Konyha

Munka és vigasság: a legfinomabb szüreti ételek borral és szőlővel – 4 recept

A termés leszüretelése után kezdődött az ünnep, a szüreti felvonulás, A felvonulást pedig régen bál és szüreti lakoma követte. Lakomázzunk hát mi is!

Itt a szüret ideje

A XVII. században akkora ünnepnek számított a szüret, hogy még a katonák is hazatérhettek. Kezdete a szőlőtermő vidékeken a fajták termési idejétől és a helyi időjárástól függött. Az Alföldön általában Szent Mihálykor, azaz szeptember 29-én kezdődött, Borsod megyében Lukács napján (október 18-án), Kőszeg környékén pedig Orsolya-napkor, október 21-én. A termés leszüretelése után kezdődött az ünnep, a szüreti felvonulás, amelynek jellegzetes szereplői voltak a borkirály, a tolvaj és a csősz, akik veszekedésükkel szórakoztatták az egybegyűlteket. A felvonulást bál és szüreti lakoma követte.

Mihez mit?

Marhahúshoz: száraz, testes vörösbor

Sertéshúshoz: testes, erős és száraz vörös

Csirke, pulyka: ha paprikás, akkor vörös vagy rosé

Libához, kacsához: félszáraz, száraz testes fehérbor vagy rosé

Vadakhoz: nehéz, testes vörösbor

Gombához: nehezebb száraz fehérek

Főzelékekhez: friss, savas, üde fehérborok

Májhoz: fehér vagy rosé

Pörköltekhez: testes vörösbor

Fehér húsból sültekhez: fehér pecsenyebor

Káposztás ételekhez: emésztést segítő fűszeres, fehér száraz vagy száraz vörösborok

Édességekhez, desszertekhez: édes fehérbor

Sajtokhoz: vörösbor vagy különleges fehérborok

Szőlőtippek

  • A kacsa- és libahúshoz kifejezetten illik a szőlő savas tartalma.
  • Ha nem szeretjük a magokat, a szemeket félbevágva magozzuk ki.
  • Remek szőlős édességeket készíthetünk túróval, joghurttal, mascarponéval.

Kékszőlős-kéksajtos lepény

Hozzávalók:
✔ 35 dkg liszt
✔ 2,5 dkg élesztő
✔ 2 fürt kék borszőlő
✔ 20 dkg kékpenészes sajt
✔ 4-5 ág rozmaring, tengeri só
✔ olívaolaj

Az élesztőt 1 dl langyos vízben krémesre keverjük, a liszthez adjuk, belekeverünk 2 evőkanál olívaolajat, 1 csapott teáskanál sót és annyi vizet, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 10 perc alatt ruganyosra gyúrjuk a tésztát, és szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Átdögönyözzük a tésztát, és 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Belenyomkodjuk a leszemezett szőlőt, megszórjuk rozmaringgal, meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, közben pihenjen a tészta, majd 12 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivett lepényre rámorzsoljuk a kékpenészes sajtot.

Kacsacomb rosé szőlőmártással

Hozzávalók:
✔ 4 kacsacomb
✔ 40 dkg kék csemegeszőlő
✔ 1 citrom
✔ 1,5 dl száraz rosé bor
✔ 1 púpozott evőkanál kukorica­keményítő
✔ 2 dl tejszín
✔ 3 evőkanál kristálycukor
✔ csipetnyi só
a kroketthez:
✔ 60 dkg burgonya
✔ 1 tojás sárgája
✔ 3 dkg vaj
✔ só, frissen őrölt bors, szerecsendió

A szőlőt 10 percig főzzük 3 dl, cukorral és citromhéjjal ízesített, borral elkevert vízben. A kukoricakeményítőt belekeverjük a tejszínbe. Ebbe fokozatosan belekeverjük a forró szőlőlevet, majd az egészet a szőlőhöz öntjük. Sűrűsödésig forraljuk a szószt. A hámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, elkeverjük a vajjal, a tojás sárgájával, fél dl tejszínnel. Áttörjük, nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rudakat nyomunk belőle. 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, peremes tepsibe helyezzük, és 1,5 órán át alufóliával lefedve220 fokon sütjük. A krokettel és a mártással kínáljuk.

Szüreti szőlőleves

Hozzávalók:
✔ 50 dkg csemegeszőlő
✔ 5 dl must fehér szőlőből (vagy 5 dl fehérbor)
✔ 5 dl víz, 1 csapott teáskanál fahéj
✔ 2-3 db szegfűszeg
✔ 2 dl tejszín
✔ 3 dkg cukor vagy méz
✔ 1 zacskó vaníliás cukor
✔ 2 evőkanál liszt
✔ citromlé

A mustot elkeverjük el a vízzel, a cukorral, fűszerekkel, hozzáadjuk a szőlőt, és takaréklángon 10 percig forraljuk, amíg a szőlő megfő. A lisztet elkeverjük a tejszínnel, adunk hozzá egy keveset a forró levesből, majd fokozatosan a leveshez keverjük. Sűrűsödésig forraljuk, majd pár csepp citromlével pikánsabbá tesszük. Langyosan és hidegen is finom leves.

Boros tyúkragu

Hozzávalók:
✔ 2 kg körüli tyúk
✔ 4 sárgarépa
✔ 1 fehérrépa
✔ 1 kisebb zellergumó
✔ 25 dkg csiperke
✔ 1 vöröshagyma
✔ 1 fej  fokhagyma
✔ 75 g sűrített paradicsom
✔ 3-4 babérlevél
✔ 1 kis csokor petrezselyem
✔ 1 szál zeller
✔ 1 evőkanál szárított kakukkfű
✔ 1 evőkanál barna cukor
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 5 dkg vaj
✔ 0,75 l száraz vörösbor
✔ 3 dl húsleves

A tyúkot daraboljuk, a mellből, farhátból, lábakból levest főzünk. A raguhoz a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. A megtisztított, szárazra törölt húst egy nagyobb lábosban vajon körbepirítjuk. Ha nem fér el egyben, akkor részletekben. A húst félretesszük, a visszamaradt vajon körbepirítjuk a feldarabolt zöldségeket, a szeletelt gombát, a felezett vöröshagymát és fokhagymafejeket. Ezeket is kivesszük, és félretesszük. A húslevest a lábosba öntjük, a lesült részeket felkapargatjuk, a húst visszatesszük a lábosba, és öntünk hozzá a borból annyit, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, sót, borsot, a cukrot és a paradicsomszószt. Lefedve, takarékon forralva puhára főzzük a tyúkot. Az utolsó 30 percre hozzáadjuk az előpirított zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk. Tócsnival, burgonyafánkkal vagy burgonyapürével kínáljuk.

Fotó: archív