Konyha

Tejes útmutató: ezzel pótolható a tehéntej, ne mondjon le az ízes italokról!

Hazánkban minden harmadik ember érzékeny a tehéntejre, tejfehérje allergia vagy laktózintolerancia formájában. Ám nekik sem kell lemondaniuk a finomságokról, mivel akadnak olyan tejfélék, amelyek egészségesek és beilleszthetőek különböző diétákba is.

Kecske és juhtej

„A kecsketej és a juhtej kevésbé allergén, de azért azok is tartalmaznak hasonló fehérjéket, mint a tehéntej, ezért úgynevezett néma allergiát váltanak ki. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten tünetek nincsenek, de allergiás folyamat zajlik a szervezetben.  Viszont jobban emészthető, úgy nevezett prebiotikus tejek. A bélflórával is kíméletesebb, kevésbé okoz gyulladást, jobb a lugosító hatása is. Különösen magas D-vitamin-tartalmuk, amely háromszorosa a tehéntejének, így több kalcium felszívódását biztosítja.” – mondta az élelmiszeripari mérnök.

Gabona tejek – energiapótlók

„Tejmentes diétába beilleszthetőek, de cukorbetegek csak kis mennyiségben ihatják. Kávéba kiválóak, főként a tejszínek. Nincsen erős gabona ízük, de azért aki tehéntejhez szokott, annak először biztosan furcsa az íze.” – tudatta a szakértő.

Rizstej:
A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Kitűnő az emészthetősége, a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, emellett sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz. Szokták ízesíteni, például vaníliás vagy csokoládés rizstejként kerül a boltokba, ezeknek cseppet sincs rizs ízük, és a gyerekek is imádják. Tej helyettesítésére használható, akár már hat hónapos kortól adható babáknak is, gyorsan felszívódó szénhidrát. A rostartalma viszont elég alacsony, ezért érdemes zabkorpát, vagy barnarizs lisztet belekeverni.

Köles tej:
Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is használhatják kávé ízesítésére, maximum 1,5 decit. A köles rengeteg A vitamint tartalmaz, ami jó ellenszere a szemfáradtságnak, a hajhullásnak és a körömrepedezésnek. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, köszönhető ez a benne található foszfornak, kalciumnak, vasnak és szilíciumnak. Aki koleszterinproblémákkal küzd, annak kimondottan javasolt. Porcerősítő hatása kiemelkedő, ezért ízületi problémák kezelésére is kiváló.

Hajdinatej:
Ásványi anyag és B-vitamin tartalma igen magas, emellett sok rutint is tartalmaz, ami erősíti az erek falát, ezért a népgyógyászatban gyógynövényként is alkalmazták magas vérnyomás, visszerek kezelésére. A hajdina rosttartalma a legmagasabb, emellett jó minőségű, teljes értékű fehérjeforrás. Cukorbeteg is nyugodtan ihatják.

Kukoricatej:
Ízesítésre kiváló, és szinte teljesen jól adja a tehéntej ízét. Nagyon krémes, finom állaga van. Serkenti az emésztést. Gyakran a kukoricatejet kukoricaszörpből készítik, ennek édesebb az íze, cukor hozzáadása nélkül is. Cukorbetegeknek ebből csak keveset szabad inniuk.

Zabtej:
A zabtej glutént tartalmaz tehéntej pótlására tökéletes, azoknak, akik nem gluténérzékenyek. A magas fehérje tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az idegrendszerre és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható, igen tápláló. A zabnak magas a cellulóz tartalma és a vízben oldékony rosttartalma, ezért tisztítja és szabályozza a belek működését, továbbá a vér koleszterin szintjét is megfelelő mértékben befolyásolja.

Olajos magtejek:

Mandulatej:
Ez a leggyakrabban használt magtej. Energia és fehérjepótló hatása kitűnő. Cukorbetegek is bátran ihatják. Állapotos és szoptatós kismamáknak kimondottan javasolt, magas tápértéket jelent számukra.

Kókusztej:
A kókusztejjel készült ételek hatására erősödik az immunrendszer, egyensúlyba hozza a vércukorszintet, elégeti a zsírt, és ezzel elősegíti a fogyást. Jól beépíthető a Candida-diétába, ételallergiásoknak is kiváló itóka, ráadásul felturbózza az energiaszintet.

Diótej, kesutej:
Az olajos magvak rendkívül sok jótékony hatással bírnak. A dió csökkeni a koleszterinszintet, magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott finomság. Állapotos kismamáknak szinte elengedhetetlen nedű, magas folsav tartalma miatt.

A dió és kesutejek házi receptúrák szerint készülnek:
Diótej: 10dkg dió, 9 dl víz, 2 ek. méz vagy 5dkg mazsola beáztatva
A diót jó alaposan meg kell mosni, majd beletenni a turmixgépbe, ráönteni a vizet és beletenni a mézet vagy a mazsolát. A turmixolás után egy szűrőn, vagy tüll anyagon, esetleg gézen át kell szűrni.

Hüvelyesből készült tej:

Szójatej:
A szójatejet a fehérje pótlásra alkalmas. Cukorbetegek is ihatják, természetesen a natúr, nem pedig az édesített formáját. Fogyókúrázóknak is ajánlott étrendjük kiegészítésére.

Tudta?

Fogyni vágyóknak azért érdemes a növényi tejeket választani, mert a tehéntej ugyan nem hizlal, de gátolja a fogyást, viszont a növényi tejeknél ilyen hatás nincs.

Készíthetünk túrót, tejfölt belőlük?

Sajnos ezek a tejek nem alkalmasak arra, hogy házi joghurt, tejföl vagy túró készüljön belőlük. Egyedül a szójából lehet joghurtot készíteni házilag, de azt is csak egy speciális géppel, különleges, speciális kultúrával.

Főzéshez melyik jó?

Pudingot, tejbegrízt mindegyikből lehet készíteni, de ezek kicsit több ízesítést igényelnek, és nem lesznek olyan testesek, mint a tehéntejből készült finomságok. Dúsítható mézzel, banánkarikákkal, datolyával, így igazán különleges, diétás és egészséges desszert lesz a végeredmény.

Fotó: Unplash.com