Otthon Riportok

Kis odafigyelés = több pénz: 17 spórolós tipp a háztartásban

A bevásárlás egyre drágább, a vízért, villanyért, gázért, üzemanyagért is sokat kell fizetnünk, a bevételeink azonban nem igazán követik ezt az emelkedést. Mit tegyünk, hogy a fizetésünk fedezze a kiadásainkat, sőt akár még egy kicsit félre is tudjunk tenni belőle?

Tudatos tervezés

1. Néhány évtizeddel ezelőtt a háziasszonyok gondosan írták egy füzetben a család bevételeit és kiadásait. Ezt a szokást érdemes most is követnünk: vezethetjük egy füzetbe vagy akár a telefonunkban is, hogy mire adtunk ki pénzt. Sőt, ma már applikációk is léteznek ehhez. A lényeg, hogy mindent feljegyezzünk, hiszen így tudjuk nyomon követni, mi az, amit esetleg megspórolhattunk volna. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent meg kell vonnunk magunktól. Ám ha részletezve látjuk az összegeket, akkor jobban tudatosulhat bennünk, hogy mennyit is költöttünk „feleslegesen”. Egyszer-egyszer természetesen mindenkinek jár például a kávézóban vásárolt kávé és reggeli, de ha hetente többször vesszük meg a kész reggelit, akkor bizony sokkal többet költünk, mintha otthonról vinnénk.
2. A háztartási könyv egy továbbfejlesztett változata, ha közben azt is beleírjuk, hogy a különböző tárgyakat, élelmiszereket mikor vettük és hogyan jutottunk el az üzletbe. Ha ugyanis naponta többször autóba pattanunk, nem pedig munkából hazafelé intézzük el a bevásárlást, vagy hétvégén indulunk nagybevásárlásra, akkor bizony az autónk üzemanyagfogyasztása is jóval magasabb lesz.
3. És ha már az autónál tartunk: ellenőrizzük rendszeresen a keréknyomást: ha túl alacsony az előírthoz képest, az akár 10 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást.

Ésszel vásárolni

4. A legdrágább élelmiszer a kidobott élelmiszer. Éppen ezért a vásárlásnál is több tudatosságra van szükségünk: tény, hogy olcsóbbak a rövid lejáratú termékek, de ha nagyobb mennyiséget vásárolunk belőlük, akkor fennáll a veszélye annak, hogy egy részüket nem fogyasztjuk el, és a kukában kötnek ki. Próbáljunk előre tervezni, akár a családdal közösen beszéljük meg a heti menüt, ki mit szeretne vinni uzsonnára a munkahelyére, iskolába stb., mit enne vacsorára, és ez alapján vásároljunk be. Ha látunk valamilyen akciós terméket, akkor persze lehet módosítani a korábban megbeszélteken, a lényeg azonban itt is a tudatosság.
5. Ha tehetjük, ne menjünk üres gyomorral vásárolni, mert úgy könnyebben elcsábulunk, mintha jóllakottan nézelődnénk a boltokban.
6. Mindig a szezonális, nálunk is termő zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben: egyrészt, mert ezek általában olcsóbbak, mint egzotikus társaik, másrészt valószínűleg tovább maradnak frissek.
7. A nagy tételben kapható termékek nem biztos, hogy olcsóbbak. Érdemes megnéznünk a kilónkénti, darabonkénti árat (ezt az üzletekben kötelező kiírni), és ez alapján vásárolni. Vigyázzunk, mert a megszokott termékek kiszerelését is változtatják, ma már kapható 90 és 75 grammos is a felvágottakból a korábbi 100 grammos helyett, ugyanabban a méretű csomagolásban.

A konyhában

Nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetet is kímélhetjük, ha az alábbi praktikákat megfogadjuk.
8. Mindig olyan edényben főzzünk, amelynek átmérője illeszkedik a tűzhely főzőlapjára, gázrózsájára, így sok energiát spórolhatunk. Tegyünk fedőt főzés közben az edényre, hogy kevesebb energia távozzon feleslegesen – ezzel gyorsabban készül el az étel, és időt is megtakaríthatunk.
9. Egyre többen visznek magukkal újra felhasználható élelmiszer-zsákocskákat a vásárláshoz. Varrhatunk mi magunk is ilyet, de akár vásárolhatunk is, a lényeg, hogy mindig legyen az autóban, a táskában, mert így nem kell állandóan nejlonzacskót tépni, és plusz pénzt fizetni érte, ha néhány kiflit vagy pár szem almát vennénk.
10. Nemcsak a drága, márkás termékek a jók! Az üzleteknek vannak saját márkáik, amelyek szintén jó minőségűek, ám jóval olcsóbbak hírneves társaiknál. Ezeket az üzletek általában nem teszik szemmagasságba, picit le kell hajolni értük.

Gyerekruhák, kiegészítők

11. Az első gyereknél, unokánál szinte mindenki beleesik abba a hibába, hogy rengeteg holmit vásárol, amit aztán a csemete pillanatok alatt kinő. Érdemes ezeket baba-mamás csoportokból beszerezni, hiszen a kicsik nem tudják elhordani, és jóval kedvezőbb áron kaphatjuk meg, mint az új termékeket.
12. A jó állapotú gyerekruhákat, kiegészítőket nekünk is ajánlott eladni, miután feleslegessé váltak, hiszen az árukból új ruhákat vehetünk a kicsinek, mindig a szerint, hogy éppen mennyit nőtt.

Energia

13. A konnektorba dugott, de épp nem használt készülékek az úgynevezett stand-by üzemmódban is fogyasztanak, ezért húzzuk ki azokat elalvás előtt, vagy mielőtt munkába mennénk. A nem használt töltőkábelt se hagyjuk áram alatt. A legjobb, legtakarékosabb megoldás, ha kapcsolóval ellátott többállásos, elosztós hosszabbítót használunk, így reggel, indulás előtt csak egy gombot kell kikapcsolnunk.
14. Bár a LED-izzók drágábbak, mint hagyományos társaik, érdemes azokat megvenni, hiszen jóval kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul az élettartamuk is hosszabb, így jóval kifizetődőbb a használatuk.
15. A vízforralóban felforralt, melegített vízhez 50 százalékkal kevesebb energiát használunk, mintha ugyanazt a vizet lábosban melegítenénk. Ha forrásban lévő vízhez van szükségünk a főzéshez, akkor is érdemes a forralóban előmelegíteni a vizet, mielőtt feltennénk a tűzhelyre.
16. Most, hogy közeleg a jó idő, és kint is melegebb van, a hőérzetünk is megváltozik, így a lakásban érdemes egy-két fokkal lejjebb venni a hőfokot. Ha 21 fok helyett 20-ra állítjuk a termosztátot, akár 20 százalékkal is csökkenthetjük a fűtési számlánkat.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete