Egészség Riportok

A gyógyteák csodaszerek, vagy árthatunk velük? Tények és tévhitek az egészségesnek vélt füvekről

Egyes gyógyteákat évszázadok óta fogyasztják természetes panaszenyhítőként, de ha nem jól készítjük el, vagy adagoljuk őket, akkor akár káros hatással is lehetnek az egészségre. Ön tisztában van a leggyakoribb téves információkkal? Tesztelje le!

Tévhit: Minden gyógytea koffeinmentes
Először is a gyógyteák nem tekinthetők valódi teának, mivel nem a Camellia Sinensis, más néven teanövényből készülnek. A gyógyteát virágok, termések, magvak, gyökerek vagy növénykéreg áztatásával készítjük, ám nagy tévedés, hogy ezek közül egyik sem tartalmaz koffeint. A guaranatea és a yerba mate tea koffeines frissítő, ezért mindig ellenőrizzük a teacímkéket, mielőtt azt hinnénk, biztosan nem pörgetnek fel.

Városi legenda: Sokat lehet fogyni a zöld teával
Akármilyen régóta is kering a köztudatban a zöld tea zsírbontó hatása, sajnos csak mítosz. Ugyan a zöld tea serkenti az anyagcserét, de mivel nagyon minimálisan, így nem lehet vele karcsúsodni, közel sem elég a zsírégetéshez. Ha fogyni szeretnénk, akkor végezzünk napi 30 perc testmozgást és kerüljük a cukros ételeket, italokat. Például kezdhetjük úgy, hogy üdítők helyett cukor nélküli zöld teát iszunk az ebédhez.

Hamis: Korlátlanul fogyasztható
Mivel a legtöbb gyógytea nem tartalmaz koffeint, ezért könnyen elszaladhat velünk a ló, és több liternyit is megihatunk belőle napközben. Azonban bármennyire is szeretjük a tea ízét, ne vigyük túlzásba! Ott van például a hibiszkusztea, ami nagyon finom és kiválóan csökkenti a vérnyomást, de ha túl sokat kortyolunk belőle, álmosságot és akár ájulást is okozhat. A szennatea híres a tisztító erejéről, de túl nagy mennyiségben súlyos kiszáradást okozhat. Ezért az a legjobb, ha napi 3-4 csészére korlátozzuk a fogyasztást – elosztva napközben, vagy szigorúan tartjuk magunkat a megadott ajánlásokhoz.

Csak óvatosan! Nincs semmilyen mellékhatása
Az általuk kínált számtalan egészségügyi előny ellenére egyes gyógyteák enyhe vagy súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Okozhatnak allergiás reakciókat, légszomjat, mellkasi fájdalmat, csalánkiütést vagy duzzanatot. A gyógyteák kölcsönhatásba léphetnek az általunk szedett gyógyszerekkel, veszélyesen korlátozhatják vagy fokozhatják a hatásukat. Éppen ezért mindig kérdezzük meg az orvosunkat, hogy ihatjuk-e a kiszemelt
teát!

Tévedés: Tejjel ízesítve veszít az előnyeiből
A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmány szerint a teából felszívódó katekinek száma változatlan marad, függetlenül attól, hogy tejet adunk hozzá, vagy sem. Vagyis ugyanolyan jót tesz a gyógytea üresen vagy tejjel felöntve.

Valótlan: Bármennyi hársfateát lehet inni
Hiába él a köztudatban, ez megint csak tévhit! Figyeljünk arra, hogy a napi fogyasztása 2-4 gramm, vagyis nagyjából 3 csésze, és a forrázati javaslatot se haladjuk túl! Az is fontos, hogy 7-10 nap után tartsunk egy kis szünetet. A hársfatea iszogatása a szakemberek által előírt, terápiás adagok betartása mellett gyógyír, de idősek, legyengült betegek, szívbetegek lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák.

Igaz: Egyes teák allergiás reakciókat válthatnak ki
Akinél a virágpor tüsszentést, orrfolyást, torokkaparást okoz, annál a kamillavirág vagy más virágos gyógynövények is kiválthatnak ugyanolyan tüneteket. Azzal is számoljunk, hogy a csipkebogyó is különféle gyógyteák gyakori adaléka, amire szintén többen allergiásak. Ha érzékenyek vagyunk bizonyos növényekre, keressünk más alternatívát.

Jól tudjuk: A terhes nőknek csak óvatosan szabad fogyasztani
A fekete és a zöld teában koffein van, amelyet a kismamák csak korlátozott mennyiségben ihatnak. Sőt, bizonyos gyógyteák olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek az anyukára és a magzatra nézve. Állapotosan mindenképpen konzultálni kell az orvossal a teák fogyasztásáról.

Így van: Nem mindegy, meddig hagyjuk a vízben a füvet
Míg egyes teák kioldása csak néhány percet vesz igénybe, más fajtákat több órán át kell áztatni, hogy elérjék a hatásfokuk maximumát. Például a komlóteát 10 percig kell áztatni, de nyugodtan maradhat akár 4 óráig is a vízben, ha erősebb hatásra vágyunk. Minden gyógyteát különböző ideig kell belógatni a vízbe, ezért az első használat előtt olvassuk el a leírását!

Részben igaz: A kurkumatea méregtelenít
Mostanában nagy divat kurkumából készült termékeket fogyasztani, mert a benne található kurkumin vegyület védő hatással lehet a májra, tovább segítve a szervezet méregtelenítő folyamatait. Azonban a gyógytea önmagában nem tisztítja meg a szervezetet. Az igazi varázselixír a kiegyensúlyozott életmód, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend. Ahogyan a rendszeres fizikai aktivitás és a jó alvás is. Vagyis a kurkumatea akkor támogatja és egészíti ki a szervezet méregtelenítő mechanizmusát, ha a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód részeként tekintünk rá.

Szöveg: Sinkó Edit • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete