Egészség Riportok

Koplalás nélküli fogyás: szigorúak a szabályok, de a Dukan-diéta végleg lefogyaszt

Végre van egy olyan módszer a fogyásra, ami kifejezetten azoknak való, akik nem szeretnék kínozni magukat koplalással, de nem riadnak vissza napi félórányi mozgástól, és betartják a 4 részre bontott szabályokat.

1. A támadási szakasz:

Az első részben csak fehérjét ehetünk, de azt bármekkora mennyiségben és a nap bármely részében. Lényeges, hogy az evés mellett igyunk naponta legalább 2 liter vizet, együnk másfél evőkanál zabkorpát, és sétáljunk 20 percet. Ez a leglátványosabb része a fogyókúrának, mivel a proteinfogyasztás felgyorsítja a súlyvesztést.
✔ Szabad: sovány marha, borjú és nyúlhús grillezve vagy főzve. Pulyka és csirkehús a bőre nélkül. Halak, kagylók, tengeri herkentyűk. Tojásfehérje, zsírmentes tejtermékek és natúr joghurtok, zöldfűszerek, kevés só, ízesítéshez ecet, citromlé.
✘ Tilos: disznóhús, bárányhús, olajok, vajak, zöldségek, gyümölcsök.

A fehérjetartalmú ételek hatására ketonok keletkeznek a szervezetünkben, amitől jóllakottnak érezzük magunkat.

Jó tudni!
• Aki 5 kg-tól szeretne megszabadulni, az az első szakaszt két napig tartsa
• Ha 10 kilót akar lefogyni, úgy 3 napig
• Aki közel 20 kg-tól szabadulna, az 5 napig tartsa az első szakaszt

Recept az első szakaszhoz

Kapros lazacszelet

Hozzávalók: 10 dkg lazac, egy csokor kapor, fél citrom, só, bors.

Elkészítés: A megmosott lazacot sózzuk, borsozzuk, majd bőrével lefelé fordítva helyezzük egy sütőedénybe. Szórjuk rá a kaprot, majd süssük 20 percig. Tálaláskor a levét ne adjuk mellé, helyette csöpögtessük rá a citromlevet.

2. A cirkáló szakasz:

Itt már ehetünk zöldségeket is a húsok, fehérjetartalmú ételek mellé. A párolt, grillezett szeleteket köríthetjük salátával, de csak sovány joghurttal, ecettel, zöldfűszerekkel ízesítsük. Olajféléket, zsíros önteteket tilos használni! Ebben a részben egy kissé lelassul a fogyás az első szakaszhoz képest, mivel itt heti 1 kilótól szabadulunk meg, ez a veszteség viszont tartós marad, és tovább folytatódik. Ezt a szakaszt addig kell tartani, míg elérjük a kívánt súlyvesztést.

Ebben a szakaszban már napi két evőkanál zabkorpát együnk, és napi 30 percet mozogjunk.

Recept a második szakaszhoz

Joghurtos sonkával töltött csirkemell

Hozzávalók: egy egész csirkemell, 10 dkg sovány gépsonka, 1 kis doboz natúr joghurt, só, bors, zöldfűszer.

Elkészítés: Aprítsuk fel a sonkát és a zöld fűszereket, majd keverjük össze a joghurttal. Egy éles késsel vágjunk egy zsebet az egész csirkemellbe, töltsük bele a joghurtos keveréket, majd hústűvel tűzzük össze. Teflon edényben vagy sütőben süssük pirosra.

3. A megerősítő szakasz:

Ezt a részt akkor kezdjük, mikor elértük a kívánt súlyunkat. Ekkor fokozatosan visszatérhetünk az elhagyott élelmiszerek egy részéhez, és szinten tartjuk az elért eredményt. Itt már több mindent ehetünk, de még figyeljünk a megevett élelmiszerekre!
✔ Szabad: gyümölcsök (kivéve banán, szőlő és
a magas cukortartalmú aszalt gyümölcsök), teljes kiőrlésű kenyér és tészta, kemény sajt. Hetente kétszer bármit ehetünk, akár pizzát vagy fagyit is.
✘ Tilos: rizs, krumpli, lágy sajtok (például camambert, roquefort), vaj.

Meddig tart a 3. rész? A leadott kilók mennyiségét szorozzuk meg tízzel, ez az eredmény mutatja meg, hogy hány napig kell végezni a 3. szakaszt. Például, aki 5 kg-ot adott le összesen, az ezt a részt 50 napig tartsa.

Fontos:
• A két „bármit szabad” adag elfogyasztása között teljen el legalább 24 óra, hogy legyen ideje a szervezetnek ezt feldolgoznia.
• Ebben a szakaszban minden héten egyszer tartsunk egy első szakaszos napot, vagyis ekkor kizárólag fehérjetartalmú ételeket együnk.
• Naponta végezzünk legalább 20 percnyi erősebb testmozgást.

Recept a harmadik szakaszhoz

Fehérjenapra:

Csirkés omlett

Hozzávalók: 2 tojás, 1 dl sovány tej, 1 csirkemell, fél fej vöröshagyma, zöldfűszerek, 1 evőkanál reszelt kemény sajt.

Elkészítés: Aprítsuk fel a csirkehúst és a hagymát, pirítsuk meg egy teflonedényben. A zöldfűszerekkel és tejjel felvert tojásokat keverjük a megpirított csirkemellhez. Fedél alatt süssük kb. 5 percig. Tálaláskor szórjuk a tetejére a reszelt sajtot.

4. Stabilizálás:

Itt már elértük a kívánt testsúlyt, és meg is tartottuk azt. A negyedik rész éppen ezért már az életmódváltásról szól, ami biztosítja a végleges hatást és a jó közérzetet. Aki betartja az egyébként könnyű szabályokat, annak többé nem kell a túlsúllyal bajlódnia.

A negyedik szakaszban hetente hat napig azt ehetünk, amit csak akarunk, a hetedik napon azonban mindig tartsunk egy „első szakasz” napot, amikor csak fehérjét eszünk. Ez mindig ugyanarra a napra essen.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete