Otthon

Penész-stop olcsón: pénztárcabarát megoldások az egészségtelen foltok ellen

A bosszantó és egészségtelen penészfoltok ellen fel kell vennünk a harcot. Szerencsére rendelkezésünkre állnak pénztárcakímélő megoldások is.

Szellőztessünk többször!

A falak penészesedhetnek a rossz szigetelés, illetve a hőhídak miatt, de legtöbbször a túl magas páratartalom okozza a foltokat.

Rossz hír, hogy már azzal is emeljük a pára mennyiségét, hogy ott lélegzünk a lakásban, nem beszélve arról, amikor fürdővizet engedünk, kiteregetjük a mosott ruhát, vagy éppen főzünk.

Ha a helyiségben megemelkedik a páratartalom, a leghelyesebb, ha alaposan kiszellőztetünk, így nem lesz lehetősége a penészgombáknak megtapadni a nedves falakon. A penészesedés egyébként azért jelenik meg leginkább az őszi, téli hónapokban, mert ilyenkor ritkábban nyitunk ablakot, és a pára bennragad. A penészgomba pedig ott van a levegőben, és alig várja, hogy megtelepedhessen.

A szomszéd hője…

Ha szomszédunk nem megfelelően fűti a helyiségeket, az könnyen okozhat gombásodást a fal felénk eső oldalán, ugyanis nálunk csapódik le a pára.

Egyszerű praktikák

✔ A teafaolaj remekül használható a penészesedés ellen, mivel erősen gombaölő hatású.
✔ Négy rész denaturált szesszel és egy rész szalicilsavval készíthetünk magunk is keveréket a penész ellen. Egy puha rongyot áztassunk a folyadékba, és azzal húzzuk át az érintett felületet. Minden esetben viseljünk gumikesztyűt!
✔ A helyiség magas páratartalmát csökkenthetjük egy tál sóval, ugyanis ez magába szívja a nedvességet. Ha már vizes a só, szárítsuk ki, és ismét csatasorba állíthatjuk a pára ellen.
✔ A penészes linóleumot terpentines vízzel mossuk fel.
✔ A fürdőszobai penészesedést ecettel előzhetjük meg. Minden héten egyszer töröljük át vele a csempét, főleg ott, ahol a káddal, mosdóval érintkezik.

Fontos!

A penészesedés megszüntetése nemcsak esztétikai okokból, hanem egészségügyi szempontból is fontos, ugyanis a megtelepedett gombák asztmát vagy allergiát okozhatnak, és legfőképpen a kisgyermekekre veszélyesek.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete