Otthon Riportok

Balkonláda-kisokos: így válassza ki azt a növényt, amelyik biztosan kibírja a forró nyarakat

Előző számunk kertmellékletében már szó esett a balkonkertészkedés titkairól. A műfaj alapja a megfelelő láda beszerzése, szakértőnk most ehhez ad hasznos tanácsokat.

Az edényes növénynevelést szinte mindenki kipróbálja – még az is, akinek a terasz mellett egy kert is a rendelkezésére áll. A virágládák választéka egyre nagyobb, érdemes alaposan átgondolni, melyik darab mellett tesszük le végül a voksunkat.

Zöldséghez is jó

A 30-45 centi mély, nagyobb balkonládák a terasz kövére valók: ha tele vannak földdel, már aligha tudjuk őket megemelni. Alátét mindenképpen kell hozzájuk. Földmennyiségük nagyobb növények, sőt összeültetések nevelésére is alkalmas. Több tápanyagot tartalmaz, nehezebben szárad ki, jobban gazdálkodik a vízzel, mint a kisebb mennyiségek, így melegben is elegendő naponta, kétnaponta öntözni. A növények a kiegyenlített víz- és tápanyagellátottság miatt kevesebb stressz­hatásnak lesznek kitéve, ezért egészségesebbek. Ezek a nagyméretű ládák ideá­lisak a törpe örökzöldek, a fűszernövények, a nagyobb egynyári virágok, a kisméretű évelők vagy akár a zöldségnövények nevelésére is.

Sekély gyökerekhez

A kisméretű, sekély, 12-15 centi mély ládák könnyűek, és a rögzítésükhöz is aránylag egyszerű alkatrészt kapni. Ezek között van olyan, ami fix fülekkel rendelkezik, és van, ami több csavarral állítható, így szélesebb korlátokhoz is alkalmas. Ezekhez a ládákhoz érdemes alátétet is választani, hiszen ha kifolyik belőlük a felesleges, netán tápoldatos víz, könnyen elszínezheti a terasz kövét, vagy a házfalat. Sőt, az alattunk lakó sem lesz boldog, ha lecsöpög hozzá. Ezek a ládák a kisméretű, sekélyen gyökeresedő növények tartására alkalmasak, mint a lobélia, a kisvirágú begónia, a pistike és a büdöske alacsonyabb fajtái.

Megkönnyíti az öntözést

Az utóbbi években megjelentek a víztározós változatok is. Ezek alján nincs lyuk, van viszont bennük egy rácsos műanyag betét, esetleg még egy-két juta- vagy szövetszalag, a szélükön pedig egy úszó. Alátétre nincs szükség hozzájuk. A föld a rácsos betét tetején van, öntözni kétféleképpen tudjuk. Az egyik módszer, hogy meglocsoljuk, mint egy sima balkonládát, majd pár perc múlva visszatérünk, és megnézzük, hogy az úszó szintje felemelkedett-e a minimum és maximum jelzés közé. Ha igen, akkor elegendő a víz. Ha nem, de már nedves a föld, akkor közvetlenül az úszó melletti résbe öntsünk további folyadékot, a megfelelő szintig. Ekkor gyakorlatilag a láda aljában levő rács alatti részt töltjük fel vízzel, ahonnan a szövetszalag szívja fel, és adja át a talajnak, ha az kiszárad. Az így megtöltött ládákat több napon át magukra hagyhatjuk. Az úszó jelzése alapján pontosan látszik, ha szükségessé válik a folyadékpótlás.

Egyenesen a korlátra

Vannak kifejezetten az erkély korlátjára tervezett egy- és kétoldalas ládák is. Kisebb növények nevelésére alkalmasak, és mivel alul vízteresek, nem csöpögnek. Az egyoldalas a szűkebb, a kétoldalas a szélesebb balkonokra való, ez utóbbinak befelé nyíló növénytartó része is van. Épp ez az előnyük is: nemcsak kifelé, hanem befelé is csüng belőlük a beültetett dísznövény. Hátrányuk, hogy csak meghatározott korlátszélességig jók, mert nem állítható a korláthoz illeszthető fülük.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete