Konyha

Minden penészes ételt azonnal ki kell dobni? Így döntheti el, mi fogyasztható még a hűtőből

Mielőtt legközelebb azonnal a szemetes felé venné az irányt, ha elszíneződéseket talál az élelmiszeren, olvassa el ezt a cikket, hátha úgy meg tudja menteni az adott gyümölcsöt, sajtot, kolbászt. Szakértők segítenek eligazodni a kérdésben.

Nyáron sokkal könnyebben megromolhatnak az ételek a kamrában és a hűtőben. Nehéz a melegebb hónapokban kevesebb élelmiszert vásárolni, tudatosabban betárazni a tervezett menük hozzávalóit. Persze, amelyeknek megváltozott a szaguk és az állaguk is, azok egyértelműen kidobásra várnak, de a penészes ételek okozhatnak némi fejtörést. Tényleg minden esetben a kukában a helye a penészgombákkal tarkított gyümölcsnek vagy kenyérnek?

Bárhol felütheti a fejét

Az élelmiszer akkor válik penészessé, ha egy bizonyos gombafajta elegendő időt kap a növekedésre. A penészedés – bár nem étvágygerjesztő vagy kellemes folyamat – az ételek körforgásának normális velejárója. Serena Poon okleveles táplálkozási szakértő szerint ez egy természetes ökológiai folyamat, amely újrahasznosítja a táplálékokat, és lényegében komposzttá alakítja azt. „Mivel mindenhol vannak penészspórák, az otthonunkban is elkerülhetetlenül, ezek pedig bejutva az étkekbe felgyorsítják a bomlási folyamatot” – magyarázza a szakember. Az élelmiszereken megjelenő penész az ellátási lánc bármely pontján előfordulhat, a betakarítástól a tároláson át, tehát a kamrában, a hűtőben és akár a fagyasztóban is feltűnhet. A penész alapvetően nedves környezetben fejlődik, ezért gyakrabban fellelhető a meleg, párás helyeken tárolt gyümölcsökön, kenyérféléken.

Árulkodó csomagolás

Amikor megvizsgálunk egy kérdéses zöldséget vagy gyümölcsöt, először is figyeljük meg, hogy megváltozott-e a külseje. „A penészes étel megpuhulhat és sötétebbé válhat, maga a penész pedig pelyhesnek, bolyhosnak vagy porosnak tűnhet” – mondja dr. Seema Sarin belgyógyász. Ezeknek az élelmiszereknek egyébként nem csak a megjelenésük, de az ízük is megváltozik. Mivel elég kellemetlen élmény a megízlelésük, a csomagolás, a külső borítás ellenőrzésével könnyen kivédhetjük ezt a találkozást. Repedezik? Nedvességet észlelünk a csomagolás alatt? Szokatlan foltok jelentek meg az ételen? Az orvos szerint ezek mind arra utalnak, hogy valami nincs rendben, és a penész a ludas.

Megehetjük a penészgombát?

Az általános szabály a következő. Ha penészt találunk a puha ételeken – például kenyérféléken, gyümölcsökön, lágy sajtokon –, akkor bizony az egész darabot ki kell dobni, mert ezekben az állagokban könnyen és gyorsan terjed. A puha ételeken lévő gombák valószínűleg sokkal messzebbre jutottak, mint ahogyan azt mi látjuk. Az is fontos, hogy ne szaglásszuk a penészes területeket vagy tárolóedényeket, mivel ezek a szürkés pamacsok könnyen allergiás és légúti reakciókat válthatnak ki.

A sajtok esetében azonban vannak kivételek. Néhány fajta így is biztonságosan fogyasztható: ilyen a híres, olasz, belsőpenészes gorgonzola, a francia, juhtejből készült rokfort és a fehérpenészes lágysajt, a brie.

Elég, ha levágjuk
azt a darabot
Amennyiben a keményebb ételeken – például kemény sajtokon, gyümölcsön vagy zöldségeken – penészedést észlelünk, akkor azok még simán megmenthetők. „A penész nehezen terjed a sűrűbb felületeken keresztül, így, ha csak egy kis részen látunk foltokat, és azokat levágjuk, akkor nem valószínű, hogy penészspórákat fogyasztunk – mondja a táplálkozási szakértő. – Ha viszont kétségeink vannak, akkor inkább dobjuk ki az egész darabot. A penész veszélyes mikotoxinokat hozhat létre, amelyek allergiát, valamint légzőszervi problémákat okozhatnak.”

A kétcentis szabály

A káros penész biztonságos eltávolításához Serena Poon azt javasolja, hogy legalább 2 centit vágjunk le a penészes terület körül, majd azonnal mossuk el a kést. Rövid időn belül tisztítsuk meg a hűtőszekrényt is, hogy megakadályozzuk a további terjedést a gépen belül.

Fontos a megelőzés

Egyetlen étel szemétben landolása is élelmiszer-pazarlás, nem beszélve arról, hogy kicsit sem pénztárcabarát megoldás, ezért amennyire csak lehetséges, előzzük meg a bajt a következő módokon:

  • Többször vásároljunk keveset! Csak azt az élelmiszert vegyük meg, ami az adott héten el is fogy. Érdemes minden héten listát írni, mit is ennénk.
  • Válasszuk a frisset! Érdemes olyan finomságokat betenni a  kosárba, amelyek nem csomagoltak és azonnal fogyaszthatók.
  • „Egyél meg!” polc létrehozása a hütőben. Válasszunk ki egy polcot, ahova csak azokat az élelmiszereket tesszük, amiknek rövid időn belül a tányérra is kell kerülniük. Ezzel a módszerrel minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a frigó ajtaját, vizuálisan emlékeztetjük magunkat, mit kell hamarosan felhasználnunk.

Légmentesen

Mivel a penészspórák a levegőben is terjednek, az élelmiszereket olyan környezetben kell tárolni, ahova nem jut be a levegő. Pakoljuk a maradék lekvárt, joghurtot és sajtot légmentesen záródó edényekbe. A kenyeret rakjuk a kenyértartóba vagy a fagyasztóba, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát. A gyümölcsöket viszont úgy kell tárolni, hogy közvetlenül érje őket légáramlás.

Ellenőrizzük le vásárláskor

Sajnos az is előfordulhat, hogy már eleve penészesen viszünk haza valamit a boltból. Ellenőrizzük az üvegedényekben lévő élelmiszereket, nézzük meg a friss termékek szárát, és kerüljük a zúzódott, benyomódott árut.

Tartsuk tisztán!

A tisztaság létfontosságú a  penész megfékezésében a konyhában is.

Néhány havonta takarítsuk ki a hűtőszekrény belsejét egy liter víz és 1 evőkanál szódabikarbóna oldatával, majd öblítsük át tiszta vízzel, és hagyjuk a levegőn megszáradni.

Ha a gumiburkolatokon a penészesedés jeleit, fekete foltokat látunk, akkor súroljuk le az érintett területeket mosószeres, ecetes vízzel.

Az ételekből származó penészspórák felhalmozódhatnak a mosogatórongyokban és más tisztítóeszközökben, ezért tisztítsuk meg azokat is. Azokat pedig dobjuk ki, amelyeket nem tudunk alaposan kimosni.

Fotó: adobestock