásokat keményre főzzük, hűlni hagyjuk. Meghámozzuk őket, majd levágjuk a tetejüket és az aljukat is, hogy ki tudjuk szedni a sárgájukat, illetve, hogy a tojás megálljon egy helyben a talpán.
2. Az apróra vágott gombát a zúzott fokhagymával 2 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, sóval, borssal ízesítjük. A tejfölt, a majonézt, a mustárt elkeverjük a kiszedett főtt tojássárgákkal és a levágott fehérjerészekkel. Hozzáadjuk a gombát és a finomra vágott snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, villával pürésre keverjük.
3. Nyomózsákból visszatöltjük a tojásokba a krémet, a tetejüket vágott snidlinggel szórjuk meg. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Mini tavaszi piték muffinformában

Hozzávalók egy 12 darabos muffinformához
A tésztához:
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg vaj vagy margarin
• 1 tojás
• egy csipet só
A töltelékhez:
• 1/2 csokor zsenge retek
• 15 dkg zöldborsó
• 2 db főtt tojás
• 10 dkg főtt sonka
• 2 dl főzőtejszín
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 db egész tojás
• kis csokor kapor
• só, frissen őrölt bors

1. A sóval elkevert lisztet a vajjal gyors mozdulatokkal morzsásra gyúrjuk, hozzáadjuk a tojást. Összeállítjuk a tésztát (ha szükséges tegyünk hozzá egy kevés hideg vizet), és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A nyers tojásokat simára keverjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott főtt tojást és a sonkát, valamint a darabolt retket. Zúzott fokhagymával és finomra vágott kaporral ízesítjük.
3. A zöldborsót lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és ezt is elkeverjük a tojásos-tejszínes masszával.
4. Lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és a muffinformánál egy kicsit nagyobb karimájú pohárral vagy fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Finoman a muffinformákba nyomkodjuk, rászedjük a tölteléket, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Burgonyás-újhagymás kalácskoszorú

Hozzávalók 8 darabhoz:

• 50 dkg fehérliszt
• 25 dkg burgonya
• 2-3 szál újhagyma
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál só
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 db tojás
+ 1 db a kenéshez
• 2 dl langyos tej
• 5 dkg vaj
• a díszítéshez festett vagy festetlen főtt tojás

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
2. A langyos tejet krémesre keverjük az élesztővel és a cukorral. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a leszűrt, villával összetört burgonyát (a főzőlevet tegyük félre), és a finomra vágott újhagymát. Hozzákeverjük a tojást, a tejet és az olvasztott vajat is. 8-10 perc alatt homogénre dagasztjuk a tésztát (ha szükséges még folyadék hozzá, a burgonya főzővízéből kanalazzunk), majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát 24 egyenlő részre osztjuk, rudakat sodrunk belőlük, és hármasával összefonjuk őket. A végüket összefogva, koszorút formázva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a kalácsokat. Megkenjük a felvert tojással, és újabb 30-45 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
4. A festett tojást csak a sütés végén helyezzük a koszorú közepére, mert a tojásfesték megfogná a kalácsot, és ez a festék sajnos nem ehető. Ha festetlen vagy hagymahéjjal színezett főtt tojással díszítjük, ezeket sütés előtt is belehelyezhetjük a kalácskoszorúkba, és velük együtt süthetjük meg.

Fotó: Vrábel Kriszta