Egészség Riportok

Patika a természetből: a szegények aszpirinje, a csodálatos nyírfa titkai és kincsei

Kecses alakjával, elegánsan lelógó ágaival és fehér kérgével igazán megkapó látványt nyújt a nyírfa. De nemcsak külsőleg lenyűgöző, hanem olyan kincseket rejt, amelyek csodát tesznek a szervezetünkkel!

Sokszor észre se vesszük, amikor az erdőben vagy egy parkban sétálunk, hogy valóságos patika vesz körül minket. Például nem is gondolnánk, hogy a nyírfának, amivel bárhol találkozhatunk, milyen fantasztikus adományai vannak. Nemcsak a levele, hanem a belőle nyert nedv is jótékony hatással van az egészségünkre. Ráadásul nagyon egyszerűen hozzájuk juthatunk!

Nyírfalevél

A rombusz alakú levelek vizelethajtó hatása régóta ismert, és amikor ezt felfedezték, a nyírfa emiatt a vesefa nevet kapta.

  • Mit tartalmaz? A levél gazdag flavonoidokban, káliumsókban, aszkorbinsavban és C-vitaminban, de nyomokban illóolajok is találhatóak benne.
  • Mire van hatással? Magas flavonoidtartalma miatt vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért belsőleg főleg hólyaghurutra és húgycsőgyulladásokra javasolják. De alkalmazzák vesekő esetén, valamint
    ödémák kezelésére. Emellett, remek vértisztító, görcsoldó és fertőtlenítő is.
  • Felhasználása: Tea formájában szinte bárhol kapható, és ha például felfázással küzdünk, érdemes naponta legalább három-négy csészével meginnunk belőle.
  • Akár fürdőt is készíthetünk belőle, mégpedig úgy, hogy három-négy maréknyi levelet egy liter vízben felforralunk, és a kádba öntjük. Pattanásos bőrre kiváló gyógyír.
  • TIPP: Keressünk olyan sampont a bioboltokban, ami nyírfalevél-kivonatot tartalmaz, mert igazán selymessé teszi a hajat.

Nyírfakéreg

Még a nyírfa kérgét is fel lehet használni, aminek jótékony hatása már évezredek óta ismert, mivel a belőle készült főzetek kiválóan csillapították a lázat és a fájdalmat. Kivonata olyan egyedülálló tulajdonsággal bír, melynek alkalmazásával számos betegséget orvosolhatunk. Például remek immunerősítő, segít a szervezetnek felvenni a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Természetes gyulladáscsökkentő és méregtelenítő. Sőt, az aszpirin is nyírfakéreg-kivonatot tartalmaz!

Lázra: Szegények aszpirinjének is nevezték régen a nyírfakéregből készült főzetet, ami szalicilsav- tartalma miatt remekül csillapítja a lázat.

Nyírfacukor

A nyírfából nyert édes anyag a nyírfacukor, amit természetes édesítőszerként és adalékanyagként is lehet használni. Xilitként is ismerik, és semmilyen mellékízzel nem rendelkezik.

  • Mit tartalmaz? Mondhatni, hogy megoldást a diétázók minden gondjára, hiszen szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál.
  • Mire van hatással? A nyírfacukor nem emeli meg a vércukorszintet, tehát a segítségével könnyen megelőzhető a cukorbetegség kialakulása. Mivel lassan szívódik fel a szervezetben, ezért fokozza
    a jóllakottság érzését, csökkenti az édesség utáni vágyat, így nagyban segítheti a fogyókúrát. Hozzájárul a fogak egészségéhez, mivel képes helyrehozni a már károsodott fogzománcot, csökkenti a lepedék lerakódását. A felső légúti betegségek megelőzésében is kiváló, mert megakadályozza a kórokozók megtapadását az orr és a torok sejtjein.
  • Felhasználása: Fogyasszunk naponta fél kávéskanál nyírfacukrot, mert így megelőzhetjük a fogaink szuvasodását. Készítsünk xilites sprayt, ha felső légúti betegséggel küzdünk, és naponta négyszer fújjunk be vele az orrunkba, mert így elpusztíthatjuk a kórokozókat.
  • Gyógyszer házilag: Egy alacsony nyomású sprayt (patikában kapható) töltsünk meg 2 és fél deci forralt víz és egy evőkanál xilitol-kristály keverékével. Orrcsepegtetővel is alkalmazhatjuk az oldatot.

Nyírfanedv

Évente egyszer tudják megcsapolni a nyírfát, hogy kinyerjék belőle ezt a nedvet. Ezt az egyszerű, színtelen folyadékot a nyírfa vérének is nevezik.

  • Mit tartalmaz? Még felsorolni is nehéz, hogy mennyi értékes összetevő található meg benne! Tele van ásványi anyagokkal, káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, cinkkel és rézzel. Emellett gazdag vitaminokban és proteinben.
  • Mire van hatással? Könnyen felszívódik a gyomorban, és közben magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait. Vagyis méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki.
    Remek vértisztító, de tüdőbaj és vesebántalmak ellen is fogyasztják, sőt, ízületi kopásokra és reumás fájdalmakra is jó. De ami a legfontosabb, hogy extra vitalitást ad a szervezetnek, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Például bőrproblémákat, hámsérüléseket és sebeket is lehet gyógyítani vele.
  • Felhasználása: A nyírfanedvet tegyük pumpás fejjel ellátott palackba, és permetezzük például az arcunkra, mert hidratálja és táplálja a bőrt. Akár frissen is ihatjuk, mint egy üdítőitalt, mert energetizáló, vitalizáló hatása is van
  • Frissítő koktél: Keverjünk össze fél deci nyírvizet, fél deci almalével, és ízesítsük egy teáskanál mézzel és néhány csepp lime-mal. Az egészet keverjük össze, öntsük fel kevés ásványvízzel, végül díszítsük almakarikákkal.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete