Káposztaleves csicseriborsóval
Hozzávalók:
■ 50 dkg savanyú káposzta
■ 35 dkg füstölt csülök
■ 25 dkg főtt (konzerv) csicseriborsó
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 2 babérlevél
■ só, bors
■ 1 teáskanál őrölt pirospaprika
■ napraforgóolaj
■ tejföl
A káposztát apróra vágjuk. Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a káposztát, ezt is megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, az aprított fokhagymát, 2-3 percig tovább pároljuk, és beletesszük a felkockázott füstölt csülköt. Így pároljuk 4-5 percig, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, takarékon főzzük 1 órán át, az utolsó 10 percben beleszórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót. Tejföllel kínáljuk.
Csülök narancsos szilvalekvárral
Hozzávalók:
■ 1,5 kg csontos sertéscsülök
■ 30 dkg puha, magozott aszalt szilva
■ só, bors
■ 1,5 dl sűrű szilvalekvár
■ 1 dl frissen facsart narancslé
■ 6-8 levél friss menta
■ 1 evőkanál olívaolaj
A megtisztított csülök bőrét éles késsel beirdaljuk, a húst megsózzuk, megborsozzuk, a bőrt megkenjük olívaolajjal. Serpenyőbe tesszük, 2 dl vizet öntünk alá, és 250 fokon pirítjuk a húst, amíg a bőre szépen kipattogzik. Ekkor kivesszük a serpenyőt a sütőből, alufóliával lefedjük, és 2,5-3 órán át 180 fokon sütjük a húst. Az utolsó félórában köré rakjuk az aszalt szilvát. A szilvalekvárt elkeverjük
a narancslével, a mentával, turmixoljuk, majd összeforraljuk. Krumplipürével tálaljuk.
Tárkonyos csülökragu nokedlivel
Hozzávalók:
■ 1,2 kg sertéscsülök csont nélkül
■ 3 szál sárgarépa
■ 25 dkg csiperkegomba
■ 2 dl tejföl
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 2 gerezd fokhagyma
■ 2 evőkanál szárított tárkony
■ só, bors
■ napraforgóolaj
■ 1 citrom
Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. A csülköt 1,5×1,5 cm-s kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. A húst kb. 10 perc alatt körbesütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 1 csapott evőkanál tárkonyt, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és puhára pároljuk a húst. A vizet időnként pótoljuk. Mikor a hús puha, beletesszük a felkarikázott répát és a darabolt gombát, és ezeket is puhára főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk a ragut, hozzáadjuk a maradék tárkonyt, és pár csepp citromlevet. Elkeverjük benne a tejfölt, egyet forralunk még rajta, majd levesszük a tűzről. Nokedlivel kínáljuk.
Fotó: archív