Konyha

Főzzünk jókat olcsón: a legfinomabb kávés sütemények – 4 mennyei krémes recept

Az édes sütemények ízét kellemesen fanyarrá teheti a kávé, ezért sokan kedvelik őket. Akár a tésztába, akár a krémbe keverjük, a kávé különleges pluszt biztosít.

Piskótafortélyok

A piskóta finomabb, ha magunk készítjük. Csak néhány alapszabályra kell odafigyelni. A piskóta tésztája attól lesz habkönnyű, ha sok levegőt juttatunk bele. Például azzal, ha a lisztet szitáljuk, a tojás sárgáját alaposan kikeverjük.
Ha összeállítottuk a tésztát, azonnal fogjunk neki a sütésnek, alacsony hőfokon sütjük, előmelegített sütőben! Hogy biztosan ne ragadjon le, használjunk sütőpapírt, és ezt a sütés után azonnal húzzuk le a piskótáról.

Folyékony fűszer

A likőr – bár sokszor használjuk sütemények ízesítésére – nem afféle komolytalan kontyalávaló, hanem igazi, nemes ital, rokona a pálinkának. Leginkább étkezések végén érdemes fogyasztani, mert enyhíti a jóllakottságérzetet. Koktélok fontos alapanyaga is lehet. A likőrökben mindig van valamilyen ízesítő: fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök vagy gyümölcsaromák, tojás, kakaó, kávé.

Likőrkalauz

Amaretto: Olasz mandulalikőr

Advokat: Fűszeres holland tojáslikőr

Bénédictine: Normandiai gyógyfüves likőr

Cassis: Francia ribizlilikőr

Cointreau: Francia keserűnarancs-likőr

Curacao: Dél-Amerikai likőr egy bizonyos narancsfajta héjából

Drambuie: Skót, fűszeres whiskys-mézes likőr

Hubertus: Magyar likőr narancsos gyógynövénypárlatból

Jägermeister: Német gyomorkeserű gyógynövényekből

Maraschino: Olasz cseresznyelikőr egy bizonyos dalmát cseresznyefajtából

Pastis: Provence jellegzetes itala, csillagánizst és édesgyökeret tartalmaz

Sambuca: Olasz ánizslikőr

Tia Maria: Mexikói kávélikőr

Unicum: Magyar likőr több mint 40 gyógy- és fűszernövényből

Mokkakrémes linzerkockák

Hozzávalók
a tésztához:
■ 15 dkg liszt
■ 10 dkg margarin
■ 4 dkg porcukor
■ 2 csomag vaníliás cukor
■ 1 tojás sárgája
■ 1/3 csomag sütőpor
a krémhez:
■ 15 dkg vaj
■ 15 dkg porcukor
■ 1 evőkanál instant kávé
+ fél deci forró tej
■ 1 evőkanál kávélikőr (kihagyható, de finomabb tőle)
a díszítéshez:
■ 10 dkg fehér csokoládé
■ 1 evőkanál étolaj
■ néhány kávészem

A tészta hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban elmorzsoljuk, majd a sárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőben fél órán át pihentetjük. Lisztezett deszkán a tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 4×4 centiméteres, szögletes kiszúróval kiszaggatjuk, vagy késsel ugyanekkorára feldaraboljuk. 180 fokos sütőbe téve sütőpapíron aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, legyen a tepsiben a lapocskák között legalább 1 cm, nehogy összesüljenek. Ha kihűltek a lapok, a felét a gőz fölött olajjal felolvasztott fehér csokoládéba mártjuk. A kávészemeket még a csokoládé dermedése előtt tegyük a lapocskákra. A krémhez a kávéport feloldjuk a forró tejben, majd a porcukrot és a likőrt is hozzátesszük, és ezt a keveréket adjuk a puha margarinhoz. Robotgéppel jól kihabosítjuk. A krémet nyomózsákba töltjük, a sima lapocskákra 4 kis halmot nyomunk, majd egy fehér csokis lapocskával betakarjuk. Betöltés után hűtőbe tesszük dermedni.

Csokoládés-kávés minitekercsek

Hozzávalók
a tésztához:
■ 4 tojás
■ 8 dkg cukor
■ 8 dkg liszt
■ 1/4 csomag sütőpor
a krémhez:
■ 2 csomag vaníliás cukor
■ 2 tojás sárgája
■ 15 dkg porcukor
■ 25 dkg margarin
■ 0,5 dl nagyon erős presszókávé vagy 1 evőkanál instant kávé fél dl vízben feloldva

Gépi habverővel a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral, ezután a tojás sárgáját lazán belekeverjük, majd a szárazanyagokat egy tálban elkeverjük, és a tojáshabba forgatjuk. Papírral bélelt tepsiben vékony lapot sütünk belőle. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor nem lehet feltekerni, törni fog a tészta. Letakarva hagyjuk kihűlni. A vaníliáscukrot elkeverjük a tojássárgával, majd a nagyon puha margarint és a porcukrot is hozzáadjuk, végül a langyosra hűlt kávéval jól kihabosítjuk. A piskótalapot megkenjük a krémmel, egy keveset hagyunk arra is, hogy a külsejét is bekenjük, majd szorosan feltekercseljük, és a maradék krémmel körbekenjük. Az oldalát csokidarával, kávétörmelékkel vagy összetört csokoládés keksszel díszíthetjük, kávészemeket is tehetünk rá. Dermedés után szeletekre vágjuk.

Kávés kekszek

Hozzávalók:
■ 30 dkg cukor
■ 20 dkg margarin
■ 2 tojás
■ 27 dkg liszt
■ 1 evőkanál kakaópor
■ 1 csipetnyi só
■ 1 kávéskanál szódabikarbóna
■ 1 evőkanál instant kávé + fél deci forró víz a feloldáshoz
■ 5 dkg darált vagy szeletelt mandula, vagy dió

A margarint a cukorral és a tojásokkal kihabosítjuk, a lisztet, a kakaóport, a sót, a darált mandulát vagy diót, a szódabikarbónát egy tálban elkeverjük, majd a margarinos masszába forgatjuk, végül a feloldott instant kávét is hozzákeverjük. A tésztából kis halmokat teszünk nyomózsákból vagy kiskanállal egy sütőpapírral bélelt tepsire, kellő távolságra egymástól, mert terülni fognak. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a papíron hagyjuk kihűlni.

Mascarponés kávétorta

Hozzávalók
a tésztához:
■ 4 tojás
■ 8 dkg cukor
■ 10 dkg liszt
■ 1/3 csomag sütőpor
a krémhez:
■ 50 dkg mascarpone
■ 10 dkg porcukor
■ 1 teáskanál Amaretto likőr
■ 1 evőkanál instant kávépor + 1 dl forró víz a feloldáshoz

A feloldott kávéhoz adjuk a porcukrot, majd kevergetve kihűtjük, a mascarponéba csurgatjuk, először elkeverjük, majd a likőrt is hozzáadjuk és kihabosítjuk, amíg kenhető állagot nem kapunk. A piskótához a tojásokat a cukorral géppel habbá verjük, majd a szárazanyagokat egy tálban elkeverjük, és a tojáshabba forgatjuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű, kivajazott és kilisztezett tortakarikába töltjük. Először 15 percig 180 fokon, majd 10-15 percig 150 fokon sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kihűlt a tészta, 3 lapba vágjuk. Összetöltjük a krémmel, de hagyjunk belőle a körbekenéshez és a díszítéshez is. A tetejét krémmel és kávészemekkel, némi apróra vágott pisztáciával díszíthetjük.

Fotó: archív