Otthon Riportok

Ehető tisztítószerek: citrom és szódabikarbóna varázsolja ragyogóvá és fertőtleníti a lakást

Múlt héten már bemutattuk, hogy mennyire sokoldalú a szódabikarbóna és az ecet. Most a sütőporon és a citromon a sor. Amellett, hogy a citrom kiváló C-vitamin-forrás, a sütőpor pedig jobbá teszi a süteményeket, folteltávolító, fehérítő, tisztító hatásuk is van. Nézzük!

Sütőpor

1846-ban két New York-i pék dolgozta ki a sütéshez használt térnövelő receptjét. Az elmúlt közel 180 évben igazi univerzális háziszer lett belőle.

  • Fugára: A fürdőszobában a fugák elszíneződését, a rajtuk képződött penészfoltokat megszüntethetjük az alábbi módszerrel: tegyünk nedves szivacsra sütőport, majd ezzel dörzsöljük a csempék közötti részt. Végül tiszta, nedves ronggyal töröljük át.
  • Teanyomok nélkül: A tea sokszor elszínezi a kancsót, a termoszt. Ezt megszüntetendő öntsünk két csomag sütőport a tartóba, töltsük meg langyos vízzel, hagyjuk hatni egy-két órán, vagy akár egy éjszakán át, végül öblítsük át az edényt.
  • Zsírfoltokra: A gyerek összekente evés utána a falat? Sütés közben maszatos lett a konyhaszerkény? Sütőporból és vízből keverjünk sűrű masszát, majd ezt kenjük a piszkos felületre, hagyjuk megszáradni, majd dörzsöljük le óvatosan a falat, a szerkényt.
  • Lefolyóba: Szórjunk két csomag sütőport a konyhai, fürdőszobai lefolyóba, majd egyből utána öntsünk rá egy csésze ecetet. Végül langyos vízzel öblítsük át, és máris megszüntettük a kisebb dugulást.
  • Tiszta edények: Odaégett az étel? Áztassuk be az edényt, majd szórjunk a vízbe egy csomag sütőport, hagyjuk állni egy-két órán át, végül a szokásos módon mosogassuk el.
  • Gallérra: Az ingek, blúzok gallérjára szórjunk sütőport, majd dörzsöljük át nedves kefével vagy egy régi, már nem használt fogkefével. Hagyjuk hatni egy picit, végül tegyük a textilt a mosógépbe, és a szokásos módon mossuk ki.
  • Permetezőszer: Olajjal keverve a sütőpor ideá­lis szer a lisztharmat ellen. Két csomag sütőport keverjünk össze 4 evőkanál étolajjal, adjunk hozzá egy kevés öblítőt, és ezzel a szerrel permetezzük le az érintett növényeket, leveleket.
  • Kerti bútorhoz: A fehér műanyag székeket a szezon kezdetén dörzsöljük át nedves szivacsra szórt sütőporral, majd öblítsük le a felületet. A sütőpor eltávolítja a szennyeződést és kifehéríti a széket.
  • Ezüst ékszerhez: Újra ragyogni fog a nyaklánc és a gyűrű, ha sütőporral és nedves kefével dörzsöljük át őket. Végül puha, száraz ronggyal töröljük át az ékszereket.
  • Illatos hűtő: A hűtőben tárolt savanyú káposzta vagy karfiol jellegzetesen intenzív illatát bizony hamar átveszi a fridzsider. Ilyenkor tegyünk egy tálkába sütőport, és állítsuk a polcra, hogy megszüntessük a kellemetlen szagokat.

Citrom

A perzsák már időszámításunk előtt is termesztettek citromot, a mérgezés ellenszereként és kígyómarás ellen alkalmazták. Bár ezeket a felhasználási területeket mi nem ajánljuk, számos más dologban segítségünkre lehet.

  • Ruhákhoz: Amennyiben fehér ruháink már szürkék, a következő mosásnál fehérítsük azokat citrommal: vágjuk le egy gyümölcs héját, majd tegyük egy mosózsákban a dobba, a mosószert pedig a szokott módon adagoljuk. Mosás után újra ragyognak majd a textilek.
  • Vízkő ellen: A vízforraló és a kávéfőző könnyen vízkövesedik a kemény víz miatt? A zuhanyrózsán vagy a csaptelepeken lerakódik a vízkő? A vízforralót töltsük fel citromlével, majd kapcsoljuk be a készüléket, és forraljuk fel. A kávéfőzőbe szintén tegyünk víz helyett citromlevet, majd kávé hozzáadása nélkül kapcsoljuk be a készüléket, engedjük, hagy átfolyjon rajta a savas ital. A csaptelepeket pedig citromlébe mártott szivaccsal dörzsöljük át, és máris ragyogni fognak.
  • Kéztisztító: A cékla, uborka vagy a krumpli hámozásakor elszíneződött a bőrünk? Ha a szappan nem viszi le teljesen, dörzsöljük be az ujjainkat citromlével. Még erősebb lesz a szer, ha kristálycukorral keverjük össze a citromot, és ezzel dörzsöljük le a koszt a kezünkről. Ugyanezzel a módszerrel a nikotinfoltok és a virágpor is eltávolítható, halványítható.
  • Tiszta mikró: A mikrohullámú sütőbe állítsunk egy pohár citromos vizet, majd tegyünk mellé egy félbe vágott citromot. Kapcsoljuk be a készüléket a legmagasabb fokozaton kb. 2,5-3 percre, utána töröljük át a mikró belsejét egy nedves szivaccsal.
  • Rovarok ellen: A szúnyogok, darazsak és a legtöbb rovar egyáltalán nem kedveli a citrus­illatot, ezért segít ellenük az alábbi módszer: vágjunk félbe egy citromot, majd a húsát nyomkodjuk tele szegfűszeggel. Tegyük egy tálkára, és állítsuk az asztalra.
  • Bambuszbútorra: A megtisztított bambuszbútort kenjük át citromos olajjal. Ennek hatására ugyanis kevésbé piszkolódik, nem szárad ki, és fényes lesz a szék, a kanapé.
  • Fényesebb lesz: Ha nemesacélból készült evőeszközünk már nem annyira fényes, itt az ideje a citromkúrának! A kanalakat, késeket és villákat fél citrommal dörzsöljük át, azután öblítsük le tiszta vízzel, és konyharuhával töröljük szárazra. Az acéllábosok szintén ragyogóak lesznek ezzel a módszerrel.
  • Kellemes levegő: Állott a levegő a lakásban? Tegyünk fel egy lábosba fél liter vizet, adjunk hozzá citromhéjat, illetve felkockázott citromot, és kezdjük el közepes hőfokon főzni. Hagyjuk forrni néhány percig, majd helyezzük a főzetet az illatosítani kívánt helyiségbe.
  • Ragyogó mosogató: Fél citromot helyezzünk a mosogatógépbe: ez nemcsak kellemes illatot varázsol a készülékben, de a vízkő ellen is hatásos, ráadásul az edények is csillogóbbak lesznek.
  • Gyümölcsfoltokra: A pólóra, terítőre került gyümölcs- vagy vörösborfolt bizony nem egyszerűen távolítható el. Facsarjunk ki a citromból kevés levet, majd öntsük közvetlenül a foltra. Hagyjuk hatni néhány percig, majd folyó víz alatt öblítsük ki a ruhát, végül a szokott módon mossuk ki.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete