Otthon Riportok

Vegyszermentes tisztaság: 5 perces ötletek a hatékonyabb nagytakarításhoz

Otthonunk úgy lesz tiszta, hogy nem kell aggódnunk a különböző vegyszerek miatt. Nézzünk körül a kamrában, ott lesz minden szükséges eszköz!

Ragadjunk ecsetet!

Ha olyan lakásba költözünk, ahol korábban dohányos lakott, és nem tette meg a felsorolt óvintézkedéseket, akkor nem könnyű feladattal állunk szemben. Nem lesz egyszerű ugyanis kiűzni az évek, ne adj’ isten, az évtizedek alatt megült dohányszagot. De nem vállalkozunk lehetetlen feladatra!

Űzzük el a dohányszagot!

Ha magunk is a dohányosok táborába tartozunk, és szeretnénk, hogy a lakásunkba belépőket ne erős nikotinszag fogadja, tegyünk ellene. A leghelyesebb természetesen az, ha nem dohányzunk a lakáson belül.
Ha kivitelezhető, menjünk ki az erkélyre, a kertbe, vagy könyököljünk ki a nyitott ablakon, és így szívjuk el a cigarettát. Ám ha mégis a szobában maradunk, nem árt néhány praktikát bevetnünk, ha nem akarjuk, hogy vendégeink úgy érezzék, egy hamutartóban ülnek.

Bio a házban mindenhol

Egy háztartásban rengeteg vegyszerrel találkozunk. Gondoljunk csak arra, hogy takarítás közben hányféle tisztítószert használunk! Nagy mennyiségben ezek allergiát okozhatnak az arra érzékenyeknél, de valljuk be, nem egészséges ezeket belélegezni. Arról nem is beszélve, hogy a bőrünk a legnagyobb szervünk, melyen keresztül számos kemikália felszívódhat. Általában ezek esetlegesen bőrpírt, viszketést válthatnak ki, de ha meg tudjuk előzni e kellemetlen tüneteket, miért ne tennénk? A természet ráadásul remek tisztítószereket kínál nekünk, mellékhatások nélkül.

  • ablakmosó: a piszkos ablakot szivaccsal mossuk le, majd tiszta, meleg vízbe tegyünk egy kupaknyi ecetet vagy fél citrom levét. Mártsunk bele puha rongyot, és dörgöljük át az üveget. Végül újságpapírral fényesítsük a felületet.
  • vízkőoldó: a legjobb természetes vízkőoldó az ecet. A vízköves felületet ecetbe mártott ronggyal dörgöljük át, majd alaposan kicsavart, vizes kendővel törüljük végig.
  • felmosó: egy vödörnyi meleg vízben oldjunk fel egy kevés növényi szappant. Ezzel minden padlófelületet szép fényt kap, és eltűnik róla a szennyeződés.
  • faápoló: három teáskanál olívaolaj és egy teáskanál citromfűolaj keverékéből remek bútorfényezőt készíthetünk, ráadásul, az olaj táplálja is a könnyen kiszáradó fát. Fontos, hogy miután átdörgöltük ezzel a keverékkel a fát, egy puha ronggyal dörgöljük át a felületet.
  • bőrápoló: a bőrbútorok élénk színüket visszanyerik, ha lenolajba mártott puha anyaggal dörgöljük át őket.

Mosás mosópor nélkül

● A mosólabda ionizálja és tisztítja a mosóvizet, kiszívja a szennyeződést a ruhákból. Antibakteriális, környezetbarát, nem oldja a ruhák festékanyagát. Körülbelül 100 mosásra elegendő, így hosszú távon gazdaságosabb, mint a normál mosópor használata.
● A természetes életmód hívei körében nagy sikerre számíthat a mosódió. Délkelet-Ázsiából származik, a Sapinidus szappanfa termése. A mosódió valójában úgy hat, mint a szappan vagy normál mosópor. Csak a dióhéj alkalmas mosásra – ha egész diót vásárolunk, törjük fel diótörővel, a magot dobjuk ki a komposztba. A dióhéj enyhén habzik, amely zsíroldó és tisztító hatású. Fél kilogrammnyi mosódió körülbelül 100 mosáshoz elegendő, ez heti 4 mosás esetében fél évet jelent. A mosódiót kis vászonzacskóba kell tenni (körülbelül 4–8 darabot a ruhák szennyezettsége szerint), kössük el a zacskó száját, és tegyük a mosógépbe a ruhák közé.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete