Konyha

Csak csapjuk fel a grillre és már kész is: még lecsó is készülhet a forró rácsokon – 4 recept

Nemcsak a húsok, a zöldségek is finomak, ha grillen sütjük őket.

Zöldségek a grillen

Nemcsak a húsok, a zöldségek is finomak, ha grillen sütjük őket. A gombák közül a fehér, a barna csiperke vagy a vargánya süthető. A barna csiperke és a vargánya karakteresebb ízű, és az összes gomba jól tölthető. Válasszunk nagyobb gombákat, kenegessük be olívaolajjal, a fűszerezés ránk van bízva, a gombákhoz jó a kakukkfű, a rozmaring a bazsalikom, a fokhagyma, nagyon finom, ha pesztómártással locsoljuk le őket sütés után. Paprikából a hagyományos magyar zöldpaprika mellett a mellett a kápia is remek, ha szabad tűzön sül. Fokhagymás, olívás, joghurtos szószok illenek hozzájuk. Ha több fajtát grillezünk, látványos tálat alkothatunk belőle.

Klasszikus nyársétel

A csevap jellegzetes balkáni darálthús-keverék, az eredeti recept szerint háromféle húsból készül, a marha és sertés mellé bárányhús is társul. A keleti hatást a bulgáriai kebabcsetában római köménnyel érik el. Érdekes, hogy a darált húst nem nehezítik sem tojással, sem zsemlével, csak vízzel és szódabikarbónával gyúrják masszává. Sopszka salátát tesznek mellé, reszelt fe­hérsajttal, a szerb csevaphoz felkockázott hagyma vagy ajvar az ideális köret.

Tippek

✔ Kalapjával lefelé tegyük a gombát a grillrácsra, a tönke helyére szórjuk a fűszereket, néhány csepp olajjal.

✔ A zöldségeknek elég 10-12 perc ahhoz, hogy jól átsüljenek.

✔ Nyárson sütésnél egyforma sütési idejű zöldségeket rakjunk egymás mellé.

Zöldfűszeres csirkenyárs petrezselymes répasalátával

Hozzávalók:
✔ 40 dkg csirkemell
✔ só, frissen őrölt bors
✔ teáskanál szárított oregánó,
szárított kakukkfű és bazsalikom
✔ 1 evőkanál olívaolaj
✔ 30 dkg sárgarépa
✔ 1 nagy csokor petrezselyem
✔ evőkanál olívaolaj
✔ evőkanál 6%-os fehérborecet
✔ 1 teáskanál méz

A megmosott, szárazra törölt csirkemelleket hosszú csíkokra felvágjuk, harmonikázva az előzőleg vízbe áztatott fanyársra tűzzük. A zöldfűszereket elkeverjük egymással, sóval és frissen őrölt borssal. Az elkészített nyársakat megkenjük kevés olívaolajjal, és megforgatjuk a fűszerkeverékben. A répát sajtreszelőn lereszeljük, elkeverjük el az aprított petrezselyemmel, az ecettel, mézzel és az olajjal. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A csirkenyársakat faszenes grillen, erős parázson oldalanként 4-5 perc alatt készre sütjük.

Csevap

Hozzávalók:
✔ 30 dkg darált marhahús
✔ 20 dkg darált sertéshús
✔ 20 dkg darált vagy apróra kockázott füstölt, sós kenyérszalonna
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 csipet fahéj
✔ 4 evőkanál olívaolaj
A hagymát lereszeljük, elkeverjük
a húsokkal, a ledarált kenyérszalonnával (ettől nagyon finom ízt kap a fasírt), hozzáadjuk az aprított fokhagymát, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. A masszát szobahőmérsékleten 1 órán át hagyjuk állni. Olajos kézzel fasírtokat formázunk az előre beáztatott fanyársakra, megkenjük olajjal a grillrácsot, és parázs felett készre sütjük a nyársakat.

Grillen sült „lecsó”

Hozzávalók:
✔ 60 dkg paprika tv
és kápia vegyesen
✔ 30 dkg padlizsán
✔ 30 dkg cukkini
✔ 2 fej lila hagyma
✔ 1 nagy csokor petrezselyem
✔ evőkanál olívaolaj
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors

A zöldségeket azonos méretűre daraboljuk. A fokhagymát és a petrezselymet felaprítjuk, elkeverjük az olívaolajjal. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk a fűszeres olajban. Eldobható grilltálcára helyezzük, lefedjük alufóliával, közepesen meleg parázson 15-20 perc alatt puhára grillezzük a zöldségeket.
■ 130 kcal/adag

Töltött, grillezett gombafejek

Hozzávalók:
✔ 50 dkg nagy fejű csiperke
✔ 25 dkg túró
✔ 1 csokor újhagyma
✔ 15 dkg húsos szalonna
✔ 1 kis csokor petrezselyem
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, bors
✔ 2 evőkanál tejföl

A gombák tönkjét kiszedjük. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, elkeverjük az áttört túróval, a kisült zsírját is. Hozzákeverjük az aprított újhagymát, a petrezselymet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. A gombafejeket megkenjük kevés olívaolajjal, parázs felett készre sütjük az egyik oldalukat. Levesszük a tűzről, a gombákat megtöltjük a túrós töltelékkel, és az aljukat is visszatesszük sütni.

Fotó: archív