Otthon

Káros vagy ártalmatlan az elektroszmog? Ezek a sugárzó tárgyak minden otthonban megtalálhatók

Tény, hogy a közvetlen környezetünkben számos elektromos készülék található. Az is igaz, hogy ezek a berendezések elektromos sugarakat bocsátanak ki, amit elektroszmognak is neveznek. Vajon ez éppolyan káros, mint a légköri szmog, és okozhat gondokat a szervezetben?

A távközlési hálózatokból, az otthon használt elektromos berendezésekből származó sugárzás alacsony energiá­jú, úgynevezett nem-ionizáló. Élettani hatása, veszélyességi foka nem vethető össze a nukleáris energiához vagy a röntgensugárzáshoz kapcsolódó ún. ionizáló sugárzáséval, tehát nem kell egyből mindegyik készüléktől megszabadulnunk ijedtünkben.

Az elektromos berendezések által kibocsátott sugárzással kapcsolatban számos kutatást folytattak, és persze jó néhány tévhit is megjelent. Megbízható forrásnak számítanak a nemzetközi tudományos szervezetek által kiadott anyagok. A kutatási eredmények alapján készítik el ugyanis nemzetközi tudományos szervezetek az egészségügyi határértékekkel kapcsolatos ajánlásaikat. A közösségi médiában gyakran jelennek meg olyan – a tudományos ajánlástól eltérő – értékek, amelyek jóval alacsonyabbak, mint a tudományosan megállapított határértékek, ezeket azonban célszerű fenttartással kezelni.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság folyamatosan ellenőrzi a sugárzást, rendszeresen végez méréseket. Aggodalomra nincs ok, mert még soha nem regisztráltak határérték-túllépést lakossági területeken, beleértve az 5G adótornyok környezetét is. Ám ettől függetlenül nem árt óvatosnak lenni.

Egészségügyi határértékek

Magyarországon az egészségügyi határértéknél nagyságrendekkel kisebb az antennák sugárzása.

A mért értékek 0,001-0,002 W/m2 közt mozognak szemben a 10 W/m2-es lakossági határértékkel.

Az Európában, így a hazánkban is forgalmazott mobiltelefonok döntő többségének sugárzása pedig a 2 W/kg egészségügyi határérték felénél is kisebb, mindössze 0,7-0,9 W/kg.

Hogyan csökkenthetjük a veszélyeket?

Húzzuk ki, amikor éppen nem kellenek!
Az első és legfontosabb szabály, hogy minden elektromos berendezést (televíziót, rádiót, számítógépet, laptopot stb.), amelyet nem használunk, húzzunk ki a konnektorból. Kevesen tudják, pedig az áram alatt lévő, nem működő készülékek is bocsátanak ki valamennyi elektromos szennyeződést, ráadásul az áramot is fogyasztják még stand-by üzemmódban is. Tehát nemcsak a sugárzás mértékét, de a villanyszámlát is csökkenthetjük így.

Minél távolabb a routert!
A vezeték nélküli berendezéseket (például a wifi routert) helyezzük el úgy a lakásban, hogy minél távolabb legyenek a tartózkodási helyünktől, például a kanapétól vagy az ágyunktól.

Mobiltelefonozás okosan
Szakértők szerint tehát nem valószínű, hogy a hétköznapi, háztartási berendezések által kibocsátott sugárzás összefüggésben állna betegségek kialakulásával, ám az arra érzékenyeknél a túlzott terhelés mellett kialakulhat fejfájás, alvászavar, idegesség, fülzúgás, szemfáradtság. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes csökkenteni a mobiltelefonozás idejét, hiszen ebből ér minket a legtöbb sugárzás. Célszerű a hosszabb idejű hívásoknál kihangosítót, headsetet használni, és minél távolabb tartani magunktól a készüléket. Amikor tehetjük, írjunk inkább szöveges üzenetet telefonálás helyett. Soha ne használjuk a telefont töltés közben!
Ha telefont vásárolunk, ne csupán a színe, formája alapján döntsünk. Érdeklődjünk az eladónál a sugárzási értékről is, a különböző modellek között ugyanis lehetnek eltérések.

Bekapcsolt mikrosütő esetén
A hiedelemmel ellentétben, ha a sütő ajtaja jól záródik, nem jelent nagyobb veszélyt, mint, mondjuk, egy rádió, ám azért nem árt óvatosnak lenni, és működés közben, mindenképpen távolodjunk el a géptől. Ha pedig nem zár megfelelően az ajtaja, vagy sérült a gép, ne használjuk!

Rádiós ébresztő helyett vekker
Fontos a nyugodt alvás, ezért az ágytól legalább egy méterre helyezzünk el minden elektromos készüléket. Ha tehetjük, rádiós óra vagy mobiltelefon helyett ébredjünk a hagyományos vekker hangjára. A készülékcsere újabban trend lett Amerikában – nem véletlenül.

Három méterre a televízió képernyőjétől
Mindenki tudja, hogy a számítógép monitorja károsíthatja a szemet. De azt kevesebben gondolják, hogy a tévé képernyőjéből is éri sugárzás az emberi szervezetet, ezért nem ajánlott túl közelről nézni a filmeket. A szakemberek legalább három méteres távolságot ajánlanak, míg a komputernél ez 40 centiméter. A tévével azért is fontos foglalkozni, mert egy friss felmérés szerint a magyarok jóval több időt töltenek a képernyő előtt, mint a világ más országaiban élők. Általánosságban az emberek a világon 2 óra 25 percet tévéznek, az európaiak közel egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg a magyarok 4 óra 51 percet ülnek a televízió képernyője előtt.

A megfelelő cserepesekkel
Vannak olyan növények, amelyek – a NASA kutatása szerint – csökkentik az elektromos sugárzás hatásait. Ilyenek a  különböző pozsgásfélék és kaktuszok. Jó választás, ha a nappaliban – ahol sok kütyü található –, vagy a hálószobában Aloe verát, aranypálmát, valamilyen kaktuszfélét tartunk.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete