Konyha

A szavatossági idő nem minden: így szúrhatja ki pillanatok alatt, ha nem friss az áru a boltban

A háziasszony siet a vásárlással, hiszen számtalan teendő várja otthon. Csak lekapkodja az árut a polcokról, és már rohan is tovább. A keserű tapasztalatok aztán megtanítják arra, hogy elővigyázatosabb legyen.

Késő, és nagy méreg, ha a főzéshez készülődve érezzük meg, hogy a becsomagolt hús kissé szagos, vagy a becsomagolt gomba barnul, száraz, össze van töppedve. Inkább már a vásárláskor szánjunk rá egy kis időt, hogy megnézzük, mi áll a termék szavatosságát jelző címkén. Vizsgáljuk meg, nem utal-e semmi átcímkézésre, nincs-e több cédula egymásra ragasztva. A korrekt áruházak akciósan árulják azon termékeiket, amelyeknek közeledik a lejárati ideje. De vannak olyan helyek is, amelyek a hosszú lejárati idejű termékek közé keverve helyezik el a polcokon, hátha majd nem figyel oda a vásárló.

Csirke, darált hús, tojás

A lejárati időn kívül azért nézzük meg magát a terméket is. Látszani fog rajta, ha már nem friss. Ha egy hús túlságosan sápadt, ha a szélei kiszáradtnak tűnnek, ha a csomagolása sérült valahol, inkább ne vegyük meg. Különösen fontos ez csirkehús és darált hús esetében, amelyek a nagy melegben sokkal gyorsabban megromlanak, mint máskor. Pillantsunk rá a tojásokra is, nincs-e közöttük olyan, amelyiknek megrepedt a héja.

A zöldszám

Minden esetben jelezzük az üzletben, ha lejárt szavatosságú terméket találunk. Ezen túl felhívhatjuk
a zöldszámot, amelyen bejelenthetjük, ha lejárt szavatosságú étellel találkoztunk, vagy ha bármilyen higiéniai szabállyal kapcsolatos problémába ütközünk. Ezzel másoknak is segíthetünk, hiszen hívásunk nyomán a termék lekerül a polcokról. A zöldszám minden üzletben fel van tüntetve a pénztáraknál.

Legyünk óvatosak a bolti fagyasztókkal is. Inkább ne a legtetején fekvő élelmiszereket vegyük meg, „ássunk” kissé mélyebbre. Ha nagyon sok zúzmara zörög egy-egy termék zacskójában, lehet, hogy egyszer már felolvadt, és újrafagyasztották. Közben pedig elszaporodhattak benne a kórokozók.

Fotó: shutterstock