Konyha

Hó végi kényeztetés a gyomornak: olcsó főételek leveles tésztából

Ha veszünk egy csomag leveles tésztát, szinte bármit elkészíthetünk belőle pillanatok alatt. Az eredmény garantáltan laktató lesz, látványos és jóízű.

Pizzasztori

A legenda szerint az első pizza, a Margherita, a 19. század legvégén készült, amikor egy nápolyi szakács az olasz királyné, Margherita di Savoia látogatása tiszteletére háromféle variációját készítette el a hagyományos nápolyi lepénynek. Az egyiken szalonna-sajt-bazsalikom volt a feltét, a másikon fokhagyma-olívaolaj-paradicsom, a harmadik pedig az olasz nemzeti zászló színeiben díszelgett, paradicsom, mozzarella sajt és bazsalikom volt rajta. A királyné levélben köszönte meg az élményt, a boldog szakács pedig Margherita nevét adta a finomságnak.

Fehér sajtok innen-onnan

A fehér sajtokról rögtön a görög feta jut eszünkbe, pedig a közelünkben is vannak finom változatai. A brindza szlovák, de az oltós alvadással készített juhtúrót-sajtot eredetileg román pásztorok készítették, ők terjesztették el a Felvidéken. A szirene bulgár fehérsajt, csak külsejében hasonlít a fetához. Ruganyosabb, nem törik annyira, nem olyan sós. Bulgáriában annyira népszerű, hogy nem csak a sopszka salátára, de a sült krumplira is reszelnek belőle. Juhtejes, de tehéntejes változata is van, a juhtejes íze természetesen karakteresebb, csípősebb. A törökországi beyaz paynir pedig ugyancsak rokona a fetának, juhtejből készül, sós, fehér, erős, érett fehér sajt, amely a török reggeli elmaradhatatlan része.

Croissant és hasé

A leveles tésztát hajtogatni kell, pihentetni, ezért sokan neki sem állnak az elkészítésének. Szerencsére kapható mélyhűtött, illetve készre nyújtott változatban is. Ha még a fagyasztott leveles tészta kiengedésére sincs időnk, vegyük a hűtöttet, amelyet csak meg kell tölteni, és már süthetjük. Készíthetünk belőle húsos, zöldséges, halas lepényeket, falatokat, pongyolás virslit, hasékat, tekercseket, pitéket, partifalatokat, zöldségtortákat. Tölthetjük gombával, spenóttal, hagymával, paradicsommal, nem is beszélve az édes variációkról, a lekvárral töltött szerelmeslevélről, vagy a csokikrémes croissant-ról.

Spenótos lepény túróval és sonkával

Hozzávalók:
■ 30 dkg leveles tészta
■ 25 dkg spenót
■ 25 dkg túró
■ 1 tojás
■ 2 dl tejszín
■ 10 dkg nyers füstölt sonka
■ 2 gerezd fokhagyma
■ só, bors, olaj

A vékony csíkokra vágott sonkát kevés olajon pirosra sütjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a felcsíkozott spenótot a darabolt fokhagymával együtt. Levesszük a tűzről, elkeverjük a tejszínnel és a túróval, majd a tojást is hozzákeverjük. A tésztát 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. Kerek piteformába nyomkodjuk, belekanalazzuk a tölteléket, és 200 fokra melegített sütőben 35 percig sütjük.

Minipizzák

Hozzávalók:
■ 50 dkg leveles tészta
■ 60 dkg paradicsom
■ 25 dkg (2 zacskó) mozzarella
■ 1 fej vöröshagyma
■ 3 gerezd fokhagyma
■ 1 kis csokor friss bazsalikom
■ só, bors, olívaolaj

A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat. A paradicsomot felkockázzuk, egy kis lábosban feltesszük főni, hozzáadjuk a felezett vöröshagymát, az aprított fokhagymákat, 1 dl olívaolajat, 4-5 levél bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk, takarékon forralva 40-45 perc alatt besűrítjük a szószt. A tésztát 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, és ezeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindet megkenjük paradicsomszósszal, rájuk helyezünk 1-1 karika sajtot, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokra melegített sütőbe tesszük 15-20 percre.

Görög lepény

Hozzávalók:
■ 50 dkg leveles tészta
■ 10 dkg zöld, magozott olajbogyó
■ 2 fej lila hagyma
■ 50 dkg paradicsom
■ 2 nagyobb piros paradicsompaprika
■ 20 dkg krémfehérsajt
■ só, olívaolaj

A tésztát 4 mm vékonyra kinyújtjuk. A megmosott zöldségeket felszeleteljük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. Rámorzsoljuk a sajtot, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom, és akár vendégváró is lehet!

Az olajbogyó

Fekete és zöld színekben kapható, hozzánk Görögországból és Spanyolországból érkezik. Különösen finomak a töltött változatok. Az olajbogyó erősen sós ízét jól kiegészíti a paprika-, mandula-, fokhagymatöltelék. Az olajfa a legrégebbi haszonnövény. Amikor a bogyó megérik, nagyon keserű. Különböző eljárásoknak vetik alá, amíg ízletessé szelídül. A spanyolok lúgos, sós páclében érlelik, az amerikaiak a lúgos áztatás után levegőre teszik, a görögök a fán hagyják feketére érni, és sóval konzerválják. Az olajbogyó minden salátának, tésztamártásnak, pizzának karakteres ízt ad.

Fotó: archív