Konyha

Főzzünk jókat, olcsón: almás tésztával csábít az eredeti holland fánk – 3 recept

Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.

Fánklegenda

Az egyik legenda szerint egy bécsi pékmester, Krapfen műhelyében készült az első fánk, a mester halála után. Özvegye nem tudta tartani a tempót, és mérgében egy darab kenyértésztát akart a türelmetlen sorban állók fejéhez vágni. A tészta azonban szerencsére a forró olajban landolt, és pillanatok alatt gyönyörű aranysárgára sült. A másik legenda hősnője a francia forradalom áldozatául esett királyné, Marie Antoinette, aki állítólag egy utcai mézeskalácsosnál fedezte fel a fánktésztát, amikor egy álarcosbál alkalmával álruhában szórakozott a karnevált ünneplő tömegben.

Holland oliebol

A holland fánkocskák élesztős tésztából készülnek, amelyet mazsolával, almával, aszalt gyümölcsökkel gazdagítanak. A hosszú tél során és különösen szilveszter éjszakáján elmaradhatatlan, mert jól felszívja az ilyenkor bőségesen fogyasztott alkoholt. Decembertől márciusig kapható Hollandiában cukrászdában és az utcán egyaránt.

Spanyol churros

Madridban született a laktató nyalánkság, később az óceánon is átkelt. Hagyományos téli reggeli, cukorba vagy forró csokoládéba mártogatják, Latin-Amerikában pedig töltelék is kerül bele. Utcán árulják, vásárok, búcsúk jellegzetes szereplője.

Fortélyok

Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.

Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie. A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.

Amerikai donut

Minél nagyobb, minél édesebb, minél színesebb, minél harsányabb: az amerikai gasztronómia szereti a szélsőségeket. A legismertebb amerikai fánk tésztája hagyományos kelesztett tészta, de speciális, középen lyukas sütőformában készítik (ilyet nálunk is lehet kapni), és színes cukormázakkal, cukordrazséval, tortadarával, cukorgyönggyel, mandulaforgáccsal díszítik.

Olasz profiterol

A neve francia eredetű, a 19. században hódította meg Itáliát. A klasszikus változat tésztája nem kelesztett fánktészta, hanem égetett tészta, amelyből képviselőfánkokat sütnek. Ezekbe tejszínhabot töltenek, a fánkocskákat pedig leöntik csokoládémártással. Fehér csokis variációi is léteznek, illetve sósan, sajttal töltve is finom lehet.

Holland fánk sodóval

Hozzávalók:
■ 1 savanykás alma hámozva
■ 1 citrom reszelt héja
■ 15 dkg mazsola langyos
■ 0,5 l tej
■ 7 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
■ 2 dkg cukor
■ 50 dkg liszt
■ 5 dkg kandírozott citrom- vagy narancshéj
■ 1-1 teáskanál só és fahéj
vaníliasodó:
■ 0,5 l tej
■ ½ csomag vaníliás pudingpor
■ 2 tojás sárgája
■ 5 dkg cukor

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. A liszthez adjuk a sót, a fahéjat és a felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a többi tejet is, és kézi mixerrel alaposan kidolgozzuk. Hozzákeverjük a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott narancsot, reszelt narancshéjat. Letakarjuk, és egy órán át pihentetjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat 180 fokra, a lágy tésztából két kanállal beleszaggatjuk a gombócokat, és aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük. A sodóhoz a tojás sárgáját a cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd a péppel besűrítjük.

Spanyol churros narancsos csokiszósszal

Hozzávalók:
■ 12 dkg cukor
■ 6 dkg vaj
■ 2,5 dl tej
■ 20 dkg liszt
■ 1 citrom reszelt héja
■ 4 tojás
■ fahéj a beforgatáshoz
a csokiszószhoz:
■ 10 dkg cukor
■ 4 dkg vaj
■ 3 dkg kakaópor
■ 1,5 dl víz
■ 1 narancs reszelt héja

A tésztához a vajat, a citromhéjat és a vizet egy lábosban főzni kezdjük. Ha a vaj elolvadt, hozzáadjuk a maradék cukrot. Amikor az egész felforrt, belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Óvatosan és gyorsan kevergetjük. Hagyjuk hűlni, majd egyenként hozzáadjuk
a 4 tojást. Mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megsütjük a fánkokat. Hosszúkásra úgy lehet készíteni, hogy csillagcsövű habnyomóval a forró olajba adagoljuk a masszát (zacskót is használhatunk, aminek az egyik sarkát egy centi szélesen levágjuk). Amikor aranybarnára sült, papírra szedjük. A fahéjat 3 dkg cukorral összekeverjük, ebbe forgatjuk majd bele a fánkokat. A csokiszószhoz a vizet a narancshéjjal és a cukor felével felforraljuk, a maradék cukrot a kakaóval elkeverve a forró sziruphoz adjuk, majd belekeverjük a vajat, és összeforraljuk.

Profiterol karamellkrémmel

Hozzávalók a tésztához:
■ 1 dl olaj
■ 1 teáskanál cukor
■ 10 dkg liszt
■ 3 tojás
az alapkaramellhez:
■ 12 dkg cukor
■ 1 dl tejszín melegen
■ 1 evőkanál keményítő (1dkg)
a krémhez:
■ 4 dl hideg tejszín
■ 1 csomag habfixáló
a csokoládészószhoz:
■ 10 dkg cukor
■ 10 dkg csokoládé
■ 1,5 dl víz
■ 1 evőkanál margarin

A tésztához az olajat és ugyanannyi vizet, a cukrot és csipetnyi sót felforralunk, majd fakanállal belekeverjük a lisztet, és addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. A tűzről levéve hagyjuk hűlni, és egyenként belekeverjük a tojásokat. (Lehet gépi habverővel lassú fokozaton.) Nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 5 cm távolságra diónyi halmokat nyomunk, majd hideg vízzel lepermetezzük. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Ne nyissuk rá túl hamar a sütőt, mert könnyen összeesik. A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, 1 dl vizet hozzáadva sziruppá főzzük, a keményítőt elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a szirupot, majd hagyjuk hűlni. A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a karamelles alappal. A csokoládészószhoz 1,5 dl vizet a cukorral és a margarinnal felforralunk, majd a csokoládét apróra vágva beleszórjuk, és simára keverjük. A fánkok kalapját levágjuk, nyomózsákból megtöltjük a krémmel, visszatesszük a kalapot, és meglocsoljuk csokoládészósszal.

Fotó: archív