Otthon

Egynyári kalandok az erkélyen: a bakopa félárnyékot kíván, a cseppecske csipegetést szeret

Az egynyári növények izgalmas, változatos díszei lehetnek a balkonunknak, kertünknek. Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szakértőnk elárulja, mit hová, és mivel ültessünk.

Terasz, balkon vagy szabadföld: az egynyári növények mindenhol hónapokon át virágoznak, többségük extra gondoskodást sem igényel. Mivel az összeállításunkban szereplő szépségek szinte bármelyik területen jól érzik magukat, az összeültetésükben egészen szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat.

TIPP
Az egynyáriaknak tökéletes az általános virágföld, de a nyári szezon ideje alatt figyeljünk a tápanyag-utánpótlásra és a rendszeres öntözésre – ennek mértékét az egyes fajok igényei határozzák meg.

Begónia
Virágai fehér, rózsaszín vagy vörös színekben pompáznak, barnás-vöröses levélzete is igen mutatós. Bármilyen más növénnyel összeültetve is nagyon jól néz ki. Végleges magassága úgy 20-25 centiméter, kedveli a sok fényt, de a tűző napon megéghet.

Bakopa
Pici, kedves megjelenésű, a halvány rózsaszínen át egészen a lilás arany árnyalatúig terjedő virágokat hoz. Csupán 15-20 centiméter magasra nő, hajtásai enyhén csüngenek. Az akasztós kaspó így tökéletes neki. Napos, félárnyékos helyet kíván, közepes vízigényű, de ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Ilyenkor ugyanis ledobja a virágait, és 1-2 hétig kopasz lesz.

Balkon aranya
Aranysárga virágai, csüngő hajtásai kaspóban, emelt ágyásban és támfalak mellett is remekül mutatnak. Májustól októberig folyamatosan virágzik, vonzza a méheket. Inkább félárnyékba ültessük, elnyílt virágait pedig csípjük le. Kéthetente tápoldatozzuk!

Cseppecskevirág
A margarétára hasonlító növény. Kapható belőle bordó, sárga, lila és fehér is, 25-40 centiméter magasra nő. Igényli a napfényt, ha nem kap eleget, elfelejt virágot hozni. Nem kell neki sok víz, de a földje ne száradjon ki teljesen. Az elnyílt virágok lecsípéséről is gondoskodjunk

Díszcsalán
Levelei lehetnek neonzöldek, vörösek, bordók vagy magentaszínűek. Nagyobb ágyásokban mutatósabb, de ládába is ültethető. Jó, ha napos helyet kap, hogy a levélzete szépen fejlődhessen, a félárnyékot még éppen elviseli. Vízigénye közepes, de ügyeljünk, hogy a kánikulában ne száradjon ki. Dúsabb lesz, ha a hajtáscsúcsait időnként lecsipkedjük.

Kakassarkantyú
Fehéren szegélyezett leveleinek illata elűzi a szúnyogokat, innen a másik neve, a szúnyogűző. Csüngő hajtásai akár 50 centiméteresek is lehetnek. Kell neki a rendszeres öntözés, de hagyjuk kiszáradni a földet két alkalom között. A napos és félárnyékos helyet egyaránt jól tolerálja.

Fukszia
Árnyékos területre ideális választás, akár májustól a fagyokig is díszít a fukszia. Reggelente jó, ha kap egy kis napot, és szó szerint a széltől is óvni kell. Sok öntözést, tápoldatozást igényel, utóbbit 2-3 hetente. Kedveli az enyhén savas földet.

Nebáncsvirág
20-30 centiméteres növény, sűrűn ültetve párnaszerű formát vesz fel. Sok vizet kíván, de más igénye nincs. Mindig legyen nyirkos a földje, és legalább kéthetente kapjon tápoldatot. Annak örül, ha fény csak reggel éri, a forróságot nem kedveli.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete